WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για το πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Δεκεμβρίου 2023

4 μύθοι για το πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα
pexels
Λένε ότι είσαι αυτό που τρως, αλλά δεν είναι τόσο απλό όταν πρόκειται για το δέρμα σας.

Όσοι θέλουν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματός τους μπορεί να πιστεύουν ότι η αλλαγή της διατροφής τους είναι η απάντηση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα. Ενώ η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας υπό ορισμένες συνθήκες, πολλές από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν βασίζονται σε έγκυρη επιστημονική έρευνα.

Δεδομένου ότι ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει οτιδήποτε θέλει στο διαδίκτυο, το κοινό θα πρέπει να είναι επιφυλακτικό για τις πληροφορίες που βρίσκει εκεί. Ενώ πολλοί μπορεί να δημοσιεύουν σε ιστολόγια ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορα σχετικά με τις διατροφικές αλλαγές και την υγεία της επιδερμίδας, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα σας. Δεν πρέπει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας με βάση ανέκδοτα στοιχεία. Και μια ιστορία επιτυχίας δεν αρκεί για να αποδείξει ότι κάτι θα λειτουργήσει για όλους.

Για παράδειγμα η γλουτένη, συγκεκριμένα, μπορεί λανθασμένα να αναγνωριστεί ως πηγή φλεγμονής του δέρματος. Όσοι πάσχουν από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορεί να κόβουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την κατάστασή τους, αλλά μια τέτοια αλλαγή θα έκανε πραγματική διαφορά μόνο για εκείνους με διαγνωσμένη αλλεργία στη γλουτένη ή υπερευαισθησία. Η γλουτένη δεν είναι εγγενώς φλεγμονώδης και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να φάει γλουτένη χωρίς κανένα πρόβλημα.

Jenny.Gr
pexels

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα καταρρίψουμε 4 μύθους για τα τρόφιμα και τη φροντίδα του δέρματος

Μύθος #1: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ακμή γι αυτό και πρέπει αποφεύγετε εάν θέλετε να απαλλαγείτε από τα σπυράκια. Ενώ η περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γαλακτοκομικά στη σοκολάτα γάλακτος μπορεί να συμβάλει σε δερματικά προβλήματα, η μαύρη σοκολάτα είναι πιθανώς ασφαλής. Στην πραγματικότητα, τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν το δέρμα σας.

Μύθος #2: Τα λιπαρά τρόφιμα προκαλούν ακμή

Επειδή η ακμή προκαλείται από την αύξηση του σμήγματος, το οποίο είναι μια λιπαρή ουσία, οι άνθρωποι έχουν υποθέσει ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών κάνει το δέρμα λιπαρό, οδηγώντας σε έξαρση της ακμής. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επιστημονικά, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατανάλωση τηγανητών ή λιπαρών τροφών όταν πρόκειται για το δέρμα σας.

Μύθος #3: Το αγελαδινό γάλα είναι βλαβερό για το δέρμα σας

Αυτή είναι επίσης μια λανθασμένη αντίληψη για τη διατροφή και την υγεία του δέρματος. Το εμπλουτισμένο αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Και τα δύο θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και βελτιώνουν την ανοσία του οργανισμού έναντι των δερματικών παθήσεων. Επίσης το γιαούρτι και το κεφίρ συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, αποτρέποντας έτσι δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με αλλεργίες. Εκτός εάν είστε αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα του, η κατανάλωση γάλακτος ή η κατανάλωση γιαουρτιού ωφελεί την υγεία του δέρματος.

Μύθος #4: Πρέπει να πίνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα για υγιές δέρμα

Η ποσότητα του νερού που πίνετε δεν επηρεάζει άμεσα το δέρμα σας. Το νερό παρέχεται στο δέρμα μέσω του αίματος που ρέει μέσα από το χόριο, το εσωτερικό στρώμα του δέρματος και χάνεται από την επιδερμίδα, ειδικά σε ξηρό περιβάλλον.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και είναι αλήθεια πως όταν αφυδατωθείτε σοβαρά το δέρμα σας φαίνεται θαμπό και λιγότερο ελαστικό. Όμως σε ένα υγιές άτομο τα εσωτερικά όργανα – νεφροί, καρδιά και αιμοφόρα αγγεία – είναι αυτά που ελέγχουν την ποσότητα του νερού που φτάνει στο δέρμα. Επίσης δεν υπάρχει σταθερός όγκος νερού που πρέπει να πίνετε, εξαρτάται απλώς από τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε και χάνετε.

Τέλος ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή που υποστηρίζει τη συνολική υγεία υποστηρίζει επίσης την καλή υγεία του δέρματος. Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ολόκληρα τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα υγιή λίπη προσφέρουν οφέλη σε ολόκληρο το σώμα σας και αυτό περιλαμβάνει και το δέρμα σας. Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας για χάρη του δέρματός σας, μιλήστε πρώτα με έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.