WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φιστίκια: 4 λόγοι για τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Φεβρουαρίου 2024

Φιστίκια: 4 λόγοι για τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα
pexels
Εάν τα φιστίκια σας προκαλούν πεπτικά προβλήματα, ίσως θέλετε να μειώσετε τις μερίδες σας.

Τα φιστίκια είναι ένα υγιεινό σνακ γεμάτο με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Τι γίνεται όμως αν η κατανάλωση τους σας δημιουργεί προβλήματα με το στομάχι σας;

Γενικά, δεν είναι συνηθισμένο να έχουμε πεπτικά προβλήματα από την κατανάλωση μιας χούφτας φιστίκια. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως αέρια , φούσκωμα, κράμπες ή δυσκοιλιότητα. Να γιατί.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Ενώ τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών ταυτόχρονα, όταν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα.

Ορισμένες γεύσεις έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Το να τρώτε πολλή ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην κοιλιά σας . Η ζάχαρη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα βακτήρια του εντέρου σας και να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα.

Αυτό δεν αφορά τα απλά ή αλατισμένα φιστίκια. Αλλά αν καταναλώνετε πολλά ψητά φιστίκια με μέλι ή άλλη ζαχαρούχα ποικιλία, ενδέχεται να καταναλώνετε ακούσια ποσότητα ζάχαρης και να σας προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα.

Μπορεί να είστε αλλεργικοί

Τα φιστίκια είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα . Εάν έχετε αλλεργία σε αυτά, η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας θα μπορούσε να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, εμετό ή διάρροια , σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας .

Τις περισσότερες φορές, τα πεπτικά συμπτώματα από μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζονται συνήθως με άλλα σημάδια, όπως συριγμό, βήχας, κνίδωση, σφίξιμο στο λαιμό ή πρήξιμο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κατανάλωση φιστικιών μπορεί επίσης να προκαλέσει σε ένα αλλεργικό άτομο αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Μπορούν να ερεθίσουν την εκκολπωματίτιδα

Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, η κατανάλωση φιστικιών δεν προκαλεί εκκολπωματίτιδα , μια κατάσταση όπου μικρές, διογκωμένες θήκες που σχηματίζονται στην επένδυση της πεπτικής οδού μολύνονται ή φλεγμονώνονται.

Αλλά εάν αναπτύξετε εκκολπωματίτιδα, η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Όμως, μόλις γίνετε καλύτερα, μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική διατροφή σας πλούσια σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών.

Jenny.Gr
pexels

Τι γίνεται με τα φυτικά και τις αφλατοξίνες;

Έχετε ακούσει ότι τα φιστίκια περιέχουν τοξίνες που θα μπορούσαν να κάνουν το στομάχι σας να πονάει; Δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ.

Είναι αλήθεια ότι τα φιστίκια περιέχουν φυτικό οξύ, το οποίο μερικές φορές ονομάζεται αντιθρεπτικό, επειδή οι άνθρωποι δεν διαθέτουν το ένζυμο για να το αφομοιώσουν σωστά. (Φυτικά βρίσκονται επίσης σε άλλους ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.) Εξαιτίας αυτού, είναι πιθανό ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικών να προκαλέσει προβλήματα πέψης όπως ναυτία ή φούσκωμα.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα φιστικιών που θα χρειαζόταν για να προκαλέσει τα δυσάρεστα συμπτώματα. Εάν ανησυχείτε για προβλήματα με την πέψη και των φυτικών τοξινών, το μούλιασμα των φιστικιών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να τα κάνει πιο εύπεπτα.

Τα φιστίκια είναι επίσης μεταξύ των πολλών τροφών (μαζί με το καλαμπόκι, το σιτάρι, το ρύζι και το σουσάμι) που μπορεί να μολυνθούν με αφλατοξίνη, έναν τοξικό μύκητα που μπορεί να επηρεάσει ορισμένες καλλιέργειες όταν αποθηκεύεται ακατάλληλα. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αφλατοξινών σε μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος. Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε τις γαστρεντερικές αντιδράσεις στα φιστίκια

Μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματά σας προσέχοντας τις μερίδες σας. Προσπαθήστε να μείνετε σε μια μερίδα φιστίκια ή μια μικρή χούφτα. Εάν τα συμπτώματά σας οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, το να παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας σας θα σας βοηθήσει επίσης.

Δώστε προσοχή και στο πόσες φυτικές ίνες λαμβάνετε συνολικά. Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη κατά λίγα μόνο γραμμάρια την ημέρα και πίνετε άφθονο νερό. Αυτό θα δώσει στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί και να μειώσει συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα .

Εάν είστε αλλεργικοί, πιθανότατα πρέπει να αποφύγετε εντελώς τα φιστίκια. Και αν αντιμετωπίζετε έξαρση εκκολπωματίτιδας, κρατήστε τα φιστίκια μακριά μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε συνεχώς αέρια, φούσκωμα ή άλλη γαστρεντερική ενόχληση όταν τρώτε φιστίκια (ή οποιοδήποτε άλλο φαγητό). Μπορείτε να μιλήσετε για τα συμπτώματά σας για να προσδιορίσετε εάν έχετε ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είναι τα φιστίκια φλεγμονώδη;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φιστίκια προκαλούν ή επιδεινώνουν τη φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και υψηλό σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Μαρτίου 2023 στο Nutrients . Εφόσον δεν έχετε αλλεργία, τα φιστίκια είναι μια πολύ υγιεινή τροφή.

Τέλος τα φιστίκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι καλές για την υγεία του εντέρου . Μπορούν να υποστηρίξουν τακτικές κινήσεις του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο εξάρσεων της εκκολπωματίτιδας. Μπορεί επίσης να μειώσουν τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.