WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης να προκαλέσει διαβήτη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Δεκεμβρίου 2023

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης να προκαλέσει διαβήτη;
pexels
Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με τη βασική αιτία του διαβήτη, μία από αυτές είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Ο διαβήτης είναι μια περίπλοκη ιατρική κατάσταση που προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης από μόνη της δεν αρκεί για να προκαλέσει διαβήτη. Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος αποτελεί το 90% έως 95% όλων των διαγνωσθέντων διαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ενός συνδυασμού γενετικών παραγόντων και παραγόντων τρόπου ζωής.

Ενώ η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη σημειώνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης ζαχαρούχων ποτών και του διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί διαβήτη. Η αιτιότητα δεν είναι το ίδιο με τη συσχέτιση. Άλλοι παράγοντες, όπως το περιβάλλον, η γενετική, το ιατρικό ιστορικό, η ηλικία, η φυλή, η σωματική δραστηριότητα και το άγχος παίζουν επίσης ρόλο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για την πολυπλοκότητα του διαβήτη, τους διαφορετικούς τύπους, τους τρόπους διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο και πολλά άλλα.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσλειτουργία του μεταβολισμού της γλυκόζης, η οποία προκαλεί υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το σώμα παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, τα κύτταρα του σώματος είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη που παράγει ή ένας συνδυασμός και των δύο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαβήτη, με διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και αιτίες. Αναλύουμε τους κύριους τύπους:

  • Διαβήτης τύπου 1: Αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το σώμα επιτίθεται κατά λάθος στον εαυτό του, με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια ινσουλίνης ή την παντελή έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη για να ζήσουν.

  • Προδιαβήτης: Πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2, στον οποίο τα σάκχαρα στο αίμα είναι υψηλά αλλά όχι αρκετά υψηλά για τη διάγνωση του διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη υπάρχει στον προδιαβήτη και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους, μπορούν να αναστρέψουν, να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

  • Διαβήτης τύπου 2: Ένας μη αυτοάνοσος διαβήτης που διαγιγνώσκεται πιο συχνά αργότερα στη ζωή, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά. Αυτός ο τύπος διαβήτη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής, που σημαίνει ότι οι διατροφικές σας συνήθειες και οι δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά μεταβολικό σύνδρομο - ένα σύμπλεγμα καταστάσεων υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, εγκεφαλικού και άλλων χρόνιων παθήσεων.
  • Διαβήτης κύησης: Διαγνωσμένος στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο διαβήτης κύησης προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, συνήθως υποχωρεί μόλις γεννηθεί το μωρό.

Πώς το σώμα σας μεταβολίζει τη ζάχαρη

Το σώμα σας χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταβολίσει τη ζάχαρη. Η ινσουλίνη βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα του σώματος. Όταν τρώτε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, φασόλια, φρούτα, λαχανικά και ζαχαρούχα τρόφιμα, το σώμα τα διασπά σε γλυκόζη (γνωστή και ως ζάχαρη). Στη συνέχεια, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα για να τη χρησιμοποιήσει για ενέργεια.

Τρόφιμα που θεωρούνται απλά σάκχαρα, όπως η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ο χυμός φρούτων, το μέλι και το σιρόπι, μεταβολίζονται πιο γρήγορα από τις πιο σύνθετες πηγές υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. Αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν μια έκρηξη ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη βοηθά επίσης το σώμα να αποθηκεύσει τη ζάχαρη με τη μορφή γλυκογόνου. Το γλυκογόνο αποθηκεύεται στο ήπαρ και στους μυς, αλλά τα αποθέματα αποθήκευσης είναι περιορισμένα. Όταν ένα άτομο τρώει πάρα πολλούς υδατάνθρακες που δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο συκώτι ή στους μυς για μελλοντική χρήση, η ινσουλίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποθήκευση τους ως λίπος (όπως στα τριγλυκερίδια).

Jenny.Gr
pexels

Η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Ενώ η κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί αυτόματα διαβήτη, μια διατροφή πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και υπερβολική πρόσληψη ενέργειας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου και μεταβολικού συνδρόμου.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί σίγουρα να επηρεαστεί από την ποσότητα της πρόσληψης ζάχαρης στη διατροφή σας. Η ζάχαρη στη διατροφή σας επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα, επομένως είναι λογικό ότι η αυξημένη πρόσληψη της σχετίζεται με τον κίνδυνο για διαβήτη. Ωστόσο, η κατανάλωση ζάχαρης από μόνη της δεν αρκεί για να προκαλέσει διαβήτη.

Οδηγίες για τη ζάχαρη

Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν τα άτομα 2 ετών και άνω να καταναλώνουν λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα. Για παράδειγμα, μια δίαιτα 2.000 θερμίδων δεν θα περιέχει περισσότερες από 200 θερμίδες ή περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη

Τα Πρότυπα Φροντίδας για τον Διαβήτη της ADA συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους να ξεκινούν προληπτικούς ελέγχους για τον διαβήτη στην ηλικία των 35 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που υποδεικνύουν τη διενέργεια εξετάσεων νωρίτερα ή πιο συχνά περιλαμβάνουν ενήλικες υπέρβαρους ή που έχουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

  • Συγγενής πρώτου βαθμού με διαβήτη

  • Ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου

  • Υπέρταση
  • Επίπεδο χοληστερόλης HDL κάτω από 35 mg/dL (0,90 mmol/L) και/ή επίπεδο τριγλυκεριδίων πάνω από 250 mg/dL (2,82 mmol/L)

  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

  • Προδιαβήτη
  • Καθιστικό τρόπο ζωής

  • Άλλες κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Προηγούμενη διάγνωση διαβήτη κύησης

  • HIV

Πώς να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο για διαβήτη

Το να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο ή να μην ακολουθεί τις γενικές οδηγίες υγιεινής διατροφής. Οι συστάσεις για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη προτείνονται για όλους όλων των ηλικιών και περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και την τακτική σωματική δραστηριότητα.

Η ενσωμάτωση λαχανικών και άλλων πηγών φυσικών ινών όπως φρούτα, φασόλια, φακές, βρώμη και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντική. Ο περιορισμός της πρόσληψης υπέρ-επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Το κλειδί για να βρείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα που να λειτουργεί για εσάς είναι να βεβαιωθείτε ότι σας βοηθά να διατηρήσετε την ευχαρίστηση του φαγητού, είναι προσαρμόσιμο στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής σας, σας επιτρέπει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και είναι βιώσιμο.

Ο διαβήτης είναι μια περίπλοκη ασθένεια που δεν προκαλείται μόνο από έναν παράγοντα, αλλά μάλλον από έναν σύνολο παραγόντων. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.