WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στο ψυγείο


JTeam

29 Δεκεμβρίου 2023

5 τροφές που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στο ψυγείο
Pexels/ Max Rahubovskiy
Η κρύα θερμοκρασία και η υγρασία του ψυγείου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε ορισμένα προϊόντα

Η πρώτη σκέψη όταν αγοράζουμε φρούτα ή λαχανικά, αλλά και διάφορα άλλα τρόφιμα, είναι να τα αποθηκεύσουμε απευθείας στο ψυγείο. Θεωρούμε πως έτσι θα διατηρούνται φρέσκα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει πάντα να διατηρούνται εκτός ψυγείου, όπως τα μούρα ή οι ντομάτες. Απλώς, αυτός ο «κανόνας» δεν πρέπει να ακολουθείται πάντα. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι η κρύα θερμοκρασία και η υγρασία του ψυγείου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε ορισμένα προϊόντα.

Ποιες είναι, όμως, οι 5 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάζεις στο ψυγείο;

Ντομάτες

Όταν οι ντομάτες μπαίνουν στο ψυγείο, κάτι που πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι είναι φυσιολογικό, στην πραγματικότητα μεταβάλλει τη γεύση και την υφή τους προς το χειρότερο. Αλλά γιατί; Όλα οφείλονται σε ένα ένζυμο που αντιδρά άσχημα στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Καλό είναι, λοιπόν, να τις αποθηκεύεις σε έναν πάγκο ή σε ένα περβάζι του παραθύρου.

Μούρα

Τα μούρα τις περισσότερες φορές φιλοξενούν σπόρους μούχλας, οι οποίοι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αλλοίωσης τους, όταν αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, η τοποθέτησή τους στο ψυγείο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, και μπορεί στην πραγματικότητα να τα οδηγήσει να χάσουν τη γλυκιά τους γεύση και τη ζουμερή τους υφή μακροπρόθεσμα. Το ιδανικό είναι να τα αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου και να τα καταναλώνεις εντός 3-4 ημερών.

Καυτερή σάλτσα

Γενικά έχουμε μάθει να ακολουθούμε τον κανόνα ότι όταν ανοίγουμε κάτι -ιδίως μια σάλτσα- πρέπει να μένει στο ψυγείο. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση, κι αυτή είναι η καυτερή σάλτσα. Κι αυτό γιατί περιέχει αρκετό ξύδι για να διασφαλίσει ότι τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται στο μπουκάλι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρηθεί σε ένα ντουλάπι.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, μόνο όταν είναι ώριμα. Αν θέλεις να έχουν αυτή την κρεμώδη υφή, μπορείς να τα αφήσεις κάπου σε θερμοκρασία δωματίου -κατά προτίμηση μακριά από το φως του ήλιου για μερικές ημέρες.

Σαμπάνια

Ναι, η σαμπάνια πρέπει να σερβίρεται κρύα, αλλά η αποθήκευσή της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πότε σκοπεύεις να την καταναλώσεις. Σύμφωνα με το The Champagne Company, αν πρόκειται να ανοίξεις ένα μπουκάλι μέσα σε 3-4 ημέρες, είναι μια χαρά να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Αν όμως παραμείνει στο ψυγείο για περισσότερο χρόνο, ο φελλός είναι πολύ πιθανό να στεγνώσει και να χαλάσει τις περιζήτητες φυσαλίδες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.