WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρέπει όντως να αποτοξινώσεις το σώμα σου; 4 μύθοι για την αποτοξίνωση


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Ιανουαρίου 2024

Πρέπει όντως να αποτοξινώσεις το σώμα σου; 4 μύθοι για την αποτοξίνωση
pexels
4 μύθοι αποτοξίνωσης και ποια είναι η αλήθεια.

Το να αποτοξινώσετε το σώμα σας με τη νέα χρονιά μπορεί να ακούγεται σαν μια υπέροχη ιδέα. Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει τις τοξίνες από το σύστημά του; Τα προϊόντα αποτοξίνωσης, οι δίαιτες και τα συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι μπορούν να καθαρίσουν το σύστημά σας και να προσφέρουν κάθε είδους οφέλη: περισσότερη ενέργεια, καλύτερη πέψη, μειωμένη φλεγμονή και, φυσικά, απώλεια βάρους .

Είναι όμως πραγματικά το σώμα μας γεμάτο τοξίνες; Και χρειαζόμαστε βοήθεια για να απαλλαγούμε από αυτές; Εδώ είναι η αλήθεια πίσω από τους τέσσερις μύθους αποτοξίνωσης.

Μύθος#1: Το σώμα σας χρειάζεται βοήθεια για αποτοξίνωση

Αλήθεια: Το σώμα σας δεν χρειάζεται πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Είναι σχεδιασμένο να αποτοξινώνεται μόνο του.

Οι τοξίνες στο σώμα σας έρχονται σε δύο μορφές:

  • Ενδοτοξίνες -υποπροϊόντα που παράγει το σώμα σας, όπως γαλακτικό οξύ, ουρία και κόπρανα

  • Εξωτοξίνες - τοξίνες που προέρχονται από το περιβάλλον. Αυτές περιλαμβάνουν χημικές ουσίες από προϊόντα καθαρισμού και καλλυντικά, ρύπους από τον αέρα ή το νερό και φυτοφάρμακα στα τρόφιμα.

Το συκώτι είναι η μηχανή αποτοξίνωσής μας. Είναι φτιαγμένο για να κάνει αυτή τη δουλειά. Η αποτοξίνωση αυτών που τρώμε, αναπνέουμε και καταπίνουμε είναι μέρος της δουλειάς του και μας κρατά ζωντανούς.

Έτσι λοιπόν το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες είναι να φροντίσετε το συκώτι σας. Αυτό σημαίνει τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, ώστε αυτό το σημαντικό όργανο να μην καταπονείται.

Μύθος#2: Μια αποτοξίνωση μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία

Αλήθεια: Εάν το παρακάνετε πολύ συχνά, τότε μπορεί να βλάψετε το συκώτι σας με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό είναι κάτι που καμία αποτοξίνωση δεν μπορεί να επιδιορθώσει. Τα τηγανητά τρόφιμα και τα ζαχαρούχα ποτά είναι δύσκολο να επεξεργαστούν από το συκώτι, και πάρα πολλά από αυτά γίνονται λίπος.

Και μόλις αυτό το λίπος αρχίσει να αναπτύσσεται, είναι εκεί για τα καλά. Ακόμα κι αν χάσετε σωματικό βάρος, το λίπος στο συκώτι σας θα παραμείνει, δημιουργώντας τη μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος #3: Η αποτοξίνωση είναι ασφαλής

Αλήθεια: Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Πολλοί ακολουθούν αποτοξινώσεις που περιέχουν μόνο νερό ή χυμούς, αυστηρές δίαιτες μόνο με φρούτα και λαχανικά ή χρήση βοτάνων, τσαγιού, συμπληρωμάτων ή κλύσματος. Αυτά όμως τα αυστηρά σχήματα μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, διάρροια και άλλα στομαχικά προβλήματα και κόπωση .

Μπορεί οι αποτοξινώσεις να φαίνονται αβλαβείς, καθώς χρησιμοποιούν φυσικά τρόφιμα και προϊόντα, αλλά δεν έχουμε αποδείξεις ότι είναι ασφαλείς ή ότι λειτουργούν. Οι πληροφορίες συνήθως προέρχονται από μαρτυρίες και η πρόοδος δεν παρακολουθείται από γιατρό. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι τα φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Μύθος#4: Η απώλεια βάρους από την αποτοξίνωση είναι βιώσιμη

Αλήθεια: Υπάρχουν πολύ περιορισμένες ενδείξεις ότι η αποτοξίνωση είναι μια αποτελεσματική μακροπρόθεσμη στρατηγική απώλειας βάρους.

Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά, αλλά αυτό συνήθως οφείλεται σε απώλεια υγρών και σε κάποια απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας και όχι σωματικού λίπους. Και αν η δίαιτα είναι προσωρινή, το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα.

Οι αποτοξινώσεις δεν προορίζονται για να είναι ένα μακροπρόθεσμο διατροφικό μοτίβο, επομένως ούτε τα αποτελέσματά τους είναι ούτε μακροπρόθεσμα. Έτσι καθώς αρχίζετε να τρώτε ξανά κανονικά, το βάρος επανέρχεται.

Εν κατακλείδι μια αποτοξίνωση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα σας, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που ελπίζετε. Έτσι, εάν σκέφτεστε ένα σχέδιο αποτοξίνωσης ή απώλειας βάρους, φροντίστε πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.