WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι 4 δίαιτες μπορεί να σε αφυδατώσουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιανουαρίου 2024

Αυτές οι 4 δίαιτες μπορεί να σε αφυδατώσουν
unsplash
Όταν επιλέγετε μια νέα δίαιτα εκτός από το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι, πρέπει να σκέφτεστε εάν προκαλεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας.

Ένας παράγοντας, λοιπόν, που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η αφυδάτωση. Δεδομένου ότι το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, είναι σημαντικό να το λαμβάνουμε και από τις τροφές.

Το νερό βρίσκεται σε κάθε κύτταρό μας, διότι συμμετέχει στις βιολογικές λειτουργίες τους, όπως στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα μας, αλλά και στην αποβολή των άχρηστων ή τοξικών ουσιών, μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων αλλά και των κενώσεων. Συμμετέχει στη ρύθμιση και διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως, στη σωστή λειτουργία των νεφρών αλλά και του εντέρου.

Χωρίς το νερό δεν θα υπήρχε ζωή. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό στους ενήλικες. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες δίαιτες που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, γι αυτό και καλό θα ήταν να τις γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να τις ακολουθήσετε.

4 δίαιτες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αφυδάτωση

Κετογονική δίαιτα

Μπορεί να σας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτή η δημοφιλής δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επειδή έχετε ακούσει ότι μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους μέσω μιας μεταβολικής κατάστασης που ονομάζεται κέτωση. Η κέτωση οδηγεί το σώμα σας να κάψει λίπος απουσία αρκετών υδατανθράκων.

Όμως όταν κόβετε του υδατάνθρακες, το σώμα μπαίνει στη διαδικασία αποθήκευσης γλυκογόνου, οπότε καταλήγει να χάνει περισσότερο νερό. Αν, λοιπόν, ακολουθήσετε μια κετογονική δίαιτα πρέπει να πάρετε μέτρα ώστε να ενυδατώνεστε συχνά μέσα στην ημέρα.

Διαλείπουσα νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια διατροφική προσέγγιση με την οποία θα εναλλάσσεστε μεταξύ νηστείας και φαγητού, καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας ή από τη μία μέρα στην άλλη. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να την ακολουθήσετε : Μερικοί επιλέγουν την προσέγγιση 5: 2, η οποία σας επιτρέπει να τρώτε κανονικά πέντε ημέρες της εβδομάδας και στη συνέχεια να περιορίζετε τις θερμίδες σας τις άλλες δύο ημέρες. Άλλοι προτιμούν το σχέδιο 16: 8, που σημαίνει νηστεία για 16 ώρες την ημέρα.

Εννοείται πως επιτρέπεται να πίνετε νερό ακόμη και όταν δεν τρώτε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ξεχνούν να ενυδατωθούν και το θυμούνται μόνο όταν είναι να ξαναφάνε. Και αυτό συμβαίνει γιατί το γεύμα είναι μια φυσική ευκαιρία να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Γι 'αυτό, αν είστε σε νηστεία, είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο νερό πίνετε και να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό ή να συμπεριλαμβάνετε φρούτα και λαχανικά ως μέρος των γευμάτων σας.

Jenny.Gr
pexels

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Είναι σχεδόν αυτό που ακούγεται: Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ένα σχέδιο διατροφής το οποίο συνήθως δίνει έμφαση σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και μόνο σε μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων.

Όμως η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί έντονη δυσκοιλιότητα, κράμπες και αφυδάτωση.

Η ποσότητα της ημερήσιας πρωτεΐνης που χρειάζεται κάθε άτομο ποικίλλει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, το φύλο, τη συνολική υγεία και το επίπεδο δραστηριότητας. Γενικά, οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα. Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 150 κιλά θα πρέπει να τρώει περίπου 54 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Όσοι γυμνάζονται συχνά θα χρειαστούν περισσότερη πρωτεΐνη - περίπου 1,2 έως 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Δίαιτα Atkins

Η Atkins, μια δημοφιλής δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων που θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Ένας λόγος είναι ότι εξαλείφει πολλές ομάδες τροφίμων, όπως τα αμυλούχα λαχανικά και τα περισσότερα φρούτα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες ή περισσότερο, τα φρούτα δεν επιτρέπονται καθόλου (αν και φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως κεράσια και πεπόνια μπορεί να προστεθούν στη διατροφή σε μεταγενέστερες φάσεις). Ο χυμός φρούτων αποθαρρύνεται επίσης (λόγω των υψηλών επιπέδων πρόσθετων σακχάρων).

Εάν, όμως, εξαλείφετε τα φρούτα και τα λαχανικά από τη διατροφή σας, θέτετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Για να βοηθήσετε στην αντιστάθμιση, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο νερό που πίνετε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο βιώσιμος τρόπος για να χάσετε κιλά

Η λέξη «δίαιτα» αναφέρεται αρχικά στο είδος της τροφής που καταναλώνεται συνήθως από μια κοινότητα. Αλλά ο σύγχρονος ορισμός της ίδιας της λέξης αναφέρεται στο πώς ελέγχετε τον εαυτό σας να τρώει μικρές ποσότητες συγκεκριμένων τροφών για να χάσετε βάρος. Όμως ίσως χρειαστεί να αλλάξετε αυτόν τον περιοριστικό σύγχρονο ορισμό του όρου και να αποδεχτείτε ότι μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε λογικές ποσότητες.

Όλες οι μοντέρνες δίαιτες έχουν μια κοινή ιδέα. Προσφέρουν μια προσωρινή θεραπεία για τα προβλήματα του βάρους σας. Όταν όμως τις σταματάτε τότε η απώλεια βάρους συνήθως ανακτάται γρήγορα. Και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι δίαιτες της μόδας δεν δίνουν έμφαση στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα. Επομένως, δεν μπορούν να είναι βιώσιμες.

Η διαδικασία απώλειας βάρους και διατήρησης βάρους πρέπει να είναι υγιής για να είναι αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων είναι το κλειδί για να έχετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.