WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 αλλαγές στα νύχια σου που μπορεί να προκληθούν από ανεπάρκεια βιταμινών


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Νοεμβρίου 2023

5 αλλαγές στα νύχια σου που μπορεί να προκληθούν από ανεπάρκεια βιταμινών
unsplash
Ίσως εκπλαγείτε από το πόσα μπορούν να αποκαλύψουν τα νύχια σας για την υγεία σας.

Τα νύχια αποτελούνται κυρίως από κερατίνη (90%) και ανανεώνονται συνεχώς από τη μήτρα τους κάτω από το δέρμα. Η ανάπτυξή τους, η οποία είναι αργή από τη φύση τους, διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της μήτρας και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Ακριβώς όπως τα μαλλιά, τα νύχια είναι κερατοειδείς αποφύσεις, ένας όρος που χαρακτηρίζει όλους τους τύπους του δέρματος που αποτελούνται ουσιαστικά από κερατίνη.

Η ανάπτυξη του νυχιού είναι συνεχής, αλλά είναι αργή: Μεγαλώνουν περίπου 3 χιλιοστά το μήνα. Και για την πλήρη ανανέωση ενός νυχιού στο χέρι χρειάζονται 3 έως 6 μήνες ενός νυχιού στο χέρι, ενώ στο πόδι 12 έως 18 μήνες. Ωστόσο πολλά είναι αυτά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των νυχιών σας: Ορισμένες ασθένειες, το μανικιούρ, η αφυδάτωση και φυσικά η διατροφή σας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εξέταση των νυχιών είναι συχνά μέρος μιας διατροφικής αξιολόγησης.

Ενώ όπως ανέφερα και παραπάνω διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών, η πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμινών ή τοξικότητας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, ειδικά εάν έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες.

5 αλλαγές στα νύχια σου που μπορεί να προκληθούν από ανεπάρκεια βιταμινών

Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των νυχιών σας, με αποτέλεσμα να γίνουν μπλε ή γκριζοκαφέ. Η Β12 είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που βοηθά στη διατήρηση των κυττάρων του σώματός σας και στην παραγωγή του DNA.

Άλλα συμπτώματα χαμηλής Β12 περιλαμβάνουν:

  • Κούραση

  • Ζάλη ή δύσπνοια

  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

  • Χλωμό ή κίτρινο δέρμα

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών

  • Σύγχυση ή πρόβλημα εστίασης

  • Πρησμένη ή πονεμένη γλώσσα

Λευκές γραμμές ή ραβδώσεις

Ενώ οι λευκές κηλίδες στα νύχια σας οφείλονται πιθανότατα σε εξωτερική αιτία, όπως τραύμα στο (σκεφτείτε: δάγκωμα νυχιών, τραχύ μανικιούρ) ή αντίδραση στο βερνίκι νυχιών, μπορεί να οφείλονται και σε ανεπάρκεια βιταμινών.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι λευκές γραμμές ή ραβδώσεις μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκειες σε ψευδάργυρο, ασβέστιο ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν κρέατα όπως το βοδινό, η γαλοπούλα και το χοιρινό καθώς και το τόφου, οι φακές και τα ρεβίθια.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα πιο γνωστά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο , αλλά και σπόροι είναι επίσης καλές πηγές. Και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β περιλαμβάνουν σολομό, σπανάκι, καστανό ρύζι και φακές.

Επίσης τα ολόλευκα νύχια θα μπορούσαν να οφείλονται σε ανεπάρκεια σεληνίου‌. Οι τροφές πλούσιες σε σελήνιο περιλαμβάνουν πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και πολλά είδη θαλασσινών και κρεάτων όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό.

Άλλες αιτίες λευκών κηλίδων ή ραβδώσεων

Οι περισσότερες λευκές ραβδώσεις ή κηλίδες δεν υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκληθούν από:

  • Μυκητιασικές λοιμώξεις
  • Ορισμένα φάρμακα , όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

  • Ασθένειες , συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης, του διαβήτη, της καρδιακής ανεπάρκειας, του HIV και της κίρρωσης του ήπατος

Εύθραυστα ή ραγισμένα νύχια

Αρκετές ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα νύχια, όπως για παράδειγμα η ανεπάρκεια σε σίδηρο, βιοτίνη και ασβέστιο. Ένα από τα πιο κοινά σημάδια της σιδηροπενικής αναιμίας είναι τα εύθραυστα νύχια ή τα νύχια σε σχήμα κουταλιού.

Πριν καν κάνετε εξέταση αίματος και ανακαλύψετε ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, ένα από τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι τα ξηρά ή εύθραυστα νύχια. Αν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να ενσωματώσετε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο στη διατροφή σας, όπως σπανάκι, φασόλια ή εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η ανεπάρκεια βιοτίνης θα μπορούσε επίσης να αφήσει τα νύχια εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ενώ τα εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η λήψη βιοτίνης θα βελτιώσει τα νύχια σας.

Είναι επίσης σπάνιο να έχετε ανεπάρκεια βιοτίνης, καθώς υπάρχουν πολλές τροφές πλούσιες σε αυτή, όπως οι κρόκοι αυγών, ο σολομός και η γλυκοπατάτα. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορούν ενα προκαλέσουν ξηρά, εύθραυστα νύχια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού, αλλά άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι οι σαρδέλες (με τα κόκαλα), τα φασόλια και οι σπόροι.

Άλλες αιτίες εύθραυστων νυχιών

  • Συχνό πλύσιμο
  • Γήρανση

  • Καλλυντικά νυχιών (το ασετόν που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του μανικιούρ μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια)

  • Χημειοθεραπεία

  • Και σπανιότερα:

  • Μυκητιασικές λοιμώξεις

  • Ψωρίαση

  • Διαταραχές του θυρεοειδούς

  • Σύνδρομο Raynaud

Εάν τα νύχια σας είναι εύθραυστα, αλλά τα νύχια των ποδιών σας είναι δυνατά, τότε ο ένοχος είναι πιθανότατα ένας εξωτερικός παράγοντας (όχι μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών).

Jenny.Gr
pexels

Οριζόντιες γραμμές ή αυλακώσεις

Οι οριζόντιες ραβδώσεις ή οι γραμμές του Beau βρίσκονται στην επιφάνεια των νυχιών σας και όχι στο εσωτερικό και μπορεί να εμφανιστούν λόγω έλλειψης ψευδαργύρου.

Για να πάρετε περισσότερο ψευδάργυρο, δοκιμάστε να τρώτε στρείδια, βοδινό κρέας, τόφου ή να παίρνετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου . Ένας άλλος τύπος οριζόντιας γραμμής που μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια σας ονομάζεται γραμμές Muehrcke. Αυτές είναι παράλληλες, οριζόντιες λευκές γραμμές που εκτείνονται στα νύχια σας, μπορεί να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων πρωτεΐνης στο αίμα σας.

Άλλες αιτίες οριζόντιων γραμμών

  • Λοιμώξεις

  • Ασθένειες που προκαλούν υψηλό πυρετό (ιλαρά, παρωτίτιδα, οστρακιά)

  • Διαβήτης που δεν αντιμετωπίζεται καλά

  • Περιφερική αρτηριακή νόσος

  • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ρετινοειδών και της χημειοθεραπείας

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα οριζόντιων γραμμών στα νύχια σας. Αλλά ευτυχώς, αυτές οι γραμμές θα εξαφανιστούν μετά από ένα χρονικό διάστημα. Απλά πρέπει να αφήσετε τα νύχια σας να μεγαλώσουν.

Νύχια σε σχήμα κουταλιού

Τα νύχια σε σχήμα κουταλιού συνήθως συμβαίνουν λόγω ανεπάρκειας σιδήρου ή έλλειψης βιταμίνης C. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία μιας ανεπάρκειας σιδήρου, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως κρέατα, και πιθανώς να παίρνετε συμπληρώματα ή να λαμβάνετε επίσης εγχύσεις σιδήρου. Μπορεί επίσης να έχετε κάποιες υποκείμενες παθήσεις υγείας που προκαλούν κακή απορρόφηση σιδήρου, σύμφωνα με την AAD, όπως η κοιλιοκάκη.

Επίσης δοκιμάσετε να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , όπως κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο ή φράουλες. Η λήψη δισκίων βιταμίνης C θα μπορούσε να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου, η οποία μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τα νύχια σας, αλλά και τη συνολική υγεία σας.

Συμβουλές για τη φροντίδα των νυχιών σας

Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές για να διατηρήσετε τα νύχια σας υγιή και καλά περιποιημένα:

  • Διατηρήστε τα ενυδατωμένα και προστατευμένα: Τα νύχια γίνονται εύθραυστα και ξηρά όταν στεγνώνουν. Φυσικά, αυτό είναι αναπόφευκτο αν πλένετε συχνά τα χέρια σας ή αφιερώνετε πολύ χρόνο στο πλύσιμο των πιάτων ή στο καθάρισμα του σπιτιού. Αλλά μπορείτε να αποτρέψετε τον υπερβολικό χρόνο στο νερό φορώντας γάντια. Εφαρμόστε λοσιόν, εάν τα χέρια σας έχουν μείνει πολλή ώρα σε νερό για να διατηρήσετε τα νύχια σας ενυδατωμένα.
  • Επιλέξτε προϊόν αφαίρεσης βερνικιού νυχιών χωρίς ασετόν
  • Κόψτε τα νύχια σας με ψαλίδι νυχιών

Οι αλλαγές στην εμφάνιση των νυχιών μπορεί να υποδηλώνουν διατροφικές ελλείψεις ή άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε άλλα συμπτώματα μαζί με τις αλλαγές στα νύχια, επειδή οι ανεπάρκειες βιταμινών ή μετάλλων μπορεί να επηρεάσουν πολλά μέρη του σώματος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πού βρίσκεται το πρόβλημα, ώστε να μπορέσετε να το διορθώσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.