WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λυσίνη: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Φεβρουαρίου 2024

Λυσίνη: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία σου
unsplash
Τι κάνει η L-λυσίνη στο σώμα μας;

Η λυσίνη, επίσης γνωστή ως L-λυσίνη, είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για την κατασκευή πρωτεϊνών και την επιδιόρθωση του ιστού. Από αυτά τα 20 αμινοξέα, τα εννέα - συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης - θεωρούνται "απαραίτητα", που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται από διατροφικές πηγές επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει.

Η λυσίνη έχει μια ποικιλία σημαντικών επιδράσεων στον οργανισμό και μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον ιό του έρπητα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τη λυσίνη και για να μάθετε εάν η λήψη ενός συμπληρώματος L-λυσίνης μπορεί να είναι χρήσιμη για εσάς.

Επιδράσεις και οφέλη L-λυσίνης

Το σώμα σας χρειάζεται το απαραίτητο αμινοξύ λυσίνη για σωστή ανάπτυξη και παραγωγή ενέργειας. Η L-λυσίνη εκτελεί πολλούς σημαντικούς ρόλους και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου

Η λυσίνη φαίνεται να βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας ουσίας σημαντικής για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των τενόντων και του χόνδρου.

Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη των οστών. Επομένως, η λυσίνη έχει άμεση επίδραση στην υγεία των οστών. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της οστικής απώλειας και στην προώθηση της μεγαλύτερης οστικής πυκνότητας.

Μείωση έξαρσης του έρπητα

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων λυσίνης μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα του έρπητα και να συμβάλει στη μείωση της εστίας του σε άτομα με έρπη του στόματος, μια ιογενή λοίμωξη.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου 2017 του περιοδικού Integrative Medicine, η λυσίνη καταστέλλει την παροχή ενός άλλου αμινοξέος από το σώμα, της αργινίνης. Ο ιός του έρπητα χρειάζεται αργινίνη για να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, περισσότερη λυσίνη σημαίνει λιγότερη αργινίνη - και μειωμένο κίνδυνο εξάρσεων.

Αυτή η επίδραση φαίνεται να ισχύει κυρίως για τις παθήσεις του στοματικού και του έρπητα των γεννητικών οργάνων καθώς και για τον έρπητα ζωστήρα (γνωστός και ως έρπης ζωστήρας). Ωστόσο, απαιτούνται υψηλότερες ημερήσιες δόσεις λυσίνης για να επιτευχθεί αυτή η μείωση των συμπτωμάτων του έρπητα και των ποσοστών υποτροπής.

Οι χαμηλές δόσεις δεν είναι αποτελεσματικές. Μια δίαιτα χαμηλή σε αργινίνη (που βρίσκεται στη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα) φαίνεται επίσης να απαιτείτα. Ομως χρειάζεται περισσότερη μελέτη.

Επίσης ο ιός του απλού έρπητα τυχαίνει να είναι η πιο κοινή αιτία της νόσου των νεύρων του προσώπου, παράλυση Bell, επομένως μερικές φορές συνιστάται μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη ως θεραπεία και για αυτό. Ωστόσο, και εδώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης

Η λυσίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους μυς και σχετίζεται με τη μυϊκή μάζα. Η Canadian Academy of Sports Nutrition σημειώνει ότι η λυσίνη παίζει ρόλο στο σχηματισμό της καρνιτίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να αυξήσει την αντοχή στους αθλητές. Η καρνιτίνη είναι μια θρεπτική ουσία υπεύθυνη για τη μετατροπή των λιπαρών οξέων σε ενέργεια και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Jenny.Gr
unsplash

Πηγές L-λυσίνης

Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει λυσίνη, πρέπει να καταναλώνετε τρόφές πλούσιες σε λυσίνη, για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα κάθε μέρα.

Πηγές τροφίμων

Ευτυχώς για εμάς, τα τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη είναι άφθονα, όπως τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και το τυρί - ειδικά η ρικότα, το τυρί κότατζ και η παρμεζάνα.

Οι φυτικές τροφές παρέχουν επίσης λυσίνη. Τα όσπρια είναι η καλύτερη φυτική πηγή λυσίνης, με τα φασόλια lima, τη σόγια, τις φακές και τα πράσινα μπιζέλια να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Συμπληρώματα λυσίνης

Τα άτομα που πάσχουν από εστίες έρπητα ή έρπητα ζωστήρα μερικές φορές λαμβάνουν συμπληρώματα λυσίνης για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, η λυσίνη μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη θεραπεία της παράλυσης Bell, του επιχείλιου έρπητα, του έρπητα των γεννητικών οργάνων και του έρπητα ζωστήρα , τα οποία προκαλούνται από διαφορετικές μορφές του ιού του έρπητα.

Η λήψη συμπληρωμάτων λυσίνης συνιστάται επίσης μερικές φορές σε αθλητές. Όμως πριν πάρετε συμπληρώματα λυσίνης, μιλήστε με το γιατρό σας.

Προειδοποίηση

Η χρήση ενός συμπληρώματος αμινοξέος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο αζώτου. Και αυτό μπορεί να μειώσει το πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός σας. Επίσης μπορεί να κάνει τους νεφρούς σας να λειτουργούν πιο σκληρά. Συμβουλευτείτε έναν ειδκό πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα L-λυσίνης.

Ανεπάρκεια L-λυσίνης

Η ανεπάρκεια λυσίνης θεωρείται ασυνήθιστη, ακόμη και σε χορτοφάγους αλλά και σε άτομα με περιορισμένες δίαιτες. Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων λυσίνης για διαιτητικούς λόγους συνήθως δεν είναι απαραίτητη.

Οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας, είναι εκείνοι που τρώνε σπανίως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας, αντ' αυτού βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής τους πρόσληψης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ζαχαρούχα προϊόντα και αναψυκτικά.Τ

Τέλος ένα άρθρο της Επιστήμης Διατροφής και Τροφίμων που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2019 παρατηρεί ότι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας λυσίνης περιλαμβάνουν αναιμία, ζάλη, κόπωση, ναυτία, απώλεια όρεξης και αναπαραγωγικές διαταραχές. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ανεπάρκεια λυσίνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.