WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από ποιο μέρος του σώματός σου μπορείς να χάσεις περισσότερο λίπος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Φεβρουαρίου 2024

Από ποιο μέρος του σώματός σου μπορείς να χάσεις περισσότερο λίπος;
pexels
Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνετε βάρος;

Όταν χάνετε βάρος, υπάρχει μια λέξη που ακούτε περισσότερο: θερμίδες. Οι θερμίδες από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε σάς δίνουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να τροφοδοτήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Το σώμα αδυνατεί να χρησιμοποιήσει όλες τις πλεονάζουσες θερμίδες για άμεσες ενεργειακές ανάγκες και το πλεόνασμα αποθηκεύεται ως περιττό λίπος.

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής με σωματική δραστηριότητα και η δημιουργία ελλείμματος θερμίδων- δηλαδή η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από ό,τι καίτε μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της απώλειας σωματικού λίπους για μερικούς ανθρώπους .

Κατανόηση της αύξησης του λίπους

Μετά την κατανάλωση τροφής, το στομάχι και το λεπτό έντερο τη διασπούν και τη μετατρέπουν σε γλυκόζη (ζάχαρη), αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης) ή λιπαρά οξέα (τα οποία αποτελούν το λίπος). Στη συνέχεια, το λεπτό έντερο απορροφά αυτά τα σωματίδια και τα διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορούν να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη του σώματος και να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο.

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτή που χρειάζεστε, ειδικά εκείνων που περιέχουν λίπη, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Αυτά τα σωματίδια διασπώνται σε λιπαρά οξέα και γλυκερίνη και εξακολουθούν να μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, το σώμα δεν τα χρειάζεται — έχει χορτάσει.

Σε αυτή την περίπτωση, ο λιπώδης ιστός απορροφά την περίσσεια γλυκερίνης και λιπαρών οξέων, όπου σε αυτό το σημείο γίνονται τριγλυκερίδια, ένας τύπος λίπους που αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό ως ενεργειακό απόθεμα του σώματος. Και εάν παρουσιαστεί έλλειμμα θερμίδων, το σώμα χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα λιποκύτταρα για ενέργεια.

Κατανόηση της απώλειας λίπους

Η απώλεια λίπους περιλαμβάνει μια διαδικασία που ονομάζεται μεταβολισμός λιπιδίων, ένας όρος που αναφέρεται στο πώς το σώμα διασπά και χρησιμοποιεί τα λίπη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα τριγλυκερίδια διασπόνται στα κύρια συστατικά τους: λιπαρό οξύ και γλυκερίνη.

Διάφορες φυσιολογικές διεργασίες διασπούν περαιτέρω κάθε συστατικό έως ότου τα μόρια είναι αρκετά μικρά ώστε να περάσουν στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του σώματος, όπου λαμβάνει χώρα η παραγωγή ενέργειας, τροφοδοτώντας έτσι το σώμα.

Υπάρχουν δύο υποπροϊόντα μετά από αυτή την εξέλιξη: νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Το σώμα διαχέει το νερό από το δέρμα μέσω του ιδρώτα και από τους νεφρους μέσω της ούρησης. Το διοξείδιο του άνθρακα φεύγει από το σώμα μέσω των πνευμόνων όταν εκπνέετε.

Jenny.Gr
pexels

Ωστόσο η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάψετε λίπος και πολλές φορές αυτή η απώλεια συνοδεύεται και με μείωση της μυικής μαζας. Γι αυτό και ο καλύτερος τροπος για να διευκολύνετε την απώλεια λίπους είναι η σωματική δραστηριότητα. Επίσης η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ απώλειας λίπους και απώλειας κιλών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους.

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι τρέχετε 5 χιλιόμετρα. Οι τετρακέφαλοι σας, σας βοηθούν να σηκώσετε τα γόνατά σας, οι μύες της γάμπας συστέλλονται για να σας ωθήσουν προς τα εμπρός και οι κοιλιακοί σας βοηθούν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης. Για να ολοκληρώσετε κάθε μία από αυτές τις ενέργειες, οι μύες απαιτούν ενέργεια. Πρώτον, το σώμα σας χρησιμοποιεί αποθηκευμένη ζάχαρη, μια άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας. Και μετά από περίπου 30 με 60 λεπτά, αρχίζει η καύση λίπους.

Η άρση βαρών και η προπόνηση με αντιστάσεις μπορούν επίσης να διευκολύνουν την υγιή απώλεια βάρους αυξάνοντας τη μυϊκή σας μάζα και τον βασικό μεταβολικό ρυθμό-την ποσότητα των θερμίδων (ενέργειας) που χρησιμοποιεί το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας.

Από πού μπορείτε να παρατηρήσετε για πρώτη φορά την απώλεια σωματικού λίπους;

Το από πού θα χάσετε λίπος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, τη μοναδική σύνθεση σώματος κάθε ατόμου και την κατανομή βάρους. Γι αυτό και δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Δηλαδή, η γενετική μπορεί να καθορίσει πού αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα σας. Εάν έχετε μέλη της οικογένειας με μεγαλύτερους γοφούς και μηρούς, μπορεί επίσης να έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταφέρετε λιπώδη ιστό σε αυτές τις περιοχές.

Στο ίδιο πνεύμα, μελέτες υποδεικνύουν ότι η εξέταση του γενεαλογικού σας δέντρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια λίπους . Το να ρωτήσετε τους γονείς σας για το ποιοι τύποι στρατηγικών απώλειας βάρους και λίπους λειτουργούν καλύτερα για τη σύσταση του σώματός τους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Τούτου λεχθέντος, το φύλο σας μπορεί να σας δώσει μερικές συμβουλές για το από ποιο μέρος του σώματος σας θα μπορούσατε να δείτε πρώτα να χάνετε το λίπος. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άντρες παρουσιάζουν συχνότερα απώλεια λίπους στην περιοχή του κορμού, ενώ οι γυναίκες μπορεί να χάσουν περισσότερο λίπος γύρω από τους γοφούς.

Τέλος είναι σημαντικό να επισημάνω πως θα ήταν καλύτερο να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, και όχι ακραίες δίαιτες, γιατί η απώλεια που συνήθως επιτυγχάνεται από αυτές τις επιλογές, είναι κυρίως απώλεια νερού και μυϊκής μάζας και πολύ λιγότερο απώλεια λίπους. Και επίσης το τελικό αποτέλεσμα η επαναπρόσληψη του σωματικού βάρους και μάλιστα με αλλοιωμένη σύσταση σώματος σε σχέση με παλιότερα, περισσότερο λίπος και λιγότερο νερό και μυϊκή μάζα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.