WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 ασθένειες που συνδέονται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Δεκεμβρίου 2023

7 ασθένειες που συνδέονται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D
unsplash
Τα οφέλη της βιταμίνης D μπορεί να κυμαίνονται από υγιή οστά και μύες έως ισχυρή καρδιακή λειτουργία. Υπάρχουν όμως και ασθένειες λόγω της ανεπάρκειας της βιταμίνης D;

Ίσως γνωρίζετε ότι η κύρια πηγή βιταμίνης D βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόρτα σας και στον ουρανό. Ο ήλιος βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα — προάγοντας την ανάπτυξη ισχυρών οστών και τη γνωστική υγεία, για να αναφέρω μόνο δύο από τις λειτουργίες αυτής της βιταμίνης. Αλλά ακριβώς όπως η βιταμίνη D μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία σας, η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Βλέπουμε πολλές συσχετίσεις μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των δυσμενών αποτελεσμάτων υγείας.

Ποια είναι μερικά κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D;

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν πόνο στα οστά, μυϊκή αδυναμία, κόπωση και αλλαγές στη διάθεση. Αν και πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα συμπτώματα, αν δεν έχετε αλλάξει τον τρόπο ζωής σας πρόσφατα, τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Επειδή η βιταμίνη D δεν βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι περιορισμένη ανάλογα με το πού ζείτε, συνιστώ σε όλους να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης D στον ετήσιο έλεγχο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αξιολογήσετε με τον γιατρό σας εάν είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα ή να αναζητήσετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λήψη αρκετής βιταμίνης D;

Η μη λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες και καταστάσεις — μερικές από αυτές απειλητικές για τη ζωή. Εδώ είναι μερικές πιθανές επιπλοκές που συνδέονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και οστεοπόρωση

Ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους της βιταμίνης D είναι η διατήρηση της υγείας των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε χαμηλά αποθέματα ασβεστίου στα οστά , αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για οστεοπόρωση , κάτι που συμβαίνει όταν το νέο οστό δεν δημιουργείται με τον ίδιο ρυθμό με την απώλεια του παλιού οστού. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου και η απορρόφηση του ασβεστίου είναι σημαντική για την υγεία των οστών.

Για τους υγιείς ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν οστεοπόρωση, η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην εξετάζει εάν η συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι στους υγιείς ανθρώπους, η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D δεν βελτίωσε την υγεία των οστών

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και κατάθλιψη

Εάν γνωρίζετε εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) , μπορεί να μην εκπλαγείτε όταν ακούσετε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Εξάλλου, το παρατσούκλι για τη βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου , και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή οι άνθρωποι μπορεί να παράγουν μεγάλο μέρος της βιταμίνης D που χρειάζονται με την έκθεση στον ήλιο.

Η κατάσταση της βιταμίνης D συνδέεται επίσης με μια ηλιόλουστη (ή όχι και τόσο ηλιόλουστη) διάθεση. Υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της διάθεσης και των επιπέδων βιταμίνης D, όπου τα ελλιπή επίπεδα της τελευταίας σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Μια μετα-ανάλυση που περιελάμβανε έρευνα πρότεινε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης - όπως αισθήματα κενού ή απελπισίας, ευερεθιστότητα, κόπωση, αλλαγές στην όρεξη και σκέψεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) - ίσως η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να παίζει ρόλο στην κατάθλιψη και θα ήταν καλό να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ελέγξει το επίπεδο βιταμίνης D σας για να δείτε εάν μια ανεπάρκεια μπορεί να συμβάλλει στα συμπτώματά σας.

Jenny.Gr
unsplash

Βιταμίνη D και κίνδυνος σχιζοφρένειας

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή διαταραχή του εγκεφάλου και τα συμπτώματα της που εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 16 και 30, περιλαμβάνουν παραισθήσεις, ασυνάρτητη ομιλία, απόσυρση από τους άλλους και προβλήματα συγκέντρωσης ή προσοχής.

Άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με σχιζοφρένεια σε σύγκριση με άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση. Οι ερευνητές εξέτασαν ευρήματα από 19 μελέτες παρατήρησης που ανέλυσαν την πιθανή σχέση μεταξύ της σχιζοφρένειας και της ανεπάρκειας βιταμίνης D και παρατήρησαν μια σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων.

Ενώ σημείωσαν ότι θα χρειάζονταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να καθοριστεί εάν η θεραπεία για χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σχιζοφρένειας, η πάθηση είναι πιο διαδεδομένη σε μέρη με μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και ψυχρά κλίματα. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης επεσήμαναν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά που μετακομίζουν σε ψυχρότερα κλίματα φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με τους γονείς τους.

Άνοια και ανεπάρκεια βιταμίνης D

Μια μελέτη στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι η μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ηλικιωμένους ενήλικες συσχετίστηκε με διπλασιασμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η άνοια περιλαμβάνει μείωση της σκέψης, της συμπεριφοράς και της μνήμης που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, καθώς ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων άνοιας, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ .

Η μελέτη στη Νευρολογία ανέλυσε περισσότερα από 1.600 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Σε σύγκριση με άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια κάθε αιτίας, ενώ εκείνοι που είχαν σοβαρή έλλειψη είχαν 125% αυξημένο κίνδυνο.

Επίσης, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν περίπου 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ συγκεκριμένα και ότι όσοι είχαν σοβαρή έλλειψη είχαν πάνω από 120% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή τη νευροεκφυλιστική διαταραχή.

Λαμβάνοντας υπόψη τον δυσμενή αντίκτυπο που μπορεί να έχει η άνοια τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους, αυτά τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μελέτη τους ήταν παρατηρητική, που σημαίνει ότι δεν απέδειξαν μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος με την ανεπάρκεια βιταμίνης D και την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Υπέθεσαν τη θεωρία ότι η βιταμίνη του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πλακών στον εγκέφαλο που συνδέονται με την άνοια.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και διαβήτης

Η σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του διαβήτη είναι ξεκάθαρη. Το γιατί υπάρχει μια σύνδεση είναι ακόμα άγνωστο, αλλά οι ερευνητές έχουν υποθέσεις. Μερικοί πιστεύουν ότι η σύνδεση σχετίζεται με τον ρόλο της βιταμίνης D στην ευαισθησία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δεν υποστηρίζουν όλες τις ενδείξεις ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων οδηγεί σε βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια άλλη πιθανότητα σύνδεσης σχετίζεται με τον ρόλο της βιταμίνης D στη φλεγμονή, επειδή τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης υψηλότερη χρόνια φλεγμονή. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι όταν η βιταμίνη D είναι ανεπαρκής, αρχίζουν να καταστρέφονται πολλές κυτταρικές διεργασίες στο σώμα και αυτό δημιουργεί το έδαφος για την εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης.

Ωστόσο, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη δεν πρέπει να ξεκινούν ένα επιθετικό σχήμα συμπληρωμάτων. Μια μεγάλη, πολυκεντρική μελέτη που ονομάζεται D2d , η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, διαπίστωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2, καθώς τα ευρήματα αυτής της καλά σχεδιασμένης μελέτης δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και καρδιακές παθήσεις

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και των καρδιακών παθήσεων και των σχετικών επιπλοκών, αλλά η επιστήμη δεν έχει αποδείξει σαφώς ότι η λήψη συμπληρωμάτων μειώνει αυτούς τους κινδύνους. Μια ανασκόπηση επισημαίνει τα επίπεδα βιταμίνης D ως πιθανό ένοχο για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και του εγκεφαλικού

Ανεπάρκεια βιταμίνης D και καρκίνος του μαστού

Έχουμε δει μια σχέση με την ανεπάρκεια βιταμίνης D και τον καρκίνο του μαστού. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από τις μελέτες υποστηρίζουν την αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που εκτέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίστηκαν με μειωμένη σοβαρότητα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Πηγές βιταμίνης D

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή η έκθεση στον ήλιο με ασφαλή τρόπο για να αυξήσετε τη βιταμίνη D με φυσικό τρόπο είναι και οι δύο εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία σας και να προσπαθήσετε να μειώσετε τον κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών.

Μπορείτε επίσης να λάβετε βιταμίνη D μέσω της τροφής, αλλά οι επιλογές σας είναι περιορισμένες. Η βιταμίνη D βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα φυσικά, αν και ορισμένες τροφές είναι εμπλουτισμένες με αυτήν.

Ο σολομός είναι μία από τις λίγες καλές πηγές τροφής βιταμίνης D , αν και η ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο - ο άγριος σολομός συνήθως έχει περισσότερα από αυτούς που εκτρέφονται. Οι κρόκοι των αυγών προσφέρουν μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D και τα εμπλουτισμένα γάλατα, τα δημητριακά και ο χυμός πορτοκαλιού μπορούν επίσης να παρέχουν κάποιες από τις καθημερινές σας ανάγκες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.