WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ροχαλητό: Τι το προκαλεί και πότε πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Ιανουαρίου 2024

Ροχαλητό: Τι το προκαλεί και πότε πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό
pexels
Ροχαλητό: Ένα συχνό πρόβλημα υγείας.

Ένα ζευγάρι που τσακώνεται για το ροχαλητό ακούγεται σαν κωμική ταινία. Αλλά στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει αστείο όσο αφορά το ροχαλητό και την επίδρασή του στον ύπνο και τη γενική σας υγεία. Τι προκαλεί λοιπόν το ροχαλητό και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Τι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ένας ήχος που ακούγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να μοιάζει με κροτάλισμα ή σφύριγμα. Ενώ σχεδόν όλοι ροχαλίζουν κάποια στιγμή (σκεφτείτε όταν είστε άρρωστοι ή αντιμετωπίζετε εποχικές αλλεργίες), γίνεται πρόβλημα όταν συμβαίνει κάθε βράδυ και οδηγεί σε υπνηλία ή ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι προκαλεί το ροχαλητό;

Το ροχαλητό συνήθως προκαλείται από τη δόνηση των ιστών στο λαιμό και τις ρινικές οδούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ροχαλητού και περιλαμβάνουν:

Όταν αποφράσσονται οι αεραγωγοί: Όταν η ροή του αέρα μέσω της μύτης και του λαιμού είναι μερικώς αποκλεισμένη, μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ρινική συμφόρηση λόγω αλλεργιών ή κρυολογήματος, η απόκλιση του διαφράγματος ή η διόγκωση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Κακός μυϊκός τόνος: Οι αδύναμοι μύες στο λαιμό και τη γλώσσα μπορεί να χαλαρώσουν υπερβολικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που στενεύει τον αεραγωγό. Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να συμβεί λόγω γήρανσης, κατανάλωσης αλκοόλ, λήψης βοηθημάτων ύπνου ή ορισμένων ιατρικών καταστάσεων.

Υπερβολικό βάρος: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα ροχαλητού. Οι επιπλέον λιπώδεις ιστοί γύρω από το λαιμό μπορούν να πιέσουν τον αεραγωγό, προκαλώντας στένωση και ροχαλητό.

Θέση ύπνου: Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να προκαλέσει τη μετακίνηση της βάσης της γλώσσας και της μαλακής υπερώας στο πίσω μέρος του λαιμού, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα.

Αλκοόλ και βοηθήματα ύπνου: Αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τα πρότυπα ύπνου και την αναπνοή. Η κατανάλωση ή η λήψη ενός βοηθήματος ύπνου μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους μυς του λαιμού.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή στον ιστό του λαιμού που μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση και απόφραξη των αεραγωγών.

Πώς να καταλάβετε αν ροχαλίζετε

Εάν μοιράζεστε το κρεβάτι, σίγουρα σας έχουν πει εάν ροχαλίζετε . Αλλά ακόμα και χωρίς τέτοια επιβεβαίωση, το σώμα σας θα αρχίσει να σας το λέει.

Τα ενδεικτικά σημάδια του ροχαλητού μπορεί να περιλαμβάνουν ξύπνημα με ξηροστομία, πονόλαιμο, κόπωση ή πονοκέφαλο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αντιμετωπίσετε υπνηλία, προβλήματα συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να είστε ανήσυχοι ή να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Jenny.Gr
pexels

Εντάξει, ροχαλίζετε. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας;

Το ροχαλητό μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή ενόχληση που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Μια ολόκληρη βιομηχανία συσκευών χωρίς ιατρική συνταγή ισχυρίζεται ότι περιορίζει το ροχαλητό. Ενώ όμως οι θεραπείες για το ροχαλητό μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αυτή συνήθως θα είναι προσωρινή. Γι αυτό και είναι καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για σωστή διάγνωση και διαχείριση του ροχαλητού.

Πότε να δείτε τον γιατρό σας για το ροχαλητό

Η συζήτηση με έναν γιατρό είναι συχνά η μοναδική λύση για το ροχαλητό και μπορεί να σας προτείνει τα εξής παρακάτω:

  • Απώλεια βάρους

  • Αποφυγή αλκοόλ ή άλλων ηρεμιστικών πριν τον ύπνο

  • Να κοιμάστε στο πλάι αντί για ανάσκελα

  • Διατήρηση τακτικού προγράμματος ύπνου

Το ροχαλητό μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, μιας κατάστασης όπου η αναπνοή σταματά και ξεκινά επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν είστε εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ξυπνάτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε την υπνική άπνοια, η οποία χωρίς θεραπεία, αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και άλλων καρδιακών προβλημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το ροχαλητό μπορεί να φαίνεται αβλαβές, είναι συνήθως ένα σημάδι ότι δεν λαμβάνετε όλα τα οφέλη του ύπνου για την υγεία. Το να μάθετε γιατί ροχαλίζετε και να λάβετε θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε και παίρνετε το οξυγόνο που χρειάζεστε τη νύχτα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.