WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να ανακτήσεις τη δύναμη σου μετά από μια πνευμονία


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιανουαρίου 2024

Πώς να ανακτήσεις τη δύναμη σου μετά από μια πνευμονία
pexels
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσετε από μια πνευμονία;

Εάν έχετε πνευμονία, η πρώτη προτεραιότητα είναι να διώξετε τη μόλυνση που την προκαλεί. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθείτε πολύ στενά το σχέδιο θεραπείας του γιατρού σας. Ξεκουράζεστε πολύ και λαμβάνετε τα αντιβιοτικά που σας συνέστησε ο γιατρός σας, εάν η πνευμονία σας είναι βακτηριακής φύσης.

Όμως, ακόμη και μετά την υποχώρηση των πρωταρχικών συμπτωμάτων σας, μπορεί να αισθάνεστε χάλια, με χαμηλή ενέργεια και/ή να αντιμετωπίζετε έναν βήχα που απλά δεν σταματάει. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι για μήνες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσετε από μια πνευμονία;

Η πνευμονία είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει αρκετά τους πνεύμονες και το σώμα ενός ατόμου. Μπορεί να χρειαστούν από μια εβδομάδα έως αρκετούς μήνες για να αναρρώσει πλήρως από αυτήν.

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αναρρώσετε από την πνευμονία επηρεάζεται από:

  • Την ηλικία

  • Τη σοβαρότητα της ασθένειας

  • Εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας

  • Το είδος της πνευμονίας

Εάν είστε γενικά υγιείς και έχετε μόνο μια ήπια περίπτωση πνευμονίας, τα συμπτώματά σας θα πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται μία έως δύο ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια πνευμονία είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μια εβδομάδα, αν και η κούραση και ο βήχας μπορεί να παραμείνουν για έναν ολόκληρο μήνα.

Τα χρονοδιαγράμματα ανάρρωσης γίνονται πιο θολά για άτομα που πάσχουν από σοβαρή πνευμονία. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία, οι ειδικοί δεν επικεντρώνονται μόνο στην εκκαθάριση της λοίμωξης, εστιάζουν επίσης στην πρόληψη ή τη θεραπεία των επιπλοκών που μπορεί να αναπτυχθούν — όπως δυσκολία στην αναπνοή, συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες, σήψη, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και πνευμονικά αποστήματα.

Η πνευμονία και οι επιπλοκές της μπορούν να καταστρέψουν τους πνεύμονες και το σώμα ενός ατόμου. Και, μπορεί να χρειαστούν από έναν έως έξι μήνες για να αναρρώσει κάποιος και να ανακτήσει τη δύναμη μετά τη νοσηλεία του για πνευμονία.

Γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για να αναρρώσει από πνευμονία;

Δεν μπορείτε να δείτε τη ζημιά που προκαλεί η πνευμονία, αλλά σίγουρα τη νιώθετε. Οι βρόγχοι στους πνεύμονές σας φλεγμονώνονται κατά τη διάρκεια της πνευμονίας, οδηγώντας σε πόνο. Εάν η μόλυνση και η φλεγμονή προχωρήσουν, οι πνεύμονές σας μπορεί να γεμίσουν με υγρό και νεκρό πνευμονικό ιστό, οδηγώντας στην πράσινη, κίτρινη ή ακόμα και αιματηρή βλέννα. Αυτό το υγρό μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά μπορεί να μεταφερθεί το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματός σας, οδηγώντας σε δυσκολία στην αναπνοή.

Μόλις η λοίμωξη απομακρυνθεί με τη θεραπεία, το σώμα σας πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει την αφαίρεση όλου του υγρού, της βλάβης και των υπολειμμάτων που έχουν μείνει πίσω στους πνεύμονές σας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα παρατεταμένο βήχα και μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να βρείτε τη σωματική άσκηση πιο κουραστική από το συνηθισμένο.

Μια πιο σοβαρή περίπτωση πνευμονίας μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στους πνεύμονές σας, η οποία μπορεί να είναι σημαντική και ακόμη και μόνιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μετά από σοβαρή πνευμονία, η χωρητικότητα των πνευμόνων μειώνεται και οι μύες μπορεί να είναι αδύναμοι. Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην αδυναμία και άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να επιδεινωθούν λόγω του στρες που ασκείται στο σώμα κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Το σώμα θα χρειαστεί χρόνο για να αναρρώσει. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστούν άλλοι αρκετοί μήνες για να θεραπευτείτε πλήρως και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

Ένα άτομο με πνευμονία δεν παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο έως ότου η λοίμωξη του/της είναι υπό έλεγχο και τα ζωτικά του στοιχεία είναι σταθερά, φυσικά, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που χρειάζεται να κάνει το σώμα του όσο αναρρώνει στο σπίτι.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να ανακτήσετε τη δύναμή σας μετά από μια πνευμονία

Ενώ αναρρώνετε από ήπια πνευμονία, βεβαιωθείτε ότι:

  • Κοιμάστε πολύ

  • Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή

  • Επιστρέψτε σιγά σιγά στη ρουτίνα άσκησής σας

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τους πνεύμονές σας να ανακτήσουν τη δύναμη - αλλά πηγαίνετε αργά. Ξεκινήστε με ελαφριά άσκηση και σταματήστε εάν ο βήχας σας επιδεινωθεί ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Εάν μια ελαφριά άσκηση είναι εντάξει, μπορείτε να καταβάλετε λίγη περισσότερη προσπάθεια στην επόμενη προπόνησή σας.

Ωστόσο, κάποιον που αναρρώνει από σοβαρή πνευμονία, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι το σώμα σας μπορεί να είναι εξαιρετικά αδύναμο μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, επομένως θα χρειαστεί να προσέχετε περισσότερο.

Συμβουλές για να ανακτήσετε τη δύναμή σας μετά από μια σοβαρή πνευμονία

  • Να ξεκουράζεστε αρκετά

  • Ξεκινήστε σιγά σιγά να κινείστε όταν είστε έτοιμοι — αλλά μην το παρακάνετε

  • Ολοκληρώστε τις θεραπείες που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας

  • Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή

  • Κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα

  • Περιορίστε την έκθεση που ερεθίζουν τον λαιμό σας, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και του αλκοόλ

  • Εκτελέστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής

  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν επιστρέψετε στην άσκηση

Στόχος είναι να επιστρέψετε σιγά σιγά στη συνήθη ρουτίνα σας (με την καθοδήγηση του γιατρού σας) και φροντίστε να σημειώνετε τυχόν σημάδια ότι η μόλυνση μπορεί να επανεμφανιστεί.

Η πνευμονία μπορεί να είναι απίστευτα επιβαρυντική και δεν υπάρχει ένας ενιαίος χρόνος για ανάρρωση. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε περίπου έξι εβδομάδες, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αισθανθούν άλλοι καλύτερα μετά από σοβαρή πνευμονία. Το πιο σημαντικό είναι να είστε υπομονετικοί με το σώμα σας.

Εάν η ανάρρωσή σας είναι παρατεταμένη, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην πνευμονική αποκατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμη σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.