WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το TikTok υπόσχεται πως εάν φας ένα Marshmallow πριν τον ύπνο θα σταματήσει ο νυχτερινός βήχας- Τελικά τι ισχύει;


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιανουαρίου 2024

Το TikTok υπόσχεται πως εάν φας ένα Marshmallow πριν τον ύπνο θα σταματήσει ο νυχτερινός βήχας- Τελικά τι ισχύει;
pexels
Τι πραγματικά ισχύει με τη νέα τάση του TikTok που υπόσχεται πως εάν φας ένα Marshmallow πριν τον ύπνο θα σταματήσει ο νυχτερινός βήχας;

Εάν ο βήχας σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε την πιο πρόσφατη λύση που είναι δημοφιλής στο TikTok: Να φάτε ένα marshmallow πριν τον ύπνο. Όμως τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Τα Marshmallows περιέχουν ζελατίνη, ένα συστατικό που οι TikTokers ισχυρίζονται ότι καλύπτει το λαιμό και σταματά τον βήχα και έτσι μπορείτε να κοιμηθείτε. Μάλιστα ένα άτομο συγκέντρωσε 2,6 εκατομμύρια προβολές για μια ανάρτηση στις 30 Δεκεμβρίου σχετικά με το #marshmallow #homeremedy που του συνέστησε ο γιατρός για έναν παρατεταμένο βήχα, ο οποίος καθιστούσε αδύνατο να αναπνεύσει εύκολα ή να κοιμηθεί πολύ. Οι εντολές του γιατρού ήταν απλές: «Φάε ένα jumbo marshmallow πριν κοιμηθείς», είπε η χρήστης στην ανάρτησή της.

Τι περιέχει ένα Marshmallow;

Το πρόβλημα με αυτή τη φαινομενικά απλή συμβουλή είναι ότι μπορεί να μπερδεύει τη φυσική ρίζα marshmallow, ένας καφέ ινώδης φλοιός που προέρχεται από το φυτό marshmallow, της οποίας τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σιροπιών βήχα, με τα marshmallows που παράγονται στο εμπόριο, τα οποία παρασκευάζονται κυρίως από σάκχαρα και ζελατίνη.

Η φυσική ρίζα marshmallow βοηθά στην ανάπτυξη ενός προστατευτικού στρώματος κατά μήκος της επένδυσης του λαιμού, του οισοφάγου και των πνευμόνων, το οποίο μπορεί να είναι καταπραϋντικό και να λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες. Και αυτό μπορεί με τη σειρά του μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό από οποιαδήποτε αιτία που θα μπορούσε να προκαλέσει βήχα. Αλλά τα marshmallows που πωλούνται στα καταστήματα σήμερα δεν περιέχουν ρίζα marshmallow, και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η ζελατίνη στα marshmallows είναι κατασταλτικό του βήχα.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί τα Marshmallows δεν είναι καλή ιδέα

Η συμβουλή να δοκιμάσετε marshmallows για τον βήχα μπορεί να είναι πραγματικά δελεαστική για άτομα που έχουν δοκιμάσει άλλες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πολύ χειρότερα.

Πολλοί μπορεί να ενθουσιαστούν στην ιδέα να φάνε καραμέλες marshmallow για να γίνουν καλά, όμως τα κύρια συστατικά τους είναι η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού και είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν ψάχνετε μια σπιτική λύση για τον βήχα, τότε αυτή είναι τα ζεστά ροφήματα. Και δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερά ή να έχουν πολλά συστατικά. Το ζεστό νερό με μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα εάν βήχετε.

Συμβουλές για να κοιμάστε πιο εύκολα όταν έχετε βήχα

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον νυχτερινό βήχα και να αυξήσετε τις πιθανότητες να κοιμηθείτε καλά.

Σηκώστε το κεφάλι σας λίγο πιο ψηλά καθώς κοιμάστε, για να ενισχύσετε την αποστράγγιση του φλέγματος. Για να λειτουργήσει καλύτερα, πρέπει να κοιμάστε με το κεφάλι και το στήθος σηκωμένα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα ειδικό μαξιλάρι με σφήνα, ή πολλά κανονικά μαξιλάρια ή ακόμα και τοποθετώντας μερικά βιβλία κάτω από το στρώμα σας για να στηρίξετε το κεφάλι του κρεβατιού.

Ένα άλλο εξαιρετικό βοήθημα ύπνου μπορεί να είναι ένας υγραντήρας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει εάν υπάρχει πολλή ξηρότητα, ειδικά για κάποιον που πρέπει να αναπνέει από το στόμα.

Η αποφυγή των γευμάτων πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του νυχτερινού βήχα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φαγητό εντός τριών ωρών από τον ύπνο μπορεί να συμβάλει στην παλινδρόμηση οξέος, η οποία είναι μια κοινή αιτία του νυχτερινού βήχα.

Οι σταγόνες για τον βήχα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα και να αποφύγετε επιλογές με πολλή ζάχαρη. Μια σταγόνα για τον βήχα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τεχνητά χρώματα, με μέλι manuka ή μενθόλη θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή.

Μερικά σιρόπια για τον βήχα που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή λειτουργούν, ειδικά εάν περιέχουν το δραστικό συστατικό δεξτρομεθορφάνη .

Αλλά αν ο βήχας σας δεν σταματήσει, θα πρέπει πραγματικά να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να καταλάβετε τι τον προκαλεί και πώς να τον βελτιώσετε. Όμως ό,τι κι αν προσπαθήσετε, ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε είναι να βασίζεστε στα marshmallows για να κάνετε τη διαφορά. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να γνωρίζω και που να υποστηρίζουν τη χρήση marshmallows για τον βήχα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.