WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι πραγματικά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Φεβρουαρίου 2024

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι πραγματικά;
pexels
Κατά μέσο όρο, πόσες ώρες κοιμάστε κάθε βράδυ;

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση καλής υγείας και ευζωίας. Κάνει καλό στο σώμα, το μυαλό, την ψυχική διάθεση, την παραγωγικότητα, τις σχέσεις μας και όχι μόνο. Όμως, πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε κάθε βράδυ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι και τόσο απλή.

Γιατί ενώ για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, οι οδηγίες προτείνουν τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου, ωστόσο αυτές είναι γενικές συστάσεις και όχι αυστηροί κανόνες. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες από επτά ώρες, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες.

Και ο κύριος λόγος για τις ατομικές διαφορές είναι ότι συχνά βλέπετε τον ύπνο με λάθος τρόπο. Αντί να εστιάζετε μόνο στον αριθμό των ωρών που κοιμάστε τη νύχτα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ποιότητα του ύπνου σας.

Ποιότητα ύπνου σημαίνει πόσο καλά κοιμάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κοιμηθήκατε κατευθείαν; Ή είχατε περιόδους που ξυπνούσατε; Αν ναι, σας πήρε πολύ χρόνο για να κοιμηθείτε; Πώς νιώθατε όταν ξυπνήσατε; Αν ξυπνάτε ανανεωμένοι και νιώθετε ότι έχετε την ενέργεια να περάσετε τη μέρα σας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον ακριβή αριθμό των ωρών που κοιμάστε.

Πώς επηρεάζει η ποιότητα του ύπνου την υγεία σας

Η ποιότητα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κακή ποιότητα ύπνου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις , εγκεφαλικό επεισόδιο και προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι δεν πρόκειται να κοιμούνται στα 50 και στα 60 τους ακριβώς όπως στα 20 τους.

Και πολλές από αυτές τις αλλαγές σχετίζονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, ο κιρκάδιος ρυθμός σας - ο οποίος ρυθμίζει πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης - μπορεί ]να διαταραχθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο κάθε βράδυ σε ύπνο βραδέων κυμάτων.

Η παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, επίσης μειώνεται σταδιακά με την ηλικία. Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, όταν μεγαλώνουμε μπορεί να αρχίσουμε να ξυπνάμε νωρίτερα από ό,τι όταν ήμασταν νεότεροι ή να ξυπνάμε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την ποιότητα του ύπνου σας

Πώς μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τους παράγοντες που πιθανώς συμβάλλουν στην ποιότητα του ύπνου σας; Ένας τρόπος είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο ύπνου όπου θα παρακολουθείτε και θα καταγράφετε τον ύπνο σας.

Κάθε μέρα, καταγράψτε την ώρα που πήγατε για ύπνο, πόσο χρόνο σας πήρε για να κοιμηθείτε, αν ξυπνήσατε το βράδυ (και αν ναι, πόση ώρα ήσασταν ξύπνιοι) και ποια ώρα ξυπνήσατε. Επίσης, παρακολουθήστε πώς αισθάνεστε κατά το ξύπνημα και στο τέλος της ημέρας.

Μετά από μία ή δύο εβδομάδες, ελέγξτε τις πληροφορίες για να δείτε εάν μπορείτε να προσδιορίσετε ορισμένα μοτίβα που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σας και, στη συνέχεια, κάντε προσαρμογές.

Για παράδειγμα, εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, πηγαίνετε για ύπνο μισή ώρα αργότερα από το συνηθισμένο, αλλά διατηρήστε την ίδια ώρα αφύπνισης. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται με τον ύπνο τους, να προσπαθούν να κοιμηθούν μένοντας περισσότερο στο κρεβάτι, αλλά αυτό διαταράσσει τα πρότυπα ύπνου και μειώνει την ποιότητα του ύπνου τους.

Jenny.Gr
pexels

Τρεις βασικές στρατηγικές για να υποστηρίξετε την ποιότητα του ύπνου σας

Άλλες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της καλής ποιότητας ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Διατηρείστε ένα σταθερό ωράριο αφύπνισης, ειδικά τα Σαββατοκύριακα

  • Περιορίστε τον ημερήσιο μεσημεριανό ύπνο σε 20 έως 30 λεπτά και τουλάχιστον έξι ώρες πριν την επιθυμητή ώρα ύπνου

  • Να είστε σωματικά δραστήριοι

Όταν πρόκειται για την ποιότητα του ύπνου, η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας. Τα άτομα με καλή ποιότητα ύπνου έχουν συχνά ένα προβλέψιμο ωράριο, γι αυτό και είναι πιθανό να κοιμούνται περίπου τις ίδιες ώρες κάθε βράδυ.

Η ουσία για τον ξεκούραστο ύπνο

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένετε τον τέλειο ύπνο κάθε βράδυ. Αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε μία ή δύο νύχτες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυτό μπορεί να είναι κάτι το φυσιολογικό. Μπορεί να έχετε φάει ένα μεγάλο γεύμα εκείνη την ημέρα, να έχετε πιει πολύ αλκοόλ ενώ παρακολουθούσατε τηλεόραση ή να είχατε μια αγχωτική συζήτηση με κάποιον. Όταν παρακολουθείτε την ποιότητα του ύπνου σας, κοιτάξτε τη συνολική υγεία του ύπνου σας κάθε εβδομάδα και όχι πώς κοιμηθήκατε αυτήν την Τρίτη σε σύγκριση με την περασμένη.

Εάν κάνετε όλα τα σωστά πράγματα για τον ύπνο σας, αλλά εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε ξεκούραστοι όταν ξυπνάτε, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε μια διαταραχή ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου ή άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, όπως παλινδρόμηση οξέος ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σας περιλαμβάνουν τη λήψη πολλαπλών φαρμάκων, την κατάθλιψη, το άγχος, τη μοναξιά και τις περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η θερμοκρασία, ο θόρυβος και η έκθεση στο φως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.