WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προδιαβήτης και αύξηση βάρους: Ποια είναι η σύνδεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιανουαρίου 2024

Προδιαβήτης και αύξηση βάρους: Ποια είναι η σύνδεση
pexels
Ο προδιαβήτης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο προδιαβήτης σχετίζεται με τον διαβήτη. Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη και πρέπει να παράγει αυξανόμενες ποσότητες για να αντισταθμίσει την αντίσταση. Τελικά, το πάγκρεας δυσκολεύεται να συμβαδίσει και το σάκχαρό σας αρχίζει να αυξάνεται.

Εάν το σάκχαρό σας είναι ελαφρώς αυξημένο, τότε μπορεί να έχετε προδιαβήτη. Εάν είναι αρκετά υψηλό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να αναπτύξετε διαβήτη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τον προδιαβήτη και την αύξηση βάρους.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει πιο συχνά προδιαβήτη;

Ο προδιαβήτης (και ο διαβήτης) είναι πιο συχνός σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιποκύτταρα είναι μερικά από τα πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη κύτταρα του σώματος. Το υπερβολικό σωματικό λίπος, ειδικά γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Έχοντας μέλη της οικογένειας με προδιαβήτη ή διαβήτη

  • Το να είστε σωματικά ανενεργοί

  • Κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας
  • Μακροχρόνια χρήση ορισμένων τύπων φαρμάκων όπως τα στεροειδή

  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή το σύνδρομο Cushing

  • Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το χρόνιο στρες ή η έλλειψη ύπνου

Πώς γίνεται η διάγνωση του προδιαβήτη;

Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης μπορούν να διαγνωστούν μέσω της αιμοληψίας. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ελέγξει το σάκχαρό σας όταν είστε νηστικοί ή μπορεί να κάνει μια εξέταση που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη A1c. Η αιμοσφαιρίνη A1c (επίσης αναφέρεται ως απλώς A1c) είναι μια εξέταση που επιτρέπει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να υπολογίσουν έναν μέσο όρο τριών μηνών του σακχάρου στο αίμα σας:

  • Ένα A1c μικρότερο από 5,7 είναι φυσιολογικό.

  • Μια A1c μεταξύ 5,7 και 6,4 είναι προδιαβήτης.

  • Ένα A1c 6,5 ή μεγαλύτερο είναι ο διαβήτης.

  • Μια A1c μεγαλύτερη από 7,0 είναι ο μη ελεγχόμενος διαβήτης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του προδιαβήτη;

Πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να έχουν αλλαγές στην όραση ή σκούρο βελούδινο δέρμα στο πίσω μέρος του λαιμού ή κάτω από τα χέρια. Καθώς ο προδιαβήτης επιδεινώνεται και ο διαβήτης αρχίζει να αναπτύσσεται, μπορεί να εμφανίσουν αυξανόμενα συμπτώματα όπως:

  • Αυξημένη ανάγκη για ούρηση

  • Αυξημένη δίψα

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

  • Αυξημένη πείνα

  • Θολή όραση

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια

  • Κούραση

  • Ξηρό δέρμα

  • Κακή επούλωση πληγών

  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν κανένα σύμπτωμα ακόμα και όταν η A1c τους αυξάνεται και φτάνει στο διαβητικό εύρος.

Jenny.Gr
pexels

Ποιες είναι οι επιπλοκές του προδιαβήτη;

Μπορεί να γνωρίζετε ότι ο διαβήτης μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά τι γίνεται με τον προδιαβήτη; Εάν είναι ήπιος, πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε για αυτό; Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η ύπαρξη προδιαβήτη μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Οι νεφροί και τα νεύρα διατρέχουν επίσης κίνδυνο βλάβης σε άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί να αρχίσετε να αναπτύσσετε τις επιπλοκές του προδιαβήτη πολύ πριν από τη διάγνωση.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της αύξησης βάρους;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η ινσουλίνη λειτουργεί οδηγώντας τη γλυκόζη στα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λιποκυττάρων. Η αυξημένη ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί να αυξήσει την πείνα. Η κατανάλωση απλών υδατανθράκων και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι πιο πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης. Η αυξημένη πείνα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και να αυξήσει το βάρος σας.

Πώς αντιμετωπίζονται ο προδιαβήτης και η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η απώλεια βάρους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του προδιαβήτη και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μια απώλεια βάρους ακόμη και 5%-10% μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική σας υγεία. Η διατροφή και η άσκηση είναι επίσης σημαντικά συστατικά για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Πολλά φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τόσο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα όσο και στην απώλεια βάρους. Θα πρέπει να συζητήσετε αυτές τις επιλογές με τον γιατρό σας.

Εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο για προδιαβήτη ή διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ορισμένες από τις πιθανές επιπλοκές της νόσου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.