WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα σου συμβεί αν πίνεις νερό με λεμόνι και τζίντζερ για ένα μήνα


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιανουαρίου 2024

Τι θα σου συμβεί αν πίνεις νερό με λεμόνι και τζίντζερ για ένα μήνα
pexels
Έπινα για ένα μήνα νερό με λεμόνι και τζίντζερ και να τι μου συνέβη

Κάθε μέρα εμφανίζεται και μια νέα φυσική θεραπεία, ένα ρόφημα που υπόσχεται επίπεδη κοιλιά ή μια δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών, με τη βιομηχανία αδυνατίσματος να ανθίζει όλο και περισσότερο. Όλοι περιμένουν τη μαγική φόρμουλα που θα τους απαλλάξει από τα περιττά κιλά. Πίνουν ροφήματα και ακολουθούν διάφορες δίαιτες με σκοπό να μεταμορφωθεί το σώμα τους μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν διαβάζοντας τους διάφορους χυμούς που βγαίνουν κατά καιρούς, αποφάσισα να πίνω για ένα μήνα νερό με λεμόνι με τζίντζερ για να διαπιστώσω αν θα συμβεί κάτι στο σώμα μου.

Κάθε πρωί έστυβα ένα λεμόνι το έριχνα σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια πρόσθετα τζίντζερ. Μερικές φορές μάλιστα το έβαζα σε μπουκάλι και το έπαιρνα μαζί μου στη δουλειά, ώστε να το πίνω αντί για νερό. Και πρέπει να ομολογήσω ότι αυτή η πρακτική με διευκόλυνε ώστε να πίνω περισσότερο νερό, γιατί δεν το βαριόμουν. Όμως τελικά είδα κάποια διαφορά στην υγεία μου και στα κιλά μου;

Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα, όπως ανέφερα και παραπάνω, ήταν ότι ενυδάτωνα το σώμα μου, γιατί το λεμόνι και το τζίντζερ έδιναν μια διαφορετική και ωραία γεύση στο νερό, με αποτέλεσμα να πίνω περισσότερο μέσα στην ημέρα.

Εδώ όμως θα ήθελα να τονίσω ότι μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό, όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, έτσι και το πόσο νερό χρειάζεται ο καθένας ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως το φύλο, το περιβάλλον, τη διατροφή, το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας, την υγεία, την εποχή κ.λπ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιδιώξετε μια γενική ποσότητα νερού για να πίνετε την ημέρα: περίπου 2-3 λίτρα, συμπεριλαμβανομένου του νερού από άλλες πηγές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις προσωπικές σας ανάγκες σε νερό, τις οποίες μπορείτε να αξιολογήσετε εξετάζοντας μερικούς δείκτες ενυδάτωσης.

Ο πρώτος και φαινομενικά πιο προφανής δείκτης είναι η δίψα, αλλά το να βασίζεστε μόνο σε αυτήν μπορεί να μην είναι πάντα το ιδανικό. Και αυτό γιατί μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν πολύ νερό και σπάνια νιώθουν δίψα, και άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται ήδη τις αρνητικές συνέπειες της αφυδάτωσης από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αισθάνονται δίψα.

Έτσι, ένας άλλος εύκολος τρόπος για να ελέγξετε το επίπεδο ενυδάτωσής σας είναι να κοιτάξετε τα ούρα σας. Εάν έχουν ένα σχεδόν διαυγές ή πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε το πιθανότερο είναι ότι είστε αρκετά ενυδατωμένοι. Οι νεφροί φιλτράρουν πολύ νερό μαζί με τα απόβλητα του σώματός σας, έτσι εάν αυτά τα απόβλητα είναι πολύ συμπυκνωμένα, τότε τα ούρα σας θα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε περισσότερο νερό.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέχετε είναι τα επίπεδα ιδρώτα σας: εάν έχει ζέστη ή ασκείστε αρκετά και ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, είναι σημαντικό να πίνετε περισσότερο νερό για να το αντισταθμίσετε.

Jenny.Gr
pexels

Αλλά ας γυρίσουμε ξανά στο τι άλλο μου συνέβη… ή δεν μου συνέβη όσο έπινα νερό με λεμόνι και τζίντερ. Αυτό λοιπόν που δεν θα συμβεί εάν πίνετε το συγκεκριμένο ρόφημα, είναι ότι δεν θα φύγουν οι τοξίνες. Το σώμα μας δεν χρειάζεται κανένα βοήθημα αποτοξίνωσης, γιατί είναι σχεδιασμένο να αποτοξινώνεται μόνο του. Και το συκώτι είναι η βασική μηχανή αποτοξίνωσής μας. Είναι φτιαγμένο για να κάνει αυτή τη δουλειά. Η αποτοξίνωση αυτών που τρώμε, αναπνέουμε και καταπίνουμε είναι μέρος της δουλειάς του και μας κρατά ζωντανούς.

Έτσι λοιπόν το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες είναι να φροντίσετε το συκώτι σας. Αυτό σημαίνει τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, ώστε αυτό το σημαντικό όργανο να μην καταπονείται.

Τέλος όσο αφορά τα κιλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν παρατήρησα καμία μα καμία διαφορά. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα μαγικό ρόφημα που θα αυξήσει τον μεταβολισμό και θα σας αδυνατίσει. Μπορεί το λεμόνι με το τζίντζερ να συμβάλει στην ενυδάτωση, όπως πολλά ροφήματα, όμως δεν θα κάψει το λίπος, ούτε θα σας αδυνατίσει, εφόσον δεν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής. Έτσι λοιπόν είτε πίνετε τσάι, σκέτο νερό, βότανα, λεμόνι θα έχετε την ίδια βοήθεια στην προσπάθεια απώλειας κιλών.

Τι να προσέξετε: Το λεμόνι μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, για αυτό είναι σημαντικό να το αραιώνετε με νερό και να το πίνετε με καλαμάκι. Επίσης, έχει πολλά οξέα, οπότε αντενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από ρευματισμούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.