WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λόγοι για τους οποίους πολλά προβιοτικά συμπληρώματα δεν λειτουργούν


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Φεβρουαρίου 2024

3 λόγοι για τους οποίους πολλά προβιοτικά συμπληρώματα δεν λειτουργούν
unsplash
Τα προβιοτικά αποτελούν "φιλικά" βακτήρια τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά στον εντερικό σωλήνα και ασκούν ένα πλήθος ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό.

Τα προβιοτικά είναι το τρίτο πιο χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα μετά τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Κάτι που θα μπορούσε να είναι λογικό καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα. Αλλά η χρήση προβιοτικών δεν θα είχε αυξηθεί τόσο πολύ, αν η βελτίωση της υγείας του εντέρου ήταν το μόνο όφελος.

Κλινικές μελέτες δείχνουν τώρα ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία, να διευκολύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ακόμη και να προάγουν την απώλεια βάρους μέσω της ίδιας ορμόνης με τα μοντέρνα φάρμακα απώλειας βάρους. Και αυτά είναι μόνο μερικά από μια μακρά λίστα πλεονεκτημάτων.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν δημιουργούνται όλα τα προβιοτικά συμπληρώματα το ίδιο και ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 λόγοι για τους οποίους πολλά συμπληρώματα προβιοτικών δεν λειτουργούν.

Λόγος #1: Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν μόνο προβιοτικά στελέχη

Το να περιέχουν τα συμπληρώματα μονο προβιοτικά στελέχη είναι κατανοητό, καθώς η προσθήκη άλλων σημαντικών συστατικών συνοδεύεται από πρόσθετο κόστος. Αλλά χωρίς πρεβιοτικά και μεταβιοτικά, τέτοια προϊόντα μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

Τα προβιοτικά στελέχη χρειάζονται πρεβιοτικές ίνες γιατί διεγείρουν την ανάπτυξή τους. Διαφορετικά, δεν μπορούν να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν ή, με άλλα λόγια, να προσφέρουν κάποιο από τα επιθυμητά οφέλη. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα μη φιλικά βακτήρια είναι συνήθως ήδη διαδεδομένα στο έντερο, τα μεταβιοτικά είναι επίσης απαραίτητα. Επίσης μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, τα μεταβιοτικά έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση των βακτηρίων και της γενικής υγείας του εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Λόγος #2: Πολλά προβιοτικά συχνά χρησιμοποιούν μια μόνο βασική επίστρωση

Τώρα, ακόμα κι αν τα προβιοτικά συμπληρώματα είχαν όλα τα συστατικά, αυτό μάλλον δεν θα ήταν αρκετό. Και αυτό γιατί πρέπει να περάσουν τον πεπτικό σωλήνα και να βρεθούν στο μεταγενέστερο τμήμα του εντέρου. Όμως εάν δεν έχουν ειδική επίστρωση είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν από τα οξέα του στομάχου, με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ στο έντερο.

Λόγος #3: Ορισμένα προβιοτικά περιέχουν στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα

Κάποια συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Και αυτά είναι τα Lactobacillus reuteri και τα Lactobacillus gasseri. Τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ακόμη και να προάγουν την αύξηση βάρους.

Εν κατακλείδι τα προβιοτικά βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εντέρου, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεχτικοί στις επιλογές που θα κάνετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.