WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των νέων;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των νέων;
pexels
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος ήταν η τέταρτη πιο κοινή αιτία θανάτου σε άτομα 15 έως 39 ετών το 2019 και οι χώρες με τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου.

Ο καρκίνος αναπτύσσεται συχνότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οι νεότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν συχνότερες, και συχνά πιο επιθετικές, διαγνώσεις καρκίνου, όπως καρκίνος παχέος εντέρου, του παγκρέατος και άλλων τύπων καρκίνου που δεν εμφανίζονται σε πιο μεγάλες ηλικίες.

Μεταξύ 1999 και 2019, οι καρκίνοι πρώιμης έναρξης -αυτοί που διαγνώστηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών- αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15%, ενώ οι καρκίνοι στους ηλικιωμένους μειώθηκαν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου .

Μεταξύ 2010 και 2019, γυναίκες και άντρες στα 30 τους είχαν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο JAMA Network Open. Η μελέτη έδειξε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων για καρκίνους σε άτομα κάτω των 50 ετών ήταν στο μαστό, στον θυρεοειδή και στο κόλον ή στο ορθό.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι καρκίνοι μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, ωστόσο, είναι οι καρκίνοι της σκωληκοειδούς απόφυσης και του ενδοηπατικού χοληδόχου πόρου —οι λεπτοί σωλήνες που συνδέουν το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο. Επίσης οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος αυξήθηκαν κατά 15% κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου της μελέτης.

Οι ερευνητές σε μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά περίπου 2% ετησίως σε άτομα κάτω των 50 ετών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ένα άτομο που γεννήθηκε το 1990 έχει τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία, σε σύγκριση με κάποιον που γεννήθηκε το 1950.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των νέων;

Οι ερευνητές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών και κόκκινου κρέατος, η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, η έλλειψη σωματικής άσκησης και ο κακός ύπνος φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον καρκίνο.

Οι τάσεις πρώιμης εμφάνισης καρκίνου φαίνεται να συνδέονται ιδιαίτερα στενά με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health το 2019 έδειξε ότι οι μισοί από τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχουν γίνει πιο συχνοί σε νεαρούς ενήλικες, σε σύγκριση με έναν στους εννέα καρκίνους που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν γιατί ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου. Όταν δεν γνωρίζεις πολλά για τους παράγοντες κινδύνου, είναι δύσκολο να θεσπίσεις στρατηγικές πρόληψης. Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να εντοπίσουμε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι σε θέση να μας πληροφορήσουν πώς μπορούμε να αποτρέψουμε και να ανιχνεύσουμε όλους αυτούς τους καρκίνους.

Τέλος οι νέοι τείνουν να διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια από τους περισσότερους ηλικιωμένους, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα επιβίωσής τους. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει κάτι βιολογικό που να διαφοροποιεί τους όγκους σε μερικούς νέους, καθιστώντας τους πιο επιθετικούς και πιθανό να οδηγούν σε θάνατο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.