WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία των μαλλιών


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Δεκεμβρίου 2023

Πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία των μαλλιών
pexels
Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 100.000 ενεργούς θύλακες τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής, καθένας από τους οποίους απαιτεί επαρκή και σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών για να παράγει δυνατά και υγιή μαλλιά.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των μαλλιών, να βελτιώσει την κατάστασή τους και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τριχόπτωσης που σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμινών .

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών

Η σχέση μεταξύ διατροφής και τριχοφυΐας είναι περίπλοκη, με πολλούς παράγοντες να παίζουν ρόλο. Ας δούμε μερικούς από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας.

Η ισορροπημένη διατροφή βοηθά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων

Τα τριχοθυλάκια αποτελούνται από κύτταρα που διαιρούνται γρήγορα . Αυτή η κυτταρική διαίρεση είναι που προκαλεί την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα δίνουν στα κύτταρα της τρίχας την ενέργεια και τα μοριακά δομικά στοιχεία που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν και να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας.

Η μη λήψη των θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δομή όσο και την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καταστάσεων τριχόπτωσης.

Η σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του τριχωτού της κεφαλής

Δεν είναι όμως μόνο η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών σας. Η διατροφή επηρεάζει επίσης το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη γυναικείας τριχόπτωσης, ανδρικής φαλάκρας και γυροειδή αλωπεκία.

Η χλωρίδα του εντέρου σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών με τρεις τρόπους:

  • Ένα υγιές έντερο διασφαλίζει ότι απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας, έτσι ώστε το αίμα σας να μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από αυτά στους θύλακες των τριχών σας.

  • Οι θύλακες των τριχών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανοσολογική σας απόκριση, η οποία ρυθμίζεται εν μέρει από τη χλωρίδα του εντέρου σας.

  • Η καλλιέργεια ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να ρυθμίσει τη φλεγμονή των τριχοθυλακίων.

Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών

Η μη κατανάλωση επαρκών θερμίδων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, όπως φαίνεται σε πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία.

Εάν κάποιος περιορίζει τη θερμιδική του πρόσληψη μπορεί να παρουσιάσει απώλεια μαλλιών. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών και η διαλείπουσα νηστεία έχει επίσης συνδεθεί με βραδύτερη ανάπτυξη των μαλλιών.

Και επειδή τα μαλλιά δεν είναι βασική δομή για να επιβιώσει το σώμα, στην πραγματικότητα εάν ακολουθείτε αυστηρές δίαιτες και δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας δεν θα δώσει προτεραιότητα στα μαλλιά σας, θα δώσει προτεραιότητα σε άλλα βασικά όργανα, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών.

Jenny.Gr
pexels

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μαλλιών

  • Πρωτεΐνη – Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ισχυρών τριχοθυλακίων, καθώς και για την πρόληψη της θραύσης που προκαλείται από τη γήρανση ή τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, αυγά, ψάρια, φασόλια/όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί ή γιαούρτι.

  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα- Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς τριχωτού της κεφαλής, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στο να διατηρείται το δέρμα απαλό και ελαστικό. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

  • Βιταμίνη Β6- Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά το σώμα σας να παράγει πρωτεΐνες, ερυθρά αιμοσφαίρια και DNA. Είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σας. Η βιταμίνη Β6 μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών όπως ο τόνος ή ο σολομός, το στήθος κοτόπουλου, τις μπανάνες, το σπανάκι, τις πατάτες με τη φλούδα, τα αυγά και τις φακές.

  • Βιταμίνη Β12- Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στη διατήρηση υγιών νευρικών κυττάρων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA. Είναι η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Εκτός από τη σημασία της για την υγεία του νευρικού συστήματος, η βιταμίνη Β12 είναι επίσης απαραίτητη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού. Παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας που πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα ή τρώνε εμπλουτισμένα τρόφιμα για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από αυτήν καθημερινά.

  • Φυλλικό οξύ- Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β που βοηθά το σώμα να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια και να δημιουργήσει DNA. Βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, εμπλουτισμένο ψωμί, δημητριακά και δημητριακά.

  • Ψευδάργυρος- Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά το σώμα σας να αναπτυχθεί. Είναι επίσης σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος Εκτός από το ότι απαιτείται από εκατοντάδες ένζυμα, ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο σε σχεδόν κάθε σημαντική βιοχημική διαδικασία στο ανθρώπινο σώμα.

  • Βιοτίνη- Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β που βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τα λίπη, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Βοηθά στη δημιουργία αμινοξέων που είναι σημαντικά δομικά στοιχεία για την πρωτεΐνη. Εκτός από την ικανότητά της να διατηρεί υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια, η βιοτίνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει τον υγιή μεταβολισμό και παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Η βιοτίνη βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, συκώτι, κρόκοι αυγών, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, μελάσα (υποπροϊόν από την παραγωγή ζάχαρης), μαγιά μπύρας (η μαγιά μπύρας περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και ηλιόσποροι.

Jenny.Gr
pexels

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που τα μαλλιά σας είναι κατεστραμμένα

Ενώ οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων είναι αρκετά συχνές, οι κλινικές διατροφικές ανεπάρκειες είναι σπάνιες σε άτομα που ακολουθούν δυτική διατροφή, ακόμα κι αν είστε χορτοφάγοι ή vegan. Έτσι, εάν τα μαλλιά σας πέφτουν, μπορεί να μην σχετίζεται με τη διατροφή σας.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να πέφτουν τα μαλλιά σας:

  • Γενετική, ορμόνες και ηλικία — Η γυναικεία τριχόπτωση και η ανδρική φαλάκρα είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι τριχόπτωσης και γενικά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αυτών των τριών παραγόντων.

  • Υποκείμενη ασθένεια ή πάθηση - Ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, καθώς και άλλες υποκείμενες παθήσεις υγείας.

  • Φάρμακα - Τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών . Η χημειοθεραπεία είναι μια κοινή αιτία τριχόπτωσης, αλλά τα αντισυλληπτικά χάπια , τα αντικαταθλιπτικά, ακόμη και ορισμένα παυσίπονα έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένη τριχόπτωση.

  • Τριχόπτωση που σχετίζεται με το άγχος- Το στρες είναι ένας κοινός παράγοντας που προκαλεί την τελογενή εκροή, οπότε αν έχετε περάσει δύσκολες στιγμές πρόσφατα, μπορεί να δείτε μεγαλύτερη πτώση μαλλιών από το συνηθισμένο.

  • Επιβλαβείς τεχνικές styling - Η υπερβολική χρήση του θερμικού styling μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας. Η χρήση πάρα πολλών χημικών όπως η χλωρίνη και η βαφή μαλλιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και κακή ποιότητα μαλλιών.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν γενετική προδιάθεση για απώλεια μαλλιών ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει στην πρόληψη ζημιών που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πτώση των τριχοθυλακίων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.