WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί νιώθεις έντονη επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Νοεμβρίου 2023

Γιατί νιώθεις έντονη επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα
pexels
Γιατί λαχταράτε γλυκά μετά από ένα γεύμα και πώς να το σταματήσετε

Τελειώσατε το γεύμα σας, αλλά δεν αισθάνεστε εντελώς πλήρεις μέχρι να φάτε κάτι γλυκό. Και φυσικά πολλοί αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό. Όμως θα σας πω πώς είναι εντελώς φυσιολογικό να λαχταράτε γλυκά μετά από ένα γεύμα. Αλλά αν αισθάνεστε εκτός ελέγχου… αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Γιατί όμως νιώθετε έντονη επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα;

Όταν η ζάχαρη μεταβολίζεται, ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας οπιοειδή και ντοπαμίνη, και μας δίνει ευχαρίστηση, κάνοντας τον εγκέφαλό μας να επαναλάβει αυτή τη συνήθεια. Αυτός είναι ένας εμηχανισμός επιβίωσης που μας βοηθά να επιλέγουμε κάτι γλυκό αντί για κάτι πικρό, που σε πολλές περιπτώσεις στην άγρια ​​φύση σήμαινε ασφάλεια. Η επιθυμία ενός γλυκού μετά το γεύμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Ίσως δημιουργήσατε τη συνήθεια να τρώτε κάτι γλυκό μετά τα γεύματα, ακόμα κι αν δεν το λαχταράτε ιδιαίτερα, και τώρα έγινε μια αυτόματη συνήθεια. Ή το γεύμα σας δεν είχε πληρότητα ή ευχαρίστηση, οπότε τώρα ψάχνετε για κάτι περισσότερο. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξηθήκανε απότομα. Ή έχετε μια συναισθηματική σύνδεση με τα γλυκά, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή ντοπαμίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση.

Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από τον λόγο, η λαχτάρα είναι συνήθως βραχύβια (αν και μπορεί να κορυφωθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας). Ας αναλύσουμε γιατί τη νιώθετε και πώς να την καταπολεμήσετε.

Είναι από συνήθεια

Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέψει την περιττή προσπάθεια. Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την ενεργό λήψη αποφάσεων και τη σύνθετη σκέψη είναι ο προμετωπιαίος φλοιός. Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις συνήθειες είναι τα βασικά γάγγλια .

Όταν ο εγκεφαλικός μας φλοιός υπερλειτουργεί αθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα βασικά γάγγλια αναλαμβάνουν δράση και βασιζόμαστε στις συνήθειές μας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από τη λήψη αποφάσεων. Εάν έχετε εύκολη πρόσβαση σε γλυκά στο σπίτι ή στο περιβάλλον εργασίας σας, τα βασικά γάγγλια μπορεί απλώς να σας οδηγήσουν σε αυτές τις εύκολες επιλογές ξανά και ξανά.

Τα γεύματά σας δεν περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε

Εάν λαχταράτε τη ζάχαρη μετά από ένα γεύμα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες στο γεύμα σας, με αποτέλεσμα να μην νιώθετε κορεσμό.

Τρώτε πολύ γρήγορα

Εάν τελειώσατε ένα γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά, μόλις έχετε περιορίσει την εμπειρία ευχαρίστησης από το φαγητό. Επιπλέον η πλειονότητα των όσων γευόμαστε βασίζεται στην όσφρησή μας και όταν δεν μυρίζουμε το φαγητό μας, περιορίζεται η ικανότητά μας να το απολαμβάνουμε και να αντλούμε ευχαρίστηση από τη διατροφική εμπειρία (για να μην αναφέρουμε την αποτελεσματική πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών).

Τρώτε πάρα πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα

Οι υπέρ-επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα και αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας, αναγκάζοντας το πάγκρεας σας να αντλεί ινσουλίνη, η οποία τελικά προκαλεί πτώση του σακχάρου. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, ειδικά εκείνοι που είναι προδιαβητικοί ή διαβητικοί, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε αδυναμία, ναυτία ή κόπωση.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να σταματήσετε τη λαχτάρα για γλυκά μετά το γεύμα

Ξεκινήστε φροντίζοντας τα γεύματα και τα σνακ σας να περιέχουν τις σωστές ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Όταν λείπει ένα από αυτά τα συστατικά, συχνά λαχταρούμε κάτι άλλο μετά από ένα γεύμα. Το να τρώτε όταν πεινάτε ή να στοχεύετε σε τρία γεύματα και δύο έως τρία σνακ την ημέρα είναι μια καλή αρχή.

Αν υποπτεύεστε ότι η λαχτάρα σας για ζάχαρη πηγάζει από συνήθεια, δοκιμάστε το «κόλπο των 10 λεπτών». Πείτε στον εαυτό σας ότι θα φάει αυτό το γλυκό, αλλά περιμένετε 10 λεπτά πριν το δοκιμάσετε. Εάν εξακολουθείτε να το λαχταράτε μετά το πέρας του χρόνου, τότε να το φάτε. Όμως πολλές φορές μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχετε ξεχάσει εντελώς αυτή τη λαχτάρα.

Τέλος, μην προσπαθήσετε να κόψετε εντελώς τη ζάχαρη. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να κόψουν τη ζάχαρη καταλήγουν να τρώνε περισσότερο και αισθάνονται εκτός ελέγχου. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να τρώει τροφές με ζάχαρη σε ποσότητες που αισθάνεται καλά στο σώμα σας.

Ζούμε σε μια κουλτούρα που μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα που έχουν ζάχαρη μας κάνουν κακό. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό δεν ισχύει. Είναι φυσιολογικό να θέλετε κάτι γλυκό μετά από ένα γεύμα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε εκτός ελέγχου ή σας προκαλεί στενοχώρια, τότε αυτό είναι κάτι που αξίζει να το εξερευνήσετε με έναν επαγγελματία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.