WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 καθημερινές συνήθειες για να κρατήσεις τα μάτια σου υγιή


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Δεκεμβρίου 2023

6 καθημερινές συνήθειες για να κρατήσεις τα μάτια σου υγιή
pexels
Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βελτίωση της υγείας των ματιών σας.

Εάν έχετε καλή όραση, είναι εύκολο να θεωρήσετε τα μάτια σας δεδομένα. Ωστόσο, τα προβλήματα όρασης μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη ζωή σας με την πάροδο του χρόνου. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί η υιοθέτηση απλών καθημερινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία των ματιών σας και να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων στο μέλλον.

Φορέστε γυαλιά ηλίου

Η έκθεση των ματιών σας στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να προκαλέσει βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να μπλοκάρει την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας τον κίνδυνο για οφθαλμικές ασθένειες όπως ο καταρράκτης, το ηλιακό έγκαυμα και ο καρκίνος των ματιών.

Κάντε διαλείμματα από την οθόνη

Ο παρατεταμένος χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία , πόνο στον αυχένα και τους ώμους, θολή όραση, πονοκεφάλους και ψηφιακή καταπόνηση των ματιών ή σύνδρομο όρασης υπολογιστή. Αν βρείτε τον εαυτό σας απορροφημένο μπροστά από τον υπολογιστή, βάλτε ένα ξυπνητήρι για να κάνετε ένα διάλειμμα των 20 λεπτών.

Μετακινήστε το σώμα σας

Η τακτική άσκηση μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία των ματιών, όπως η προώθηση υγιών αιμοφόρων αγγείων και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος και διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας,. Το CDC συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, συν δύο ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης για τους μύες σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις ματιών για να μειώσετε την ένταση και την καταπόνησή τους ενώ κάθεστε στο γραφείο σας.

Τρώτε ισορροπημένα γεύματα

Οι τροφές που τρώτε καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ματιών σας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες A, C και E, βήτα-καροτίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει την κυτταρική ανάπτυξη, να μειώσει τη φλεγμονή των ιστών των ματιών και να περιορίσει τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα μάτια σας.

Για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα μάτια σας, τρώτε ισορροπημένα γεύματα συμπεριλαμβάνοντας μερικά από αυτά τα τρόφιμα στην διατροφή σας:

  • Βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη: Βερίκοκα, καρότα, πεπόνι, γλυκοπατάτες, κόκκινη πιπεριά, τυρί ρικότα, μάνγκο.

  • Βιταμίνη C: Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, ροδάκινα, φράουλες, ντομάτες, κόκκινη πιπεριά.

  • Βιταμίνη Ε: Αβοκάντο, αμύγδαλα, φυστικοβούτυρο, φύτρο σιταριού, ηλιόσποροι.

  • Ωμέγα-3: ιππόγλωσσα, σαρδέλες, σολομός, τόνος, πέστροφα.

  • Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη: Μπρόκολο, αυγά, αρακάς, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι.
  • Ψευδάργυρος: Φασόλια, μπιζέλια, άπαχα κόκκινα κρέατα, στρείδια, εμπλουτισμένα δημητριακά, πουλερικά.

Jenny.Gr
pexels

Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας

Εάν τρίβετε συνέχεια τα μάτια σας, θα μπορεί να τα μολύνετε. Η ξηροφθαλμία και η καταπόνηση των ματιών μπορεί να σας κάνουν να θέλετε να τα τρίψετε πολύ δυνατά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μειωμένη ή θολή όραση, πονοκεφάλους, φλεγμονές, ευαισθησία στα μάτια και στο φως.

Ένας άλλος λόγος για να αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών είναι ότι βακτήρια ή ιοί στα δάχτυλα ή τα χέρια σας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπεφυκίτιδα, που συνήθως ονομάζεται ροζ μάτι. Αντί να τρίβετε τα μάτια σας, χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες ή φυσιολογικό ορό για να τα καθαρίσετε και να τα διατηρήσετε υγρά. Αντισταθείτε στην παρόρμηση και βρείτε κάτι άλλο για να κρατήσετε τα χέρια σας απασχολημένα, μέχρι να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια.

Βγάλε το μακιγιάζ σας

Μετά από μια κουραστική μέρα, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σκεφτείτε είναι να αφαιρέσετε το μακιγιάζ των ματιών σας πριν πέσετε στο κρεβάτι. Αλλά κάτι τέτοιο ωφελεί την υγεία των ματιών σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βλεφαρίτιδας ή φλεγμονής των βλεφάρων.

Θα πρέπει επίσης να υιοθετήσετε καλές πρακτικές μακιγιάζ που δεν ερεθίζουν το δέρμα και τα μάτια σας, όπως να χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα για τα μάτια, να αντικαθιστάτε συχνά το μακιγιάζ σας (ειδικά μετά από μόλυνση των ματιών), να μην εφαρμόζετε μακιγιάζ στα εσωτερικά βλέφαρα και να μην μοιράζεστε ποτέ το μακιγιάζ των ματιών σας με κάποιον άλλον. Εάν χρησιμοποιείτε πινέλα ή σφουγγάρια για να εφαρμόσετε μακιγιάζ ματιών, να τα πλένετε τακτικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.