WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα του κοτόπουλου: Η επικίνδυνη διατροφική τάση που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Φεβρουαρίου 2024

Δίαιτα του κοτόπουλου: Η επικίνδυνη διατροφική τάση που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους
pexels
Το κοτόπουλο είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η δίαιτα με κοτόπουλο δεν είναι καλή ιδέα για κανέναν.

Όταν εξετάζετε ποια δίαιτα να δοκιμάσετε, μπορεί να έχετε συναντήσει τη «δίαιτα με κοτόπουλο», η οποία υπόσχεται γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους. Εδώ, θα ρίξουμε μια ματιά από πού προήλθε αυτή η δίαιτα και εάν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Τι είναι ακριβώς η δίαιτα με κοτόπουλο; Συνήθως, μια δίαιτα κοτόπουλου αποτελείται μόνο από κοτόπουλο, ενώ μερικές φορές μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Μπορείτε να χάσετε βάρος με τη δίαιτα με κοτόπουλο;

Ναι, θα χάστε κιλά, όμως αυτή η απώλεια δεν είναι υγιής και όταν επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή, είναι πολύ πιθανό να πάρετε πίσω, ίσως και περισσότερο, το βάρος που χάσατε. Μια δίαιτα μόνο με κοτόπουλο είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται τόσο στις ελλείψεις των μακροθρεπτικών όσο και των μικροθρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε μια ποικίλη διατροφή.

Εδώ είναι τα (πολλά) μειονεκτήματα μιας δίαιτας μόνο με κοτόπουλο

Δεν είναι βιώσιμη

Η δίαιτα με κοτόπουλο δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε για πολύ καιρό, και επομένως δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση απώλειας βάρους. Μόλις αρχίσετε να τρώτε κανονικά ξανά, πιθανότατα θα ξαναπάρετε οποιοδήποτε βάρος χάσατε ενώ τρώγατε μόνο κοτόπουλο.

Θα μπορούσατε να αναπτύξετε διατροφικές ελλείψεις

Η κατανάλωση μόνο κοτόπουλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από διατροφικές ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, της βιταμίνης C για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και του δέρματος και των ούλων, και του μαγνησίου και των φυτικών ινών. Και αναφέρω μόνο μερικές.

Μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά σας

Αφού κάνετε τη δίαιτα κοτόπουλου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η ενέργειά σας είναι πολύ χαμηλή και μπορεί να έχετε εγκεφαλική ομίχλη, καθώς ο εγκέφαλος και τα ερυθρά αιμοσφαίρια λειτουργούν με γλυκόζη.

Jenny.Gr
pexels

Θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα υγείας

Μακροπρόθεσμα, χωρίς ασβέστιο και βιταμίνη Κ, υπάρχει κίνδυνος να βλάψετε την υγεία των οστών σας. Χωρίς βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στα φρούτα και τα λαχανικά, υπάρχει ο κίνδυνος του σκορβούτου,. Το σκορβούτο είναι μια ασθένεια που συνέβη στους ναυτικούς πριν από αιώνες κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών, όταν δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ​​φαγητό.

Το σκορβούτο προέρχεται από ανεπάρκεια βιταμίνης C που οδηγεί σε αδυναμία, αναιμία, ασθένεια των ούλων και αιμορραγίες του δέρματος (αιμορραγία στο δέρμα).

Επίσης, χωρίς αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες, η δίαιτα μόνο με κοτόπουλο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου.

Λοιπόν, πρέπει να δοκιμάσετε μια δίαιτα με κοτόπουλο; Όχι. Ούτε βραχυπρόθεσμα. Μην τη δοκιμάσετε. Μπορείτε να συμπεριλάβετε το κοτόπουλο ως μέρος ενός προγράμματος ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία άλλων τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η επιλογή του κοτόπουλου έναντι άλλων πρωτεϊνών, όπως το κόκκινο κρέας, μπορεί να είναι μια έξυπνη επιλογή, επειδή είναι λιγότερο σε θερμίδες και λιπαρά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.