WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Φεβρουαρίου 2024

Τα 4 πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο
pexels
Δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά αυτά τα 4 πράγματα μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Εκτιμάται ότι το 25% της μακροζωίας καθορίζεται από τα γονίδιά μας, ενώ το υπόλοιπο καθορίζεται από το τι κάνουμε καθημερινά. Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις ή συντομεύσεις για να ζήσετε μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή, αλλά η επιστήμη είναι ξεκάθαρη στις βασικές αρχές. Εδώ είναι 4 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Ακολουθήστε μια κυρίως φυτική διατροφή

Αυτό που τρώτε έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα συνδέεται με την ευεξία και τη μακροζωία. Εάν τρώτε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και λιγότερο κρέας, υπέρ- επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και αλάτι, μειώνετε τον κίνδυνο μιας σειράς ασθενειών που συντομεύουν τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όλα αυτά προστατεύουν από βλάβες τα κύτταρα σας καθώς μεγαλώνετε, κάτι που βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.

Καμία συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι κατάλληλη για όλους, αλλά μια από τις πιο μελετημένες και υγιεινές διατροφές είναι η μεσογειακή. Βασίζεται στα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων που ζουν σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα ψάρια, τα θαλασσινά και το ελαιόλαδο.

Ασκηθείτε τακτικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία μας. Η τακτική άσκηση προστατεύει από χρόνιες ασθένειες, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική σας υγεία. Κάντε τα είδη άσκησης που σας αρέσουν.

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με τις διαφορετικές στρατηγικές άσκησης, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οποιοσδήποτε τρόπος να συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα σας, έχει οφέλη για την υγεία. Δεν χρειάζεται να τρέχετε μαραθώνιους ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για ώρες κάθε μέρα. Δώστε κίνηση στην ημέρα σας με όποιον τρόπο μπορείτε και κάντε πράγματα που σας αρέσουν.

Jenny.Gr
pexels

Μην καπνίζετε

Εάν θέλετε να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε περισσότερο, καλό είναι να μην καπνίζετε. Το κάπνισμα επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και σχετίζεται τόσο με μικρότερη όσο και με χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος – κάθε τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μια σειρά από καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Ακόμα κι αν καπνίζετε για χρόνια, εγκαταλείποντας το κάπνισμα σε οποιαδήποτε ηλικία μπορείτε να βιώσετε οφέλη για την υγεία σχεδόν αμέσως και μπορείτε να αντιστρέψετε πολλές από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Δώστε προτεραιότητα στην κοινωνική σύνδεση

Όταν μιλάμε για πιο υγιή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτό που κάνουμε στο σώμα μας. Όμως, μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις την τελευταία δεκαετία ήταν η αναγνώριση της σημασίας της πνευματικής και ψυχολογικής υγείας.

Οι άνθρωποι που είναι μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια καθώς και άγχος και κατάθλιψη. Αν και δεν κατανοούμε πλήρως τους μηχανισμούς, πιθανότατα αυτό οφείλεται τόσο σε συμπεριφορικούς όσο και σε βιολογικούς παράγοντες.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν υγιεινές συμπεριφορές.

Έτσι, αν θέλετε να είστε πιο υγιείς και να ζήσετε περισσότερο, δημιουργήστε και διατηρήστε τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.