WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τη σοκολάτα που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Δεκεμβρίου 2023

4 μύθοι για τη σοκολάτα που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Απολαύστε τη σοκολάτα και διώξτε μακριά την παραπληροφόρηση

Αν αγαπάτε τη σοκολάτα, μην ανησυχείτε: Δεν είμαι εδώ για να σας πω να μείνετε μακριά της. Αλλά πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας: Δεν είναι η νέα υπερτροφή. Η σοκολάτα είναι τόσο δημοφιλής απόλαυση που οι άνθρωποι μιλούν πολύ γι' αυτήν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις ή αναλήθειες. Εδώ είναι όλη η αλήθεια, ώστε να μπορείτε γνωρίζετε τα πάντα για το αγαπημένο σας γλυκό.

Μύθος #1: Η μαύρη σοκολάτα είναι μια υπερτροφή

Η σοκολάτα είναι μια υπέροχη απόλαυση, αλλά όχι μια υγιεινή τροφή. Να γιατί: Για να λάβετε τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των φλαβανολών από το φυτό κακάο, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και 27% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου, θα πρέπει να τρώτε μαύρη σοκολάτα αξίας περίπου 700 θερμίδων ή περισσότερες από 5.000 θερμίδες σοκολάτας γάλακτος κάθε μέρα. Και όταν τρώτε όλη αυτή τη σοκολάτα, καταναλώνετε πολλή ζάχαρη, λίπος και θερμίδες. Και αν οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να τρώνε περισσότερη σοκολάτα μόνο και μόνο για να βελτιώσουν την υγεία τους, μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετίσετε τη σοκολάτα: Μια μέτρια ποσότητα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Μύθος #2: Η σοκολάτα είναι αφροδισιακό

Παρά τη μακρά, σέξι ιστορία της, οι μελέτες δεν έχουν βρει ότι η σοκολάτα ανεβάζει τη σεξουαλική απόκριση. Τούτου λεχθέντος, η σοκολάτα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο χάρη στη φαινυλαιθυλαμίνη , ένα ήπιο διεγερτικό που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να αυξήσει την ενέργεια, όμως δεν θα ανεβάσει στα ύψη τη λίμπιντό σας.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος #3: Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει γαλακτοκομικά

Όχι μόνο το γάλα είναι ένα επιτρεπόμενο συστατικό στη μαύρη σοκολάτα, αλλά ακόμη και οι μάρκες που ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μην ισχύει. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το 15% των προϊόντων μαύρης σοκολάτας με ετικέτα χωρίς λακτόζη ή χωρίς γαλακτοκομικά και το 25% με την ένδειξη vegan περιείχαν λίγο γάλα. Και μια δοκιμή του FDA 2018-2019 με 119 δείγματα μαύρης σοκολάτας διαπίστωσε ότι 13 είχαν γαλακτοκομικά - τέσσερα είχαν αρκετά για να προκαλέσουν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Η παρουσία γάλακτος σε προϊόντα μαύρης σοκολάτας με ισχυρισμούς χωρίς γαλακτοκομικά είναι μια δυνητικά σοβαρή ανησυχία για την υγεία, καθώς τα άτομα που είναι αλλεργικά στο γάλα είναι πιθανό να καταναλώσουν αυτά τα προϊόντα. Λάβετε υπόψη ότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να εμφανίζονται ως ορός γάλακτος και καζεΐνη. Εάν ανησυχείτε για το αν η σοκολάτα είναι πραγματικά χωρίς γαλακτοκομικά, ο FDA συνιστά να επικοινωνήσετε απευθείας με τον κατασκευαστή για να ρωτήσετε.

Μύθος #4: Οι ορμόνες της περιόδου κάνουν τις γυναίκες να λαχταρούν τη σοκολάτα

Η λαχτάρα για σοκολάτα εκείνη την περίοδο του μήνα μπορεί να είναι λιγότερο ορμονικό και περισσότερο ψυχολογικό και πολιτισμικό. Μια μελέτη PLOS One αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει τίποτα βιολογικό κατά τη διάρκεια της περιόδου σας που να σας κάνει να λαχταράτε σοκολάτα. Η σοκολάτα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα σε μια δύσκολη περίοδο του μήνα, πιθανότατα λόγω των φλαβανολών και της θεοβρωμίνης που τονώνουν τη διάθεση, γι αυτό και μπορεί κάποιοι να τη λαχταράνε , ειδικά σε στρεσογόνες στιγμές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.