WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όπρα Γουίνφρεϊ: Η αιτία πίσω από την απότομη απώλεια βάρους - 3 μαθήματα που μπορείς να πάρεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιανουαρίου 2024

Όπρα Γουίνφρεϊ: Η αιτία πίσω από την απότομη απώλεια βάρους - 3 μαθήματα που μπορείς να πάρεις
Splash News
Στο σημερινό άρθρο εξετάζουμε τις στρατηγικές που βοήθησαν την Όπρα Γουίνφρεϊ να αδυνατίσει.

Σε πρόσφατη εκδήλωση για την προώθηση της νέας ταινίας στην οποία είναι συμπαραγωγός, The Color Purple, η Όπρα Γουίνφρεϊ εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί με στενό μωβ φόρεμα που αναδείκνυε την αδυνατισμένη σιλουέτα της.

Και το αναφέρω αυτό γιατί η παρουσιάστρια μοιράστηκε σε μια συνέντευξή της στο People στις 14 Δεκεμβρίου τις τακτικές που ακολούθησε για να χάσει κιλά. Και φυσικά η μεγάλη αποκάλυψη ήταν ότι λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα απώλειας βάρους.

«Το γεγονός ότι υπάρχει μια ιατρικά εγκεκριμένη συνταγή για τη διαχείριση του βάρους και τη διατήρηση της υγείας, με κάνει να αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση και λύτρωση, είναι κάτι σαν δώρο», είπε η Γουίνφρεϊ στη συνέντευξη, χωρίς να κατονομάσει το φάρμακο που παίρνει.

Φυσικά αυτή δεν ήταν η μόνη της στρατηγική απώλειας βάρους. Η Όπρα αποκάλυψε επίσης ότι περπατάει τακτικά, ότι τρώει το τελευταίο της γεύμα της ημέρας μέχρι τις 4 μ.μ και ότι προσπαθεί να πίνει 3 με 4 λίτρα νερό κάθε μέρα.

Μπορεί όμως η ρουτίνα απώλειας βάρους της Όπρα να λειτουργήσει για εσάς;

Ας δούμε παρακάτω μερικά συμπεράσματα σε σχέση με αυτά που είπε στη συνέντευξή της.

Μάθημα #1: Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε φάρμακα απώλειας βάρους - παρ' όλα όσα λέει η Όπρα

Η Όπρα ανέφερε στη συνέντευξή της ότι στρέφεται σε φάρμακα απώλειας βάρους μόνο ανάλογα με τις ανάγκες της. Για παράδειγμα, λέει ότι χρησιμοποίησε αυτά τα φάρμακα πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών για να αποφύγει τη σημαντική αύξηση βάρους που σχετίζεται με τις διακοπές. Είναι όμως τα φάρμακα απώλειας βάρους ασφαλή και αποτελεσματικά για να τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο;

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια. Αυτά τα φάρμακα γενικά απαιτούν μακροχρόνια, ίσως δια βίου χρήση. Δεν συνιστώ να τα παίρνετε περιστασιακά, γιατί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων σε βραχυπρόθεσμη χρήση δεν έχει δοκιμαστεί.

Επίσης, μία εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η επαναπρόσληψη βάρους όταν σταματά η χορήγηση του φαρμάκου. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί κοινώς αποδεκτό επιστημονικό συμπέρασμα ότι το σημαντικότερο στον έλεγχο του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η μακροπρόθεσμη διατήρηση του απολεσθέντος βάρους.

Μάθημα #2: Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά τα στοιχεία δεν είναι επιστημονικά τόσο ισχυρά

Πόσο σημαντικό είναι να πίνεις νερό αν προσπαθείς να χάσεις βάρος; Και είναι τα 3 λίτρα νερού την ημέρα η σωστή ποσότητα; Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το νερό βοηθά στην απώλεια βάρους , αλλά τα στοιχεία δεν είναι επιστημονικά τόσο ισχυρά. Επίσης τα 3 λίτρα νερού είναι καλό όταν απλώνονται μέσα στην ημέρα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός πρόσληψης, γι' αυτό μην πιέζετε τον εαυτό σας να πιεί ντε και καλά πολύ νερό μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Το να πιείτε 3 λίτρα σε 30 λεπτά, για παράδειγμα, μπορεί να είναι επικίνδυνο. Επίσης το πόσο νερό χρειάζεται ο καθένας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, τα κιλά, τη σωματική δραστηριότητα.

Μάθημα #3: Η μέτρηση θερμίδων ή πόντων λειτουργεί για κάποιους ανθρώπους, αλλά όχι για άλλους

Τι γίνεται με τη μέτρηση των θερμίδων, είναι αυτή η καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση του τι τρώτε; Η Όπρα αναφέρει ότι μετράει συνέχεια τις θερμίδες που καταναλώνει, αλλά προφανώς η ίδια γνωρίζει τι λειτουργεί καλά για εκείνη και έχει δουλέψει σκληρά γι' αυτό όλη της τη ζωή. Όμως, γενικά, η μέτρηση των θερμίδων θα λειτουργήσει για μερικούς ανθρώπους, αλλά θα είναι αναποτελεσματική για κάποιους άλλους. Το ίδιο ισχύει και με τις διάφορες δίαιτες.

Οι καλύτερες δίαιτες είναι αυτές οι οποίες μπορούν να τηρηθούν και δεν σας καταπιέζουν. Και μη ξεχνάτε πως δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα, όλα επιτρέπονται με μέτρο.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η Όπρα, όπως και ο κάθε celebrity, έχει μια ομάδα από γιατρούς και άλλους ειδικούς την υποστηρίζουν. Εξάλλου, κάθε προσπάθεια διατροφής θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ατόμου, να ανταποκρίνεται στις δικές του συνήθειες και στα θέλω του. Δεν υπάρχει η κατάλληλη διατροφή για όλους και κάτι που ταιριάζει σε ένα άτομο, ενδέχεται για ένα άλλο άτομο να είναι εντελώς ακατάλληλο.

Τέλος, η συμβουλή μου θα ήταν να λάβετε υποστήριξη από ειδικούς και να ακολουθήσετε τις πιο απλές και φυσικές μεθόδους, πριν φτάσετε στις πρόσκαιρες λύσεις, όπως αυτή των φαρμάκων για απώλεια βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.