WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις όταν έχεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Νοεμβρίου 2023

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις όταν έχεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
pexels
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο. Όταν διαγνωστείτε με IBS,  είναι πιθανό να μην γνωρίζετε όλους τους τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Η ακριβής αιτία του IBS είναι άγνωστη, αλλά αρκετοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του περιλαμβάνουν:

  • Ανωμαλίες στις συσπάσεις των μυών του εντέρου

  • Ανωμαλίες στα βακτήρια του εντέρου

  • Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο στο έντερο

  • Ψυχολογικό στρες

  • Τροφικές δυσανεξίες ή ευαισθησίες

  • Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες

  • Προηγούμενη γαστρεντερική λοίμωξη

  • Δυσβίωση – ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο

  • Οικογενειακό ιστορικό IBS

Εκτός από τη δοκιμή διαφόρων επιλογών θεραπείας , είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε τις κοινές παγίδες και να μάθετε πώς να τις αποφύγετε.

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε όταν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Μειώστε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού

Αν και η σχέση μεταξύ IBS και φαγητού δεν είναι ξεκάθαρη, οι περισσότεροι που έχουν βρει σημαντική ανακούφιση από το IBS τους θα σας πουν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού από τη διατροφή τους.

Γιατί το πρόχειρο φαγητό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του IBS;

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά : Το λίπος στα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τις εντερικές συσπάσεις, συμβάλλοντας στον πόνο στην κοιλιά .

  • Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες : Ορισμένες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ιδιαίτερα αυτές που τελειώνουν σε "-ol", έχουν συσχετιστεί με αυξημένα συμπτώματα αερίων και φούσκωμα.

  • Πρόσθετα τροφίμων : Αν και υπάρχει διαμάχη σχετικά με τις επιπτώσεις των προσθέτων τροφίμων στην υγεία, το σώμα σας δεν σχεδιάστηκε αρχικά για να χειρίζεται τους τύπους συστατικών που προστίθενται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σταματήστε τον περιττό διατροφικό περιορισμό

Είναι σύνηθες για τα άτομα με IBS να περιορίζουν σημαντικά τη διατροφή τους όταν αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Είναι φυσικό να κατηγορείτε το τελευταίο πράγμα που φάγατε όταν νιώθετε κοιλιακό άλγος, κράμπες, φούσκωμα ή διάρροια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα IBS, όπως άγχος, ορμονικές αλλαγές ή απλά η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος. Όταν περιορίζετε τη διατροφή σας μόνο σε τρόφιμα που θεωρείτε «ασφαλή», διατρέχετε τον κίνδυνο διατροφικής ανεπάρκειας.

Μερικά άτομα με IBS έχουν εντοπίσει ορισμένες τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες. Όμως ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και στη συνέχεια να ακολουθήσετε μια δίαιτα αποβολής .

Σταματήστε να αποφεύγετε τις φυτικές ίνες

Για κάποιο λόγο, η λέξη "ίνα" προκαλεί φόβο σε πολλά άτομα με IBS, γιατί συσχετίζουν την κατανάλωσή τους με την αύξηση των συμπτωμάτων τους, είτε πρόκειται για φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Κάντε τις φυτικές ίνες φίλο σας. Είναι απαραίτητες για τη γενική υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθάνε στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες είναι να ξεκινήσετε αργά. Μπορείτε να τις αυξήσετε καταναλώνοντας δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Μια προειδοποίηση είναι να αποφύγετε το πίτουρο καθώς μπορεί να είναι ερεθιστικό για το πεπτικό σας σύστημα.

Jenny.Gr
pexels

Σταματήστε να προσπαθείτε να κρατήσετε το IBS σας μυστικό

Το να κρατάτε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μυστικό μπορεί να είναι αγχωτικό και να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Να θυμάστε ότι το IBS επηρεάζει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μόλις αρχίσετε να ανοίγεστε, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ποιος άλλος έχει IBS.

Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τέλειοι

Το IBS σας δεν είναι προσωπική ανεπάρκεια - είναι ένα πρόβλημα υγείας, καθαρό και απλό. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να το «αναπληρώσετε». Ακούστε το δικό σας επίπεδο άγχους. Εάν αισθάνεστε μια αίσθηση πίεσης, ότι κάτι είναι "υπερβολικό", πιθανότατα είναι. Θυμηθείτε, αυτό το είδος άγχους μόνο θα επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Να θυμάστε ότι δεν είναι καλό για εσάς να βάζετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις που θα σας κάνουν να νιώθετε αδικαιολόγητα άβολα.

Σταματήστε να αποφεύγετε τη ζωή σας

Αν και είναι αλήθεια ότι η μη προβλεψιμότητα του IBS δυσκολεύει τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων και μπορεί να σας κάνει να φοβάστε να φύγετε από το σπίτι σας, είναι όμως επίσης σημαντικό να μην αφήσετε τη διαταραχή να κυριεύσει ολόκληρη τη ζωή σας. Η κοινωνική απομόνωση και η αποφυγή ευχάριστων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτική διάθεση.

Αναζητήστε ευκαιρίες και δραστηριότητες που ανεβάζουν τη διάθεσή σας και ενισχύουν το ενεργειακό σας επίπεδο. Είναι καλό να κάνετε σχέδια. Απλώς ενημερώστε τους άλλους ότι για λόγους υγείας, μπορεί να χρειαστεί να ακυρώσετε την τελευταία στιγμή.

Όταν έρθει η ώρα να ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα, αξιολογήστε πώς αισθάνεστε. Εάν πραγματικά αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να είστε μακριά από την τουαλέτα, τότε ακυρώστε την. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε κοιλιακό άλγος και δυσφορία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συμμετοχή σε μια δραστηριότητα που αποσπά την προσοχή και ανταμείβει μπορεί να μειώσει τον πόνο σας. Το IBS μπορεί να είναι ένα ανεπιθύμητο μέρος της ζωής σας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρη η ζωή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.