WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εποχική γρίπη: Πώς να προστατευτείς, προσέχοντας την υγεία του εντέρου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιανουαρίου 2024

Εποχική γρίπη: Πώς να προστατευτείς, προσέχοντας την υγεία του εντέρου σου
pexels
Με την εποχική γρίπη να βρίσκεται σε εξέλιξη - συνήθως τρέχει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, - ίσως αναρωτιέστε ποια βήματα μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να αρρωστήσετε.

Το πιο προφανές βήμα είναι να κάνετε ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Αυτό το εμβόλιο συνιστάται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για τους περισσότερους ανθρώπους- αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε από τη λήψη αυτού του προστατευτικού μέτρου οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο αντιστέκεται στους εισβολείς όπως οι ιοί της γρίπης, είναι ένα περίπλοκο δίκτυο το οποίο επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η υγεία του μικροβιώματος εντέρου σας - τα βακτήρια και άλλοι οργανισμοί που ζουν σε αυτόι.

Σε κάποιον που είναι υγιής, το μικροβίωμα του εντέρου σας προστατεύει από παθογόνους παράγοντες - επιβλαβή βακτήρια ή ιούς - που μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσα από τα τρόφιμα ή το νερό. Αυτός ο ρόλος μπορεί να επεκταθεί ακόμη και εκτός του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας δυνητικά αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η γρίπη.

Ακολουθούν πέντε λόγοι για να λάβετε σοβαρά υπόψη την υγεία του εντέρου σας κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης - αλλά και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Υπάρχουν τρισεκατομμύρια οργανισμοί στο έντερο σας, οι περισσότεροι από αυτούς είναι χρήσιμοι

Ένας τεράστιος αριθμός και ποικιλία βακτηρίων, μυκήτων, παρασίτων και ιών ζουν σε όλο το πεπτικό σας σύστημα - και οι περισσότεροι από αυτούς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα σας. Τα περισσότερα από αυτά είναι αυτό που λέμε συμβιωτικά, που σημαίνει ότι ωφελούν τους ανθρώπους και οι άνθρωποι τα ωφελούν. Ένας μικρός αριθμός βακτηρίων και άλλων οργανισμών είναι παθογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προωθήσουν την ασθένεια - αλλά δεν προκαλούν κατ 'ανάγκη ασθένεια εκτός αν αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός τους.

Όμως το πεπτικό σας σύστημα δεν φιλοξενεί μόνο το μικροβίωμα του εντέρου σας, αλλά φιλοξενεί επίσης τα περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα που συνθέτουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα - περίπου το 70 τοις εκατό όλων αυτών των κυττάρων. Αυτός είναι και ο λόγος που το μικροβίωμα του εντέρου σας παίζει βασικό ρόλο στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ώστε να αναγνωρίζει ποια βακτήρια και άλλα μικρόβια είναι επιβλαβή και ποια όχι, ώστε να μπορεί να επιτεθεί σε δυνητικά επιβλαβή μικρόβια.

Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έξω από το πεπτικό σας σύστημα

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού σας συστήματος βασίζεται στο πεπτικό σας σύστημα, αυτό που συμβαίνει στο έντερο σας δεν μένει στο έντερο σας. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορους τρόπους με τους οποίους τα βακτήρια του εντέρου σας μπορούν να επηρεάσουν την ανοσία σας έξω από το πεπτικό σύστημα, ένας από τους οποίους είναι η παραγωγή μορίων γνωστών ως λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας , όπως σημειώνεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences .

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παράγονται από ορισμένα βακτήρια όταν καταναλώνουν ορισμένους τύπους φυτικών ινών. Αυτά τα μόρια είναι γνωστό ότι διεγείρουν τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων σε διάφορες περιοχές του σώματος και συνδέονται επίσης με τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χοληστερόλης.

Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας επηρεάζουν την ανοσία μπορεί να φανεί σε ένα μόριο γνωστό ως βουτυρικό,. Αυτός ο τύπος λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης διαφορετικών τύπων Τ-λεμφοκυττάρων, κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που παίζουν βασικό ρόλο στην απόκριση του σώματός σας μόλις ανιχνεύσει ένα παθογόνο που πρέπει να καταπολεμήσει.

Η έρευνα για το πώς το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε να επηρεάσει αποτελέσματα όπως οι λοιμώξεις από γρίπη είναι ακόμη στην αρχή. Αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη τρόπους με τους οποίους τα μικρόβια του εντέρου βοηθούν τους πνεύμονες να ελέγχουν τις αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mucosal Immunology .

Ένα παράδειγμα αυτού είναι ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και άλλα μόρια που παράγονται από βακτήρια του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος (γνωστές ως ιντερφερόνες τύπου 1) στους πνεύμονες.

Jenny.Gr
pexels

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου σας

Πιθανώς το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για ένα υγιές έντερο σύμφωνα είναι να τρώτε μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες – όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ορισμένες ιδιαίτερα ευεργετικές τροφές περιλαμβάνουν βρώμη, κριθάρι, σκόρδο, πράσα, κρεμμύδια και σπαράγγια, καθώς περιέχουν ορισμένους τύπους φυτικών ινών που είναι γνωστό ότι τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια. Όσο πιο φυτική είναι η διατροφή, τόσο πιο υγιές είναι το μικροβίωμα του εντέρου.

Μια άλλη χρήσιμη κατηγορία τροφών είναι τα προβιοτικά, ή αυτά που περιέχουν υψηλά επίπεδα φιλικών ζωντανών βακτηρίων - συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, του κεφίρ, του τεμπέ, του kimchi και τα τουρσιά. Ακόμη και ένα τέταρτο με μισό φλιτζάνι την ημέρα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στους δείκτες φλεγμονής στο σώμα μας.

Από την άλλη πλευρά η λεγόμενη δυτική δίαιτα - υψηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ζωική πρωτεΐνη, ζάχαρη και αλκοόλ και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως - μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου και να προκαλέσει φλεγμονή.

Η φλεγμονή αναφέρεται σε έναν τύπο απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα, αποδυναμώνοντας δυνητικά την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικότερα, έχουν συνδεθεί με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή.

Παράγοντες εκτός της διατροφής μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ανοσία του εντέρου

Ενώ η διατροφή σας παίζει βασικό ρόλο στο μικροβίωμα του εντέρου σας και στη συνολική ανοσολογική απόκριση του σώματός σας, άλλοι περιβαλλοντικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Αυτοί περιλαμβάνουν το στρες, ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα.

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεαστεί από τον άξονα εγκεφάλου-εντέρου, ο οποίος μεταδίδει άγχος ή συναισθήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου κατά μήκος αυτού που είναι γνωστό ως πνευμονογαστρικό νεύρο.

Έχουμε δει ότι όταν υπάρχει ψυχολογικό στρες ή κατάθλιψη, μπορεί να προωθήσει μια αλλαγή στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου. Ο εγκέφαλός σας και τα βακτήρια στο έντερό σας επικοινωνούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω του ανοσοποιητικού και του νευρικού σας συστήματος.

Επομένως, είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος, να κοιμάστε αρκετά και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας αρέσουν. Αλλά αν βρίσκεστε σε μια αγχωτική περίοδο, έχουμε δει ακόμη ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να συμβάλλουν στα σήματα του στρες ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά εκείνες τις στιγμές έτσι ώστε να κρατάτε υγιές το έντερό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.