WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια μνήμης: Το είδος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Νοεμβρίου 2023

Απώλεια μνήμης: Το είδος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη
pexels
Ο αντίκτυπος της διατροφής στη γνωστική υγεία.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι διατροφικές προσεγγίσεις για τη μείωση της υπέρτασης ή η δίαιτα «DASH» μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας εκτός από την υγεία της καρδιάς. Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τις άπαχες πρωτεΐνες και συνιστά τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.

Ακολουθώντας μια δίαιτα σχεδιασμένη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη μέση ηλικία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την απώλεια μνήμης αργότερα στη ζωή σας. Ο ισχυρισμός προέρχεται από μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer's and Dementia , που εξετάζει πώς η δίαιτα DASH θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία καθώς μεγαλώνουμε.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή και διαδεδομένη μορφή άνοιας, όλο και αυξάνεται.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δίαιτα DASH, πώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και πώς να ακολουθήσετε το διατροφικό πρόγραμμα.

Ο αντίκτυπος της δίαιτας DASH στη γνωστική υγεία

Οι ερευνητές στο Grossman School of Medicine του NYU παρακολούθησαν τα πρότυπα διατροφής περισσότερων από 5.000 συμμετεχόντων που είχαν εγγραφεί στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για δεκαετίες. Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 46 ετών μεταξύ 1985 και 1991 όταν ξεκίνησε η μελέτη, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια υγείας μέχρι το 2018-2020.

Εκείνοι των οποίων οι δίαιτες έμοιαζαν περισσότερο με μια δίαιτα DASH - η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά - είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να έχουν γνωστική εξασθένηση το 2018-2020, σε μέση ηλικία 79 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, αλλά όχι απαραίτητα έκπληξη.

Τι είναι η δίαιτα DASH;

Για να κατανοήσουμε τα ευρήματα της μελέτης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα την έννοια της δίαιτας DASH. Αυτό το διατροφικό πρότυπο αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος ως μέσο μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Η δίαιτα DASH προωθεί τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης προάγοντας τα εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνοντας τη συστολή των μυών.

Η συγκεκριμένη διατροφή είναι επίσης χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τις άπαχες πρωτεΐνες, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Επειδή το αλάτι είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην υπέρταση, όσοι ακολουθούν τη δίαιτα DASH ενθαρρύνονται να τρώνε όχι περισσότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα. Τα γλυκά, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα λιπαρά κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά περιορίζονται επίσης.

Από τη δημιουργία της στη δεκαετία του '90, η έρευνα έχει δείξει ότι η δίαιτα DASH ανταποκρίνεται πραγματικά στο όνομά της. Μια μελέτη του 2018 στο JAMA διαπίστωσε ότι 20 χρόνια μετά την έναρξή της, πολυάριθμες δοκιμές είχαν επιβεβαιώσει ότι η δίαιτα DASH μειώνει σταθερά και σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε διάφορους πληθυσμούς. Μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι η δίαιτα μείωσε τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα - έναν γνωστό παράγοντα στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί η δίαιτα DASH μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη για το Αλτσχάιμερ και την άνοια, όσοι είχαν διατροφικές συνήθειες που έμοιαζαν περισσότερο με τη δίαιτα DASH, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση.

Οι ειδικοί λένε ότι, δεδομένου ότι η δίαιτα DASH μπορεί να προωθήσει τα εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει τη φλεγμονή, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να ωφελήσει τον εγκέφαλο καθώς και την καρδιά.

Οι δύο πιο κοινές αιτίες άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Και ο μεγαλύτερος ελεγχόμενος παράγοντας κινδύνου και για τις δύο αυτές μορφές άνοιας είναι οποιοσδήποτε αγγειακός κίνδυνος, όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η ανθυγιεινή διατροφή ή η υπέρταση. Άρα η εστίαση σε μια δίαιτα που μειώνει την υπέρταση, θα μείωνε επίσης τους αγγειακούς κινδύνους και στη συνέχεια τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Όσο για το γιατί τα αγγειακά προβλήματα επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία; Έχει να κάνει εν μέρει με το πώς τα αιμοφόρα αγγεία παρέχουν το πολύ σημαντικό οξυγόνο στον εγκέφαλο. Η διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε τη δίαιτα DASH με τη χρήση καυσίμου υψηλής ποιότητας σε ένα αυτοκίνητο. Οι άνθρωποι κατανοούν ότι το πιο ακριβό αέριο υψηλότερων οκτανίων κρατά τον κινητήρα καθαρότερο. Αυτό είναι ένας καλός παραλληλισμός με το τι είναι το φαγητό για το σώμα και τον εγκέφαλο. Η διατροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, σε συνδυασμό με την άσκηση και τη γνωστική διέγερση, είναι σημαντικά για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των νευρώνων μας.

Η δίαιτα DASH μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις γυναίκες

Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση, αυτή η νέα έρευνα για τη σύνδεση διατροφής-εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τούτου λεχθέντος, η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ακριβώς γιατί οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Ίσως επειδή τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άντρες και δεδομένου ότι η προχωρημένη ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη γνωστική έκπτωση, αυτό μπορεί να είναι μια κύρια υποκείμενη αιτία.

Ανεξάρτητα από τον υποκείμενο μηχανισμό, είναι πιθανό τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες να ωφεληθούν από τη δίαιτα DASH για την υγεία του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.