WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα δύο απαραίτητα συστατικά μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Νοεμβρίου 2023

Αυτά τα δύο απαραίτητα συστατικά μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος
pexels
Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στον κόσμο.

Στην εποχή μας το άγχος γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένο, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , 301 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν άγχος έως το 2019, καθιστώντας τις αγχώδεις διαταραχές μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στον κόσμο.

Και ενώ η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διαχείριση του άγχους, υπάρχουν φυσικές θεραπείες, όπως η βιταμίνη D και το μαγνήσιο που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ας δούμε τον ρόλο αυτών των δύο βασικών θρεπτικών συστατικών

Βιταμίνη D και άγχος

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στο σώμα για τον μεταβολισμό του ασβεστίου και την ανάπτυξη του σκελετικού και του μυϊκού συστήματος. Είναι επίσης απαραίτητη για τη θεραπεία ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Springer Nature, διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, έχουν σχέση με τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα που είναι επιρρεπή ή πάσχουν από διαταραχές της διάθεσης θα πρέπει να ελέγχουν τη βιταμίνη D.

Δεν υπάρχουν πολλές πηγές βιταμίνης D στην κανονική μας διατροφή, ωστόσο μερικές από αυτές είναι:

  • Η βιταμίνη D, που ονομάζεται επίσης βιταμίνη του ήλιου, μπορεί να ληφθεί μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως.

  • Ζωικές πηγές όπως ψάρι, σολομός, σκουμπρί, ολόκληρο αυγό και βοδινό κρέας.

  • Πηγές λαχανικών όπως τα μανιτάρια.

  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως λάδια, τυρί, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Jenny.Gr
unsplash

Μαγνήσιο και άγχος

Το μαγνήσιο βοηθά στον ενεργειακό μεταβολισμό, στις φυσιολογικές λειτουργίες των μυών και των νεύρων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μιλώντας για τον αντίκτυπο του μαγνησίου στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε ορισμένες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής μπορεί να έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο MDPI's Nutrients δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση που έχει το μαγνήσιο στο άγχος, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στο ήπιο ή μέτριο άγχος. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δούμε την αποτελεσματικότητα του διατροφικού μαγνησίου στις αγχώδεις διαταραχές.

Μερικές καλές πηγές μαγνησίου:

  • Σπόροι κολοκύθας

  • Σπόροι καρπουζιού

  • Σπόροι λιναριού

  • σουσάμι

  • Κακάο σε σκόνη

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η πιθανή συνεργιστική επίδραση της βιταμίνης D και του μαγνησίου στη διαχείριση του άγχους. Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο λειτουργούν παράλληλα στο σώμα και τα συνδυασμένα οφέλη τους μπορεί να προσφέρουν βελτιωμένη ανακούφιση από τα συμπτώματα άγχους.

Με την ενσωμάτωση και των δύο αυτών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας, μπορείτε ενδεχομένως να ενισχύσετε τις επιδράσεις τους στη μείωση του άγχους, κάνοντας παράλληλα σημαντικά βήματα προς μια πιο ήρεμη και χαρούμενη ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.