WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Mini IVF: H νεότερη θεραπεία γονιμότητας με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας


JTeam

21 Νοεμβρίου 2023

Mini IVF: H νεότερη θεραπεία γονιμότητας με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας
Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ζητήματα με τη γονιμότητά τους, η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) προσφέρει αποδεδειγμένα νέες δυνατότητες και λύσεις στο να ξεπεράσουν τις προκλήσεις.

Το πρώτο, απαραίτητο βήμα είναι αυτό της διέγερσης των ωοθηκών, με στόχο να παραχθεί ο μέγιστος αριθμός ωαρίων καλής «ποιότητας». Μια εναλλακτική θεραπεία, αυτή του Mini IVF, έρχεται να το καταφέρει αυτό με έναν πολύ «ευγενικό» τρόπο, μέσα από την ελάχιστη διέγερση των ωοθηκών και τη μείωση των ενδεχόμενων κινδύνων.

Ενώ η κλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει μια πιο εντατική διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών, με τη χρήση υψηλών δόσεων φαρμακευτικής αγωγής, η μέθοδος του Mini IVF, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, χρησιμοποιεί μικρής ποσότητας φάρμακα για την παραγωγή ενός αριθμού ωαρίων, τα οποία, μπορεί να μην είναι πολλά, ωστόσο θα έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν έμβρυα υψηλής ποιότητας.

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος του τροποποιημένου φυσικού κύκλου (Μini IVF) έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη, προσφέροντας αρκετά πλεονεκτήματα, όπως η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών, το μειωμένο κόστος και η εξατομίκευση της θεραπείας στις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Για το λόγο αυτό συναντήσαμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή, Γυναικολόγο Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, ο οποίος μας βοηθά να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι το Mini IVF, σε ποιες γυναίκες απευθύνεται, καθώς και τα ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μιλήστε μας για τον τροποποιημένο φυσικό κύκλο (Μini IVF): Τι ακριβώς είναι και ποια τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου;

O τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Mini IVF) είναι μία μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας που χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου με την χρήση ελάχιστων φαρμάκων για την παραγωγή πολλών ωαρίων, παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Λιγότερη δυσφορία που σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων διέγερσης
  • Παραγωγή ωαρίων υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση
  • Μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του OHSS (Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών)
  • Αποτελεί ένα σχέδιο θεραπείας που είναι μοναδικά προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ατόμου
  • Μια πιο ήπια επιλογή θεραπείας σε όσους θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων γονιμότητας που λαμβάνουν
  • Η οικονομική επιβάρυνση είναι σημαντικά μικρότερη

Ποιες γυναίκες αποτελούν τις κατάλληλες υποψήφιες για Mini IVF;

Το Mini IVF είναι ιδανικό για τις γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και για γυναίκες με υψηλά ποσοστά της θυλακιοτρόπου ορμόνης ή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή ΑMH.

Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία και τη διάρκεια της θεραπείας;

Σχετικά με τη διαδικασία, ανάλογα με τη διάρκεια και τη συχνότητα του εμμηνορρυσιακού κύκλου της κάθε γυναίκας, χορηγείται - ξεκινώντας από τη δεύτερη μέρα της περιόδου- ένα χάπι, η κλομιφαίνη, το οποίο θεωρείται το φάρμακο εκλογής για τη διέγερση ωορρηξίας. Ανάλογα τις ορμονικές απαιτήσεις, μπορεί να δοθούν συμπληρωματικά φάρμακα διέγερσης συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, σε αντίθεση με τις καθημερινές ενέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνει η κλασσική εξωσωματική για διάρκεια 12-15 ημερών, απλοποιώντας σημαντικά την θεραπεία αλλά και την φαρμακευτική επιβάρυνση. Παράλληλα με τη θεραπεία προτείνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση 3-5 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας σε συνδυασμό με εξετάσεις αίματος. Έτσι παρακολουθούνται ο αριθμός και το μέγεθος των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων. Όταν έχουμε ικανοποιητικό αριθμό ωοθυλάκιων μεγαλύτερων των 18 mm, ικανοποιητικό πάχος ενδομήτριου και επίσης ιδανική τιμή οιστραδιόλης στο αίμα, επιτυγχάνουμε την τελική ωρίμανση των ωαρίων με τη χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης και τριάντα έξι ώρες μετά γίνεται η ωοληψία και η γονιμοποίηση στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξη τους και καταψύχονται με σκοπό την συλλογή εμβρύων καλής ποιότητας. Όταν συγκεντρωθεί ο επιθυμητός αριθμός εμβρύων, αυτά αποψύχονται, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά και μετά από επτά έως δώδεκα ημέρες γίνεται η εξέταση β-χοριακής για να επιβεβαιωθεί εάν το έμβρυο έχει εμφυτευτεί με επιτυχία.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας συγκριτικά με την συμβατική μέθοδο εξωσωματικής;

Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής μπορεί να φτάσουν βάσει βιβλιογραφίας στο 30-35% ανά εμβρυομεταφορά, ποσοστό εξαιρετικό ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο – Ενδοσκοπικό Χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis.

Jenny.Gr

Info

Σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας αναγορεύτηκε πρόσφατα ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής Δρ. Στέφανος Χανδακάς.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας έχει διανύσει ξεχωριστή πορεία στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, με έντονη δραστηριότητα στον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες στους τομείς της Μαιευτικής, της Γυναικολογίας και της Λαπαροενδοσκοπικής/Ρομποτικής Χειρουργικής, ενώ υπήρξε επίσης ένας από τους νεότερους επιμελητές Γυναικολογίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου (ΝHS).

Διαβάστε το αναλυτικό βιογραφικό εδώ.

Ακολουθήστε τον Στέφανο Χάνδακα σε Facebook, Instagram και TikTok

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.