WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν φας υπερβολικά σε ένα γεύμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Νοεμβρίου 2023

Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν φας υπερβολικά σε ένα γεύμα
pexels
Όχι, το στομάχι σου δεν θα εκραγεί. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε τι θα συμβεί αν τρώτε πολύ με την πάροδο του χρόνου. Τι γίνεται όμως εάν φάτε υπερβολικά σε ένα γεύμα; Πέρα από το να νιώθετε φουσκωμένοι, υπάρχουν κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας.

Καταρχάς όταν τρώτε, το στομάχι σας διευρύνεται για να κρατήσει αυτό που έχετε καταναλώσει. Ένα τεντωμένο ή γεμάτο στομάχι στέλνει σήματα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει τέντωμα του στομάχου πέρα ​​από την κανονική του χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πίεση και δυσφορία, καθώς το περιεχόμενο του στομάχου περνά στο λεπτό έντερο.

Βραχυπρόθεσμα, ένα πολύ μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία και πιθανώς παλινδρόμηση οξέος που μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη. Η παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο και προκαλεί μια ξινή γεύση ή αίσθηση καψίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό όταν το γεύμα καταναλώνεται κοντά στην ώρα του ύπνου, επειδή η κατάκλιση θα επιδεινώσει τα συμπτώματα και θα επηρεάσει τον ύπνο.

Το σάκχαρό σας μπορεί επίσης να αυξηθεί, ειδικά εάν τρώτε μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων. Το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη) αυξάνεται μετά από ένα γεύμα, αλλά οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες το αυξάνουν περισσότερο, σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με πρωτεΐνη και λίπος.

Όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται, το πάγκρεας απελευθερώνει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία φέρνει γλυκόζη από το αίμα σας στα κύτταρά σας για ενέργεια. Η επιπλέον γλυκόζη αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στο ήπαρ και στους μύες. Όταν το συκώτι και οι μύες δεν μπορούν να αποθηκεύσουν άλλο, το υπόλοιπο γλυκόζης αποθηκεύεται ως λίπος.

Όσον αφορά το στομάχι σας, ένα μεγάλο γεύμα δεν θα το αφήσει μόνιμα φουσκωμένο, διότι προορίζεται να διαστέλλεται και να συστέλλεται για να καλύψει την καθημερινή σας κατανάλωση τροφής. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να ακούσετε το σώμα σας και τα σημάδια πείνας και πληρότητας.

Jenny.Gr
pexels

Τι να κάνετε όταν έχετε φάει πάρα πολύ

Καταρχάς για να έχετε κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, μπορείτε να μασήσετε λίγο τζίντζερ, να πιείτε ένα τσάι τζίντζερ ή να πιείτε λίγη μαύρη γλυκόριζα. Η βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει επίσης. Μην πίνετε ανθρακούχα ποτά και αντ 'αυτού πιείτε νερό.

Αν διαπιστώσετε ότι τρώτε συνεχώς υπερβολικά, προσέξτε εάν κάτι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, πεινάτε σωματικά ή τρώτε επειδή είστε αγχωμένοι; Συχνά οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά το βράδυ επειδή δεν έφαγαν αρκετά όλη την ημέρα, είτε ηθελημένα είτε ακούσια. Επιδιώξτε να λαμβάνετε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη σε κάθε γεύμα και να τρώτε κάθε 3-4 ώρες.

Το να προσέχετε τις μερίδες μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς. Το να έχετε ένα σνακ, όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς, πριν από ένα γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι την ώρα του γεύματος και ενδεχομένως να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το μέγεθος της μερίδας.

Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει δυσφορία βραχυπρόθεσμα, αλλά η υπερβολική μακροπρόθεσμη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, μαζί με άλλα μεταβολικά προβλήματα όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη, υψηλά τριγλυκερίδια και αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη.

Μην ανησυχείτε για την υπερκατανάλωση τροφής κάθε τόσο, αλλά αν σας γίνει συνήθεια, μιλήστε με τον γιατρό σας ή συνεργαστείτε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις βασικές αιτίες και να δώσετε λύσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.