WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα fruitarian: Η νέα διατροφική τάση που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιανουαρίου 2024

Δίαιτα fruitarian: Η νέα διατροφική τάση που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους
pexels
Όλοι βλέπουμε κατά καιρούς νέες διατροφικές τάσεις να αναδύονται. Μια από αυτές είναι η Fruitarian.

Η δίαιτα fruitarian είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αποτελείται μόνο ή κυρίως από φρούτα. Δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός, επομένως ορισμένοι οπαδοί της δίαιτας θα καταναλώσουν ξηρούς καρπούς, λαχανικά και δημητριακά, αλλά όλοι θα παραλείψουν εντελώς το κρέας και άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής (όπως το μέλι).

Μάλιστα οι οπαδοί της συγκεκριμένης δίαιτας ισχυρίζονται ότι αυξάνει τη διανοητική διαύγεια, τη συγκέντρωση και την ενέργεια και προκαλεί δραματική απώλεια βάρους. Και κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προλάβει τον καρκίνο. Όμως, όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη και λίπος, αυτή η περιοριστική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται.

Εδώ, θα μάθετε τους κινδύνους της δίαιτας fruitarian, τις τροφές που μπορείτε να φάτε και εάν είναι μια καλή επιλογή δίαιτας για την απώλεια βάρους.

Ποιες τροφές τρώνε όσοι ακολουθούν τη δίαιτα fruitarian

Αν και δεν υπάρχει επίσημη πηγή που να αναφέρει τους κανόνες της συγκεκριμένης δίαιτας, ανέκδοτα, οι περισσότεροι προσπαθούν να πάρουν περίπου το 75 τοις εκατό του όγκου της τροφής τους από τα φρούτα. Τα υπόλοιπα προέρχονται από ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Όσοι ακολουθούν αυτή τη δίαιτα ισχυρίζονται ότι αποτελείται από επτά βασικές ομάδες φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • Όξινα φρούτα: εσπεριδοειδή, κράνμπερι, ρόδια, φράουλες

  • Υπόξινα φρούτα: μήλα, κεράσια, σμέουρα, μάνγκο, βατόμουρα, ροδάκινα και αχλάδια

  • Γλυκά φρούτα: μπανάνες, πεπόνια και σταφύλια

  • Αποξηραμένα φρούτα: χουρμάδες, σύκα και βερίκοκα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

  • Λιπαρά φρούτα: καρύδες, αβοκάντο
  • Ξηροί καρποί: μια ποικιλία ξηρών καρπών, όπως φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια κ.λπ.

  • Σπόροι: ποικιλία σπόρων, όπως ηλίανθος, κολοκύθα κ.λπ.

Επειδή τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες, μπορεί να είναι δύσκολο να τρώτε αρκετά για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Σε τελική ανάλυση, για να παραμείνει υγιής, ο μέσος ενήλικας δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από 1.200 έως 1.500 θερμίδες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να τρώτε μεγάλη ποσότητα φρούτων κάθε μέρα για να παραμένετε σε ένα υγιές εύρος θερμίδων.

Τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της δίαιτας fruitarian είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως υποσιτισμό και ελλείψεις βιταμινών, συμπεριλαμβανομένου της Β12, του ασβεστίου, του ψευδαργύρου και της πρωτεΐνης. Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, κόπωση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Επίσης μπορεί να σας απομονώσει κοινωνικά, ειδικά αν ζείτε με άλλους που δεν κάνουν τη συγκεκριμένη δίαιτα. Ο προγραμματισμός γευμάτων και η έξοδος για φαγητό με φίλους είναι σχεδόν αδύνατη, επειδή τα περισσότερα μέρη δεν έχουν ποικιλία επιλογών φρούτων.

Jenny.Gr
pexels

Άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Διαβήτης: Για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης (ακόμη και φυσικής ζάχαρης) μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για άτομα με διαταραχές των νεφρών και του παγκρέατος.

Φθορά των δοντιών: Η φυσική ζάχαρη στα φρούτα θα μπορούσε να επιταχύνει την τερηδόνα, αν τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη των μήλων ή τους όξινους χυμούς εσπεριδοειδών, όπως τα πορτοκάλια, που θα μπορούσαν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών .

Διαταραγμένες συνήθειες διατροφής: Μια τόσο πολύ περιοριστική διατροφή μπορεί να αλλάξει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας σχετικά με το φαγητό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραγμένες συνήθειες διατροφής,

Λιμοκτονία: Τρώγοντας μόνο από μία ομάδα τροφίμων, θα μπορούσατε να στερήσετε τον εαυτό σας από βασικά θρεπτικά συστατικά και το σώμα σας θα μπορούσε να περάσει σε κατάσταση λιμοκτονίας. Αυτό επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και μπορεί να καταλήξει να κάνει πιο δύσκολο να χάσετε βάρος.

Μπορείτε να χάσετε βάρος;

Ένα τυπικό πρόγραμμα απώλειας βάρους περιλαμβάνει την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες καίτε κάθε μέρα. Ενώ μπορεί να χάσετε βάρος με τη συγκεκριμένη δίαιτα (απλώς επειδή τα φρούτα έχουν χαμηλότερες θερμίδες), αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι υγιής ή βιώσιμη η απώλεια.

Αν μη τι άλλο, μπορεί να χάσετε πάρα πολύ βάρος πολύ γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, μειωμένη μυϊκή μάζα, απώλεια μαλλιών, εύθραυστα οστά και κόπωση.

Επίσης, εάν ήδη ακολουθείτε τη fruitarian και αποφασίσετε να τη σταματήσετε μπορεί να καταλήξετε να ξανακερδίσετε όλο το βάρος που χάσατε και ακόμη περισσότερο, κάτι που είναι κοινό αποτέλεσμα των περιοριστικών διαιτών.

Εν κατακλείδι, αν και τα φρούτα προσφέρουν πολλά οφέλη και περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες, δεν πρέπει να είναι το μόνο πράγμα που τρώτε. Μια θρεπτική, ωφέλιμη διατροφή είναι αυτή που είναι ισορροπημένη και περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Από την άλλη μεριά, η fruitarian μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και μια σειρά από άλλες αρνητικές επιπτώσεις και δεν είναι ιδανική δίαιτα για απώλεια βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.