WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο φάρμακο και τη σύνδεσή του με την απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Απριλίου 2023

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο φάρμακο και τη σύνδεσή του με την απώλεια βάρους
pexels
Τι συμβαίνει με το Ozempic και την απώλεια βάρους;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το βάρος ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώτε και του πόσο κινείστε, αλλά και πράγματα που δεν είναι υπό τον έλεγχό σας, όπως το περιβάλλον, η γενετική και η εθνικότητα σας. Όμως τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μανία για τη σεμαγλουτίδη (Ozempic) και την απώλεια βάρους.

Πώς λειτουργεί το Ozempic

Το Ozempic, το οποίο χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα, είναι φάρμακο για τον διαβήτη. Βοηθά στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το Ozempic ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως μιμητικά ινκρετινών, τα οποία βοηθούν το πάγκρεας να απελευθερώσει κατάλληλα επίπεδα ινσουλίνης όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. Το φάρμακο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους - έως και 14 κιλά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ozempic.

Το Ozempic μιμείται μια από τις ορμόνες που δημιουργούνται στο σώμα. Αυτή η ορμόνη είναι γνωστή ως πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνο (GLP-1), το οποίο επιβραδύνει την πέψη και μειώνει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που απορροφώνται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Όμως το να χρησιμοποιεί κάποιος μη διαβητικός το Οzempic με σκοπό την απώλεια βάρους, έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα με διαβήτη για τα οποία υπάρχει πραγματική ένδειξη χρήσης του φαρμάκου, να μην μπορούν να το βρουν λόγω έλλειψης. Και το πιο σημαντικό το Ozempic, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους από τον FDA.

Γιατί το Ozempic μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους

Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του Ozempic, είναι αποτελεσματική για άτομα με διαβήτη τύπου 2, επειδή βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Όμως δύο επιπλέον δράσεις του Ozempic εξηγούν γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο όταν πρόκειται για απώλεια βάρους: Η σεμαγλουτίδη προκαλεί επιβράδυνση στην κένωση του στομάχου σας. Και δεύτερον το Ozempic δρα στον εγκέφαλο για να καταστέλλει την όρεξή σας.

Άτα όταν παίρνετε Ozempic, δεν αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι επειδή δεν λαμβάνετε ενδείξεις πείνας από τον εγκέφαλό σας — και επίσης αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της επιβράδυνσης της πέψης σας.

Παρενέργειες του Ozempic

Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν για πρώτη φορά να παίρνουν Ozempic, παρουσιάζουν συχνά μια σειρά από δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κράμπες, διάρροια ή, μερικές φορές και δυσκοιλιότητα.

Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να μειώνονται με τον καιρό. Και συνήθως, για να μην υπάρχουν τόσο έντονα, οι γιατροί ξεκινούν τους διαβητικούς με χαμηλή δόση και τους αφήνουν να εξοικειωθούν στα συμπτώματα, αυξάνοντας αργά τη δόση σε διάστημα μερικών μηνών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι σχεδόν οποιοδήποτε φάρμακο συνοδεύεται από την πιθανότητα παρενεργειών. Μόνο στην επιστημονική φαντασία τα πράγματα μπορούν να είναι αρκετά αποτελεσματικά και οι άνθρωποι να μην αισθάνονται παρενέργειες. Το ερώτημα είναι συνήθως εάν τα αποτελέσματα της λήψης του φαρμάκου υπερτερούν αυτών των παρενεργειών.

Το Ozempic εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA ως φάρμακο για τον διαβήτη το 2017, επομένως συνταγογραφείται εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται και από ανθρώπους που είναι υγιείς και θέλουν απλά να χάσουν μερικά κιλά. Και γι αυτο υπενθυμίζω για ακόμη μία φορά πως το Ozempic είναι προς το παρόν εγκεκριμένο από τον FDA ως θεραπεία για τον διαβήτη και δεν έχει εγκριθεί ως θεραπεία απώλειας βάρους.

Jenny.Gr
pexels

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε το Ozempic;

Εάν παίρνετε ένα φάρμακο σεμαγλουτίδης με στόχο να χάσετε βάρος, να έχετε κατά νου ότι μόλις σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο, μπορεί ξανακερδίζετε το χαμένο βάρος.

Μια μελέτη εξέτασε τι συνέβη αφού οι άνθρωποι σταμάτησαν να λαμβάνουν 2,4 χιλιοστόγραμμα σεμαγλουτίδης την εβδομάδα για 68 εβδομάδες. Μετά από ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες ανέκτησαν τα δύο τρίτα της προηγούμενης απώλειας βάρους τους, σύμφωνα με τη μελέτη του Αυγούστου 2022 για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό .

Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη του φαρμάκου, σύμφωνα με τη Novo Nordisk:

  • Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μυελικού καρκινώματος του θυρεοειδούς

  • Όσοι εμφανίζουν σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας τύπου 2 (MEN 2)

  • Όσοι έχουν παγκρεατίτιδα ή ιστορικό αυτής

  • Το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή για λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη.

Και τέλος να επισημάνω για ακόμη μια φορά πως ο στόχος μας πρέπει να είναι να χτίσουμε μια ισορροπημένη σχέση με τη διατροφή και όχι να στρεφόμαστε σε φάρμακα για να χάσουμε βάρος, το οποίο πιθανότατα θα το ξαναπάρουμε με το που σταματήσουμε να τα παίρνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.