WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λάδι καρύδας: Τελικά πόσο υγιεινό είναι;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Φεβρουαρίου 2024

Λάδι καρύδας: Τελικά πόσο υγιεινό είναι;
unsplash
Επίδραση του ελαίου καρύδας στην υγεία του ανθρώπου

Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της καρύδας και ιδιαίτερα του λαδιού καρύδας έχει αυξηθεί λόγω των διαφημιζόμενων οφελών για την υγεία. Επίσης καθώς η ζήτηση των καταναλωτών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης αυξάνεται, το λάδι καρύδας έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή λιπαρών για την πλούσια γεύση του και για το ήπιο άρωμά του.

Το λάδι καρύδας είναι 100% λιπαρά, το 80-90% του οποίου είναι κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει όμως λιπαρά μεσαίας αλύσου τα οποία δεν τα παίρνουμε τόσο εύκολα από άλλα τρόφιμα και το κυριότερο φαίνεται ότι προσφέρουν πολλά οφέλη. Επίσης τα λιπαρά μεσαίας αλύσου, σαφώς και είναι κορεσμένα λιπαρά, αλλά από ό,τι φαίνεται έχουν μια ουδέτερη στάση απέναντι στον οργανισμό και δεν επηρεάζουν τόσο πολύ, όσο τα κορεσμένα λιπαρά μακράς αλύσου που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα.

Πιθανά οφέλη από το λάδι καρύδας

Μερικές πρώτες μελέτες έχουν αναφέρει ότι το λάδι καρύδας μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Όμως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα.

Λάδι καρύδας για απώλεια βάρους

Τα λιπαρά μεσαίας αλύσου στο λάδι καρύδας μετατρέπονται εύκολα σε ενέργεια αντί να αποθηκεύονται στο σώμα σας ως λίπος. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι και να συμβάλει στην απώλεια βάρους . Χρειαζόμαστε όμως περισσότερη έρευνα για το αν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα ήταν μικτά. Επίσης, το συνηθισμένο λάδι καρύδας περιέχει κυρίως C12, ένα λιπαρό οξύ που το σώμα σας μεταβολίζει πιο αργά.

Λάδι καρύδας και λειτουργία του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη γλυκόζη για ενέργεια. Όταν χωνεύετε το λάδι καρύδας και άλλα λίπη, το συκώτι σας παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες. Αυτές οι κετόνες θα μπορούσαν να παρέχουν μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλό σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ . Χρειαζόμαστε όμως περισσότερες μελέτες για να μάθουμε αν αυτό είναι αλήθεια.

Jenny.Gr
pexels

Λάδι καρύδας για το δέρμα

Η χρήση λαδιού καρύδας στο δέρμα σας βοηθά στην πρόληψη της απώλειας νερού, η οποία οδηγεί σε ξηρό δέρμα. Το C12 που περιέχει το λάδι καρύδας έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, επομένως είναι επίσης καλό για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος, όπως τον ερεθισμό από το ξύρισμα. Όταν χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας στο δέρμα σας, απλώστε το σαν λοσιόν. Θα λειτουργήσει σαν φυσικός φραγμός, αποτρέποντας την απώλεια νερού από το δέρμα σας.

Όμως το λάδι καρύδας φράζει τους πόρους σας. Έτσι, ενώ είναι καλό για την ενυδάτωση του δέρματός σας, σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει μαύρα και λευκά στίγματα, τα οποία είναι σημάδια φλεγμονώδους ακμής. Αποφύγετε λοιπόν να το χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας ή σε άλλες περιοχές που είναι επιρρεπείς στην ακμή.

Εν κατακλείδι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως καλό θα ήταν να δίνουμε έμφαση στο συνολικό υγιεινό διατροφικό πρότυπο, αντί στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγουμε τις οδηγίες που δίνουν υπερβολική έμφαση στον αποκλεισμό ή τη συμπερίληψη οποιουδήποτε τροφίμου ή θρεπτικού συστατικού.

Επομένως, οι επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι έχουν να παίξουν βασικούς ρόλους στην εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τα γενικά πρότυπα υγιεινής διατροφής, και αυτό περιλαμβάνει την κατάλληλη χρήση του λαδιού καρύδας αλλά και άλλων ελαίων, σαφώς πάντα με μέτρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.