WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι κορυφαίες διατροφικές τάσεις για το 2024


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Δεκεμβρίου 2023

Αυτές είναι οι κορυφαίες διατροφικές τάσεις για το 2024
pexels
Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε παρατηρήσει ότι το τι και το πώς τρώμε έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, μερικές φορές ακόμη και μέσα σε μήνες. Μερικές αλλαγές είναι προφανείς, ενώ άλλες είναι πιο δύκολο να τις καταλάβει κάποιος.

Καθώς πλησιάζουμε στο 2024, ο κόσμος της διατροφής είναι έτοιμος για περαιτέρω εξέλιξη, με τις αναδυόμενες τάσεις να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την υγεία και την ευεξία.

Από καινοτόμα συστατικά έως εξατομικευμένες προσεγγίσεις, ακολουθούν ορισμένες διατροφικές τάσεις που αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο την επόμενη χρονιά.

Τρόφιμα φιλικά προς το μικροβίωμα του εντέρου

Η έρευνα για την υγεία του εντέρου συνεχίζεται και το 2024, γι αυτό και μπορούμε να προβλέψουμε μια αύξηση των τροφίμων φιλικών προς το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτά τα τρόφιμα θα έχουν στόχο τη δημιουργία ενός ισορροπημένου μικροβιώματος , συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της πέψης, του ανοσοποιητικού και της συνολικής ευεξίας.

Φυτική ποικιλομορφία

Οι φυτικές δίαιτες είναι εδώ για να μείνουν, αλλά η εστίαση μετατοπίζεται προς τη διαφορετικότητα. Αναμένετε να δείτε μια ευρύτερη ποικιλία πηγών πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο γνωστών οσπρίων, δημητριακών, ακόμη και επιλογών με βάση τα φύκια.

Nutrigenomics

Η εξατομικευμένη διατροφή κερδίζει έδαφος και το 2024 αναμένεται να καθοδηγείται από τη διατροφογονιδιωματική – τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η μεμονωμένη γενετική αλληλεπιδρά με τα θρεπτικά συστατικά. Οι προσαρμοσμένες δίαιτες που βασίζονται σε γενετικές πληροφορίες θα μπορούσαν να γίνουν πιο προσιτές, βοηθώντας τα άτομα να κάνουν βελτιστοποιημένες διατροφικές επιλογές.

Λειτουργικά τρόφιμα

Τα λειτουργικά τρόφιμα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται πέρα ​​από τη βασική διατροφή. Θα δούμε περισσότερα προϊόντα που θα έχουν σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, ενσωματώνοντας συστατικά όπως πρεβιοτικά και βιοδραστικές ενώσεις.

Mindful Eating Technology

Η τεχνολογία θα παίξει ρόλο στην προώθηση προσεγμένων διατροφικών συνηθειών. Οι εφαρμογές και οι συσκευές που ενθαρρύνουν την πιο αργή κατανάλωση φαγητού, τον έλεγχο των μερίδων και την προσεκτική κατανάλωση είναι πιθανό να αποκτήσουν δημοτικότητα.

Jenny.Gr
pexels

Θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η σημασία της υγείας του ανοσοποιητικού έχει υπογραμμιστεί από τα πρόσφατα γεγονότα. Τα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος και τα προβιοτικά θα έχουν μεγάλη ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην ανοσία.

Κομποστοποιήσιμα και ανακυκλωμένα συστατικά

Με την αυξανόμενη έμφαση στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τα ανακυκλωμένα συστατικά που προέρχονται από υποπροϊόντα της επεξεργασίας τροφίμων θα κερδίσουν την προσοχή. Αυτά τα συστατικά θα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις διατροφής.

Δίαιτες ψυχικής ευεξίας

Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας θα λάβει περισσότερη προσοχή. Θα συνιστώνται δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και ολόκληρα τρόφιμα για την υποστήριξη της γνωστικής ευεξίας.

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της διατροφής, αυτές οι τάσεις πρόκειται να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις δίαιτες και τη συνολική ευημερία το 2024. Καθώς η επιστήμη, η τεχνολογία και οι προτιμήσεις των καταναλωτών συνεχίζουν να εξελίσσονται, η ενημέρωση σχετικά με αυτές τις τάσεις θα δώσει τη δυνατότητα στα άτομα να κάνουν επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις αξίες για την υγεία τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.