WELL BEING

Να τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιανουαρίου 2024

Να τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν πίνεις ένα smoothie κάθε μέρα
pexels
Τα smoothies έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία όταν αναμειγνύονται σωστά.

Υπολογίζεται ότι μόνο το 12 τοις εκατό των ενηλίκων τρώνε αρκετά φρούτα κάθε μέρα και ο αριθμός αυτός πέφτει στο 10 τοις εκατό για τα λαχανικά, σύμφωνα με το CDC.

Κάθε μέρα, ο στόχος είναι να έχετε 1,5–2 φλιτζάνια φρούτα και 2–3 φλιτζάνια λαχανικά. Τα smoothies είναι ένας καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε αυτές τις καθημερινές συστάσεις και ναι, μπορείτε να βάλετε λαχανικά στα smoothies σας (σκεφτείτε το σπανάκι, το σέλινο, τις γλυκοπατάτες και τα αγγούρια).

Είναι υγιεινό να πίνετε smoothies κάθε μέρα;

Με όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι όλα τα smoothies είναι θρεπτικά — αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εάν πρόκειται να απολαμβάνετε ένα smoothie κάθε μέρα, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

  • Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα: Αφήστε στην άκρτη το μέλι, την αγαύη, το σιρόπι σφενδάμου ή το άλειμμα φουντουκιού σοκολάτας όταν φτιάχνετε ένα smoothie. Είναι καλύτερο η γλυκιά γεύση να προέρχεται από τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα φρούτα.

  • Επιλέξτε γάλα, γάλα φυτικής προέλευσης χωρίς ζάχαρη, νερό καρύδας ή νερό για να αραιώσετε το smoothie σας.

  • Προσοχή στις μερίδες σας: Τα smoothies εμπορίου είναι μεγάλα και γεμάτα θερμίδες και ζάχαρη.

Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε ένα smoothie κάθε μέρα

Η υγεία του εντέρου σας μπορεί να βελτιωθεί

Τα smoothies είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε τις καθημερινές σας φυτικές ίνες. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πληρούν την καθημερινή σύσταση φρούτων και λαχανικών, το ίδιο ισχύει και για τις φυτικές ίνες. Οι περισσότεροι λαμβάνουν λιγότερες φυτικές ίνες κάθε μέρα από τη συνιστώμενη ποσότητα. Θα πρέπει να στοχεύετε να λαμβάνετε 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο μέρος της υγείας του εντέρου σας. Το να έχετε ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα - γνωστό και ως η κοινότητα των βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας - μπορεί να συμβάλει σε ένα ευρύ φάσμα πεπτικών και χρόνιων παθήσεων. Από την άλλη μεριά κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας.

Το να πίνετε ένα smoothie είναι διαφορετικό από τον χυμό, επειδή ο πολτός και οι φυτικές ίνες διατηρούνται, οπότε αν μπορείτε να διατηρήσετε τη φλούδα των φρούτων ή των λαχανικών σας, κάντε το - οι φλούδες των μήλων, των ροδάκινων και αγγουριών αναμειγνύονται καλά. Θα ωφεληθείτε επίσης από τις φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα, τις οποίες συχνά δεν λαμβάνετε με τον χυμό.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανοσία σας

Η διατροφή είναι μια κύρια γραμμή άμυνας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τη συνολική φλεγμονή στο σώμα και να έχει προστατευτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή στο σώμα είναι φυσιολογική, αλλά η μακροχρόνια που προκαλείται από μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη άσκησης και άγχος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε χρόνια νοσήματα.

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, η προσθήκη προβιοτικών τροφών (όπως γιαούρτι και κεφίρ) ή πρεβιοτικών (όπως μπανάνες ή βρώμη) στο smoothie σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές και το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό.

Jenny.Gr
pexels

Η υγεία του εγκεφάλου σας μπορεί να βελτιωθεί

Τα κοινά συστατικά ενός smoothie, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας δυνατό. Επίσης τα φλαβονοειδή στα φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου και μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία. Μπορείτε να προσθέσετε στο καθημερινό σας smoothie κεράσια, μήλα, καρύδια, μούρα, πορτοκάλια, ρόδια, κακάο και σπανάκι.

Τα smoothies μπορούν είτε να είναι μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας είτε όχι. Παραλείψτε τα smoothies πλούσια σε ζάχαρη και επιλέξτε αυτά που περιέχουν φρούτα και λαχανικά χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.