WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να προλάβεις τις καρδιακές παθήσεις εάν είσαι γυναίκα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Δεκεμβρίου 2023

Πώς να προλάβεις τις καρδιακές παθήσεις εάν είσαι γυναίκα
pexels
Οι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία. 

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται για όλους όσο μεγαλώνουμε. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά οι νεότερες μπορεί επίσης να αναπτύξουν καρδιακή νόσο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να μειώσετε τον κίνδυνο.

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου

Εννέα στις 10 γυναίκες έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή πίεση του αίματος

  • Υψηλή χοληστερόλη

  • Διαβήτης

  • Κάπνισμα

  • Οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιακής νόσου

Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και προδιαβήτη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Με εξαίρεση το οικογενειακό ιστορικό, μπορείτε να τροποποιήσετε τους άλλους παράγοντες κινδύνου για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής κάποιες φορές μπορεί να είναι διαφορετικά με αυτά στους άντρες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή αίσθημα σφιξίματος στο στήθος, το χέρι(α), το λαιμό, το σαγόνι, την πλάτη ή την κοιλιά

  • Δυσκολία στην αναπνοή

  • Ναυτία/έμετος

  • Ζαλάδα

  • Υπερβολική κόπωση

  • Κρύος ιδρώτας

Όπως και στους άντρες, το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες είναι η δυσφορία στο στήθος. Μπορείς όμως να έχεις έμφραγμα χωρίς πόνο στο στήθος ή πίεση. Και όπως αναφέραμε πιο πάνω οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τους άντρες, όπως πόνο στην πλάτη, πόνο στη γνάθο, δύσπνοια, δυσπεψία και ναυτία/έμετο.

Κάντε τακτική σωματική δραστηριότητα και διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το περπάτημα μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πόση δραστηριότητα είναι κατάλληλη για εσάς.

Jenny.Gr
pexels

Κάντε υγιεινές επιλογές τροφίμων για την καρδιά

Για παράδειγμα, μπορείτε να τρώτε φρούτα και λαχανικά με κάθε γεύμα, να περιορίσετε τα κορεσμένα λίπη και τα πρόσθετα σάκχαρα και να τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διατροφή που θεωρείται από τις καλύτερες που έχουν μελετηθεί για την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας είναι η μεσογειακή διατροφή. H επίδραση της στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών σχετίζεται με τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, τη μείωση δεικτών φλεγμονής καθώς και τη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο.

Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε

Το κάπνισμα επηρεάζει δυσμενώς την υγεία της καρδιάς, γι αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να το κόψετε.

Και τέλος ας δούμε ποια είναι η σχέση της εμμηνόπαυσης με την ορμονοθεραπεία και τις καρδιακές παθήσεις.

Η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν προκαλεί καρδιακές παθήσεις. Όμως η μείωση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Έτσι λοιπόν πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση καταφεύγουν στην ορμονοθεραπεία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων από τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ο FDA δεν έχει εγκρίνει καμία θεραπεία υποκατάστασης ορμονών για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.