WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χάπια αδυνατίσματος: Μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Δεκεμβρίου 2023

Χάπια αδυνατίσματος: Μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος;
unsplash
Τα χάπια αδυνατίσματος, δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά η ιστορία τους δεν είναι απλώς μεγάλη, είναι περίπλοκη.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης είναι ένας βασικός τρόπος απώλειας βάρους για πολλούς ανθρώπους. Αλλά πολλοί από εσάς το έχετε δοκιμάσει αυτό, ξανά και ξανά, χωρίς διαρκή επιτυχία. Μπορούν λοιπόν τα χάπια αδυνατίσματος να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας;

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της παχυσαρκίας, αλλά δεν είναι μια μαγική σφαίρα που σας επιτρέπει να χάσετε κιλά χωρίς κόπο. Έχω δει ανθρώπους που έχασαν κιλά με χάπια, αλλά το βάρος τείνει να ανακάμπτει - παρά τις καλύτερες προθέσεις και τις προσπάθειες να διατηρηθεί η απώλεια που πετύχανε με τόσο με κόπο.

Συγκρίνω αυτό το φαινόμενο με ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και παίρνει φάρμακα για να την μειώσει. Λειτουργεί, αλλά μην περιμένετε ότι η αρτηριακή πίεση θα παραμείνει χαμηλή όταν σταματήσετε τα φάρμακα. Το σώμα μας έχει ένα ισχυρό σύστημα συντήρησης που είναι δύσκολο να παρακάμψουμε, ακόμη και όταν μερικές φορές δεν είναι προς το συμφέρον μας.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα φάρμακο δεν λειτουργεί τι ίδιο για όλους τους ανθρώπους.

Όμως τα χάπια απώλειας βάρους έκαναν την ιστορία ακόμη πιο σκοτεινή, αφού εξελίχθηκαν σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων καθώς οι άνθρωποι έψαχναν για εναλλακτικούς τρόπους για να χάσουν βάρος. Πολλά προϊόντα, από «φυσικούς λιποδιαλύτες» μέχρι χάπια νερού, διαφημίζονται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αλλά στα περισσότερα η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους δεν ελέγχονται από τον FDA.

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά συνταγογραφούμενων χαπιών απώλειας βάρους έχει γίνει διαθέσιμη, προκαλώντας αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τέτοιες επιλογές.

Λειτουργούν πραγματικά τα χάπια αδυνατίσματος;

Δεδομένης της περίπλοκης ιστορίας τους, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αμφισβητούν εάν τα χάπια αδυνατίσματος που είναι διαθέσιμα σήμερα είναι αποτελεσματικά. Το ενδιαφέρον για αυτά τα φάρμακα προέρχεται από αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν με μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2 που ονομάζονται αγωνιστές GLP-1.

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη εδώ και πολλά χρόνια όταν, μέσω μακροχρόνιων μελετών, συνειδητοποιήσαμε ότι βοήθησαν και στην απώλεια βάρους. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα οδηγούν σε απώλεια βάρους 10%-15%, αρκετή για να βοηθήσουν στη βελτίωση των παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση . Ένα από τα φάρμακα, η τιρζεπατίδη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το βάρος έως και 20% σε ορισμένα άτομα.

Τα χάπια αδυνατίσματος μπορεί να είναι ένα σημαντικό - μερικοί θα έλεγαν ακόμη και απαραίτητο - μέρος της απώλειας ενός σημαντικού ποσού βάρους στην τρέχουσα εποχή. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτά τα φάρμακα συμβαδίζουν με τις διατροφικές αλλαγές και την τροποποίηση της δραστηριότητας.

Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται, «Θα πάρω αυτό το φάρμακο και θα χάσω 80 κιλά». Όμως δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει ακόμη. Η ουσία είναι πως η νεότερη εποχή των χαπιών απώλειας βάρους είναι αποτελεσματική, αλλά μόνο εάν ένα άτομο δεσμευτεί να κάνει τις άλλες αλλαγές που είναι απαραίτητες για να χάσει βάρος και να το διατηρήσει - να τρώει μια πιο υγιεινή διατροφή και να γίνει πιο δραστήριο.

Jenny.Gr
unsplash

Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη χαπιών απώλειας βάρους;

Οι προηγούμενες γενιές φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας ήταν γεμάτες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά αυτές που σχετίζονται με τα νέα φάρμακα ήταν αρκετά περιορισμένες και πολύ λιγότερο ανησυχητικές. Τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι οι πιο συχνές επιπλοκές που παρατηρούνται - φούσκωμα και διάρροια, καθώς και κάποια ναυτία και κράμπες.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν άλλες παρενέργειες. Για παράδειγμα, οι επιλογές που λειτουργούν με τον περιορισμό της απορρόφησης λίπους μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν ακράτεια κοπράνων σε ορισμένα άτομα, ενώ άλλα μπορεί να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα. Για αυτόν τον λόγο, ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη το ιστορικό της υγείας σας όταν θα καθορίσει εάν πρέπει να πάρετε κάποιο φάρμακο για την απώλεια βάρους και ποιο είναι καλύτερο για εσάς.

Πότε πρέπει να σκεφτεί κάποιος να πάρει χάπια αδυνατίσματος

Αυτά τα φάρμακα δεν προορίζονται για αισθητική απώλεια βάρους. Το Ozempic για παράδειγμα είναι εγκεκριμένο για τον διαβήτη και το Wegovy είναι για άτομα με παχυσαρκία που έχουν επίσης παθήσεις που σχετίζονται με το βάρος, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη που τα θέτουν σε κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Και το πιο βασικό είναι να συμβουλεύστε έναν ειδικό πριν πάρετε οποιοδήποτε χάπι ή συμπλήρωμα.

Επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να ανακτήσουν το χαμένο βάρος εάν δεν συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακα για μια ζωή, και ο ψυχολογικός φόρος αυτής της ανάκαμψης θα μπορούσε να είναι επιζήμιος.

Επιπλέο οι εταιρείες, η κοινωνία και πολλοί γιατροί ενισχύουν την ψευδή ιδέα ότι ένας συγκεκριμένος δείκτης μάζας σώματος ισοδυναμεί με υγεία και ένας άλλος με ασθένεια. Υπάρχουν όμως άνθρωποι με διάφορα μεγέθη μεγεθών και ΔΜΣ που είναι υγιείς. Πολλοί με λίγα κιλά έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, και πολλοί που θεωρούνται ιατρικά υπέρβαροι ή παχύσαρκοι δεν έχουν. Γι αυτό και δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα έχετε βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας, από τα φάρμακα απώλειας βάρους.

Αν και η Αμερικανική Ιατρική Ένωση αποφάσισε πριν από μια δεκαετία να ονομάσει την παχυσαρκία ασθένεια, το να δηλώνει κάποιος «άρρωστος» απλώς επειδή έχει δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 είναι ανακριβές και διαιωνίζει το στίγμα του βάρους. Δεν μπορώ να σας πω αν ένα άτομο είναι υγιές ή όχι απλά από τον ΔΜΣ του. Αντίθετα, χρειάζονται κι άλλες μετρήσεις για την υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και αιμοσφαιρίνης A1C, καθώς και πληροφορίες για τη διατροφή και την άσκηση.

Τέλος όσοι σκέφτεστε να πάρετε κάποιο χάπι αδυνατίσματος. θα πρέπει να εξετάσετε γιατί νιώθετε την ανάγκη να χάσετε βάρος. Αν έχετε διαβήτη, αυτό είναι ένα άλλο θέμα και υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις για αυτά τα φάρμακα. Αλλά εάν απλά έχετε λίγα παραπάνω κιλά χωρίς ιατρικά προβλήματα, τότε τα φάρμακα κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.