WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η καλύτερη στάση ύπνου για όταν το στομάχι σου είναι φουσκωμένο


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιανουαρίου 2024

Αυτή είναι η καλύτερη στάση ύπνου για όταν το στομάχι σου είναι φουσκωμένο
Πώς να κοιμηθείτε όταν νιώθετε φουσκωμένοι.

Το φούσκωμα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Μπορεί να είχατε απλώς καταναλώσει πάρα πολλές φυτικές ίνες την ημέρα, ή να έχετε δυσανεξίες σε τρόφιμα ή ίσως είναι κάτι πιο σοβαρό όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το να κοιμάστε όταν αισθάνεστε ότι υπάρχουν αέρια στο γαστρεντερικό σωλήνα σας δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό. Μπορεί να βρεθείτε να αλλάζετε συνέχεια θέσεις για να να νιώσετε πιο άνετα. Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη στάση ύπνου όταν νιώθετε φουσκωμένοι;

Η καλύτερη θέση ύπνου για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του επώδυνου φουσκώματος, είναι η αριστερή πλευρά. Συμπτωματικά, είναι επίσης η καλύτερη στάση ύπνου εάν έχετε στομαχικές διαταραχές ή καούρες.

Δεδομένου ότι το στομάχι σας βρίσκεται στην πάνω αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας, η θεωρία είναι ότι η βαρύτητα θα βοηθήσει τα τρόφιμα και τα απόβλητα να περάσουν πιο εύκολα από το πεπτικό σας σύστημα όταν κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά. Επίσης ο ύπνος στην αριστερή πλευρά έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία, καθώς μεταφέρει εύκολα την τροφή από το λεπτό έντερο στο παχύ.

Η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ύπνου

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το γιατί χρειαζόμαστε έναν ποιοτικό ύπνο . Εκτός από το ότι σας δίνει ενέργεια, ο ύπνος προστατεύει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγεία του εντέρου σας. Από την άλλη μεριά το να μην κοιμάσαι αρκετά ή καλά μπορεί να αλλάξει τις ορμόνες της πείνας και του κορεσμού, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην υπερκατανάλωση τροφής αργά το βράδυ. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε περισσότερη γαστρεντερική δυσφορία όπως το πρήξιμο.

Jenny.Gr
pexels

Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να σημαίνει ότι είστε πιο αγχωμένοι και το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου σας. Το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εντερικής διαπερατότητας - ή κάτι γνωστό ως διαρρέον έντερο - όπου τα τρόφιμα και οι τοξίνες μπορούν να περάσουν από το έντερο και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα όπως φούσκωμα, φλεγμονή, πόνοι στο στομάχι και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Τούτου λεχθέντος, η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του ύπνου μπορεί συχνά να μοιάζει με έναν φαύλο κύκλο. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τα πεπτικά προβλήματα και τα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα και καούρα συχνά προκαλούν διαταραχές στον ύπνο.

Ενώ εκείνοι που παλεύουν με το φούσκωμα μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσουν τη δυσφορία γυρίζοντας στο πλάι, εκείνοι με υποκείμενα προβλήματα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες δοκιμές με τις στάσεις ύπνου.

Πώς να κοιμάστε άνετα στην αριστερή πλευρά

Η ανακούφιση από τη γαστρεντερική δυσφορία αφορά περισσότερο την εύρεση μιας θέσης ύπνου που να λειτουργεί για εσάς. Ενώ μπορεί το να κοιμάστε στα αριστερά να λειτουργεί σε κάποιον, η ίδια στάση μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς που έχετε κάποιο άλλο γαστρεντερικό πρόβλημα.

Ωστόσο η ιδέα του να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά για να ανακουφίσετε το φούσκωμα φαίνεται να συνιστάται ευρέως. Εάν λοιπόν πρόκειται να το δοκιμάσετε και δεν έχετε ξανακοιμηθεί στο πλάι, μπορεί να αποδειχθεί λίγο δύσκολο.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε πόσο δεμένοι είμαστε με τις θέσεις ύπνου μας, μέχρι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Για να κάνετε τα πράγματα πιο άνετα, δοκιμάστε να σύρετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να κρατήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση και να αποτρέψετε τα γόνατά σας να χτυπάνε μεταξύ τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα μαξιλάρι σώματος.

Επίσης η χειρότερη στάση ύπνου για όταν είστε φουσκωμένοι είναι να κοιμάστε μπρούμυτα. Και αυτό γιατί η πίεση στο στομάχι μπορεί να αυξήσει τη γαστρεντερική δυσφορία. Τέλος υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να αισθάνεστε άβολα όταν πηγαίνετε για ύπνο. Το φαγητό τρεις ώρες πριν τον ύπνο, η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας για την ενίσχυση της πέψης και η τήρηση ενός σωστού προγράμματος ύπνου μπορούν να βοηθήσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.