WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορείς να φας μετά από μια τροφική δηλητηρίαση


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Ιανουαρίου 2024

Τι μπορείς να φας μετά από μια τροφική δηλητηρίαση
pexels
Όταν τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης σας ταλαιπωρούν, το φαγητό είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Ακόμη και η λήψη μιας γουλιάς νερού μπορεί να φαίνεται αποκρουστική.

Αλλά μόλις είστε έτοιμοι να σκεφτείτε την επανυδάτωση και την αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας σας ξανά, με τι πρέπει να ξεκινήσετε; Το να γνωρίζετε τι δεν πρέπει να φάτε μετά από τροφική δηλητηρίαση είναι εξίσου σημαντικό με το ποια τρόφιμα και ποτά μπορείτε να καταναλώσετε στο επόμενο γεύμα σας.

Η συγκεκριμένη καθοδήγηση είναι στην πραγματικότητα αρκετά εξατομικευμένη, με βάση το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα, πόσο σοβαρά έγιναν και πώς νιώθετε στην πορεία. Ορισμένα αίτια είναι συνήθως αρκετά βραχύβια, ενώ άλλα μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα που διαρκούν αρκετές ημέρες.

Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιαγράμματα ανάρρωσης από την τροφική δηλητηρίαση που να είναι ίδιο για όλους, αλλά εδώ είναι ένας οδηγός για τις ώρες, τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ώρες 0-6: Μόνο κομματάκια πάγου

Χάνετε αρκετά υγρά ενώ παλεύετε με αυτά τα κλασικά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης - έμετος, διάρροια - που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Μόλις υποχωρήσει ο έμετος μπορεί να ξεκινήσει και η ενυδάτωση με το πιπίλισμα των κομματιών πάγου.

Τις πρώτες αυτές ώρες, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη μάσηση ή την κατάποση. Και αν είστε πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση, μιλήστε με τον γιατρό σας για να τον ενημερώσετε για την κατάστασή σας, ώστε να μπορεί να σας παρέχει συγκεκριμένες συστάσεις, εάν χρειαστεί.

Τα μωρά, τα νήπια και οι μεγαλύτεροι ενήλικες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης και οι παθήσεις υγείας όπως η νεφρική νόσος και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

6+ ώρες: Πιείτε διαυγή υγρά και αξιολογήστε την πρόοδό σας

Μόλις καταφέρετε να ρουφήξετε κομμάτια πάγου και όλα είναι εντάξει, μπορείτε στη συνέχεια να πιείτε διαυγή υγρά. Αυτά που περιέχουν μερικές θερμίδες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε μέχρι να είστε έτοιμοι να ξαναφάτε στερεές τροφές.

Μπορείτε να πιείτε νερό, ή χυμό μήλου, χυμό σταφυλιού — μερικοί θέλουν ακόμη και να πίνουν ζωμό. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ό,τι κι αν επιλέξετε είναι διαυγές. Αποφύγετε τα ποτά που είναι ανθρακούχα ή δεν μπορείτε να διακρίνετε.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να επιβραδύνετε αυτό το χρονοδιάγραμμα, μένοντας λίγο περισσότερο ε τα τα παγάκια - και ακόμη και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας εξακολουθούν να μην βελτιώνονται.

Αν δεν μπορείτε καν να κρατήσετε το νερό μετά από έξι ώρες, είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να δείτε εάν υπάρχει κάτι που σας συστήνει να κάνετε. Αν τα πράγματα συνεχίζουν να χειροτερεύουν και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας στο σπίτι, κατευθυνθείτε στο νοσοκομείο. Ο καθένας έχει διαφορετικό όριο.

Jenny.Gr
pexels

Μετά από 24 ώρες: Ακολουθούν τα ήπια φαγητά

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μπανάνες, ρύζι, μήλα, τοστ. Και αν δεν σας αρέσει κανένα από αυτά, απλά βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε κάτι ήπιο - κράκερ, απλό πλιγούρι βρώμης. Ξεκινήστε αργά και δείτε πώς αυτά τα τρόφιμα σας κάνουν να νιώθετε.

Τις επόμενες ημέρες έως εβδομάδες: Είναι εξατομικευμένο, αλλά ορίστε τι πρέπει να αποφύγετε

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να έρχονται και να φεύγουν μετά από μερικές ημέρες, αλλά μπορεί επίσης να παραμείνουν για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες.

Καθώς αρχίζετε να βελτιώνεστε, μπορείτε να ενσωματώνετε όλο και περισσότερα τρόφιμα στη διατροφή σας — φροντίζοντας να παρακολουθείτε πώς σας κάνουν να αισθάνεστε.

Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι η λίστα για το τι να αποφύγετε για λίγο:

  • Καφεΐνη (εκτός εάν η διακοπή της σας προκαλεί πονοκεφάλους)

  • Τηγανητά φαγητά

  • Πικάντικα φαγητά

  • Αλκοόλ

Όλα αυτά είναι τρόφιμα που μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω ένα ήδη ερεθισμένο στομάχι. Και τα λιπαρά και πικάντικα φαγητά μπορούν επίσης να κάνουν τον εμετό και τη διάρροια ακόμα πιο άβολα, αν επανέλθουν.

Μετά από μια εβδομάδα περίπου: Θα πρέπει να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή

Το να γνωρίζετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε μετά από μία τροφική δηλητηρίαση (καθώς και πότε) είναι αρκετά εξατομικευμένο, αλλά ο παραπάνω οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στην κανονικότητα χωρίς να το παρακάνετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται καλύτερα και επιστρέφουν στη συνήθη διατροφή τους μετά από περίπου μία εβδομάδα, αλλά ο καθένας είναι διαφορετικός. Χρησιμοποιήστε το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ως οδηγό, παίρνοντας τα πράγματα αργά και ακούγοντας το σώμα σας στην πορεία. Και μην ξεχνάτε: Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι, πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.