WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 συμβουλές για το πώς να μαγειρεύεις αν έχεις καούρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Φεβρουαρίου 2024

5 συμβουλές για το πώς να μαγειρεύεις αν έχεις καούρα
pexels
Μπορεί να είναι ευκολότερο να αποφύγετε τροφές που προκαλούν καούρα όταν τρώτε στο σπίτι, εάν ξέρετε πώς να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε με τρόπο φιλικό προς την καούρα.

Η καούρα, ή η παλινδρόμηση οξέος, προκαλεί μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που προκαλείται από το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο. Για μερικούς ανθρώπους είναι ένα απίστευτα άβολο περιστασιακό και μπορεί να κρατάει χρόνια.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν έχετε καούρα, είναι να προσδιορίσετε τα ερεθίσματα. Δεν θα πάθουν όλοι καούρα με τα ίδια τρόφιμα. Αν κάποιος πει ότι τρώει ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα και έχει καούρα, το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να μην το κάνει.

Επίσης μην υιοθετήσετε μια αυστηρή δίαιτα αν δεν χρειάζεται

. Τα άτομα που έχουν παλινδρόμηση συνήθως δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν μια εξειδικευμένη δίαιτα όπως η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP , όπως μπορεί να κάνουν άτομα με άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Απλώς πρέπει να ξέρετε ποιες είναι οι τροφές που σας προκαλούν την καούρα και στη συνέχεια να τις προσαρμόσετε. Υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Η ενσωμάτωση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από την καούρα.

Ακολουθούν 5 συμβουλές για τη διαχείριση της καούρας

Προσαρμόστε τα καρυκεύματά σας

Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν καούρα μετά την κατανάλωση πικάντικων φαγητών. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Digestive Diseases and Sciences , όλοι οι συμμετέχοντες είχαν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) , σύμπτωμα της οποίας είναι η χρόνια καούρα και μπόρεσαν να εντοπίσουν τουλάχιστον ένα τρόφιμο που πυροδότησε την παλινδρόμησή τους. Ο πιο συνηθισμένος ένοχος ήταν τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία προκάλεσαν καούρα στο 62 τοις εκατό των συμμετοχόντων.

Προτείνω λοιπόν να προσθέσετε γεύση στα γεύματα με λιγότερο ερεθιστικά βότανα, όπως ρίγανη ή ο κουρκουμάς, όταν μπορείτε, και να αντικαταστήσετε τα πιο πικάντικα μπαχαρικά, εάν πιστεύετε ότι χειροτερεύουν την καούρα σας.

Σκεφτείτε να ανταλλάξετε τα συστατικά αντί να αφαιρέσετε

Οι όξινες τροφές όπως οι ντομάτες και οι σάλτσες ντομάτας είναι κοινές αιτίες καούρας. Τα όξινα τρόφιμα ερεθίζουν την επένδυση του οισοφάγου και μπορούν να τον κάνουν πιο φλεγμονώδη. Αντί για σάλτσα με βάση την ντομάτα, προτείνω συνταγές με ζωμό ή με βάση το λάδι. Το ίδιο ισχύει και για τις βαριές σάλτσες βουτύρου ή κρέμας.

Jenny.Gr
unsplash

Προσαρμόστε τις συνταγές ώστε να περιλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά συστατικά

Η καούρα προκαλείται από τη χαλάρωση του σφιγκτήρα που χωρίζει τον οισοφάγο και το στομάχι. Ο σκοπός του μυός είναι να χαλαρώσει όταν ένα άτομο καταπίνει, να αφήσει την τροφή στο στομάχι και στη συνέχεια να σφίξει ξανά για να κρατήσει το φαγητό εκεί. Εάν ο μυς χαλαρώσει, αφήνει το οξύ να ανέβει από το στομάχι και να εισέλθει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα.

Το λίπος είναι μια κοινή τροφή που μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα. Μπορεί επίσης να διοχετεύσει το οξύ του στομάχου στον οισοφάγο. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Preventive Nutrition and Food Science εξέτασε 25 μελέτες που διερεύνησαν την επίδραση που είχαν διαφορετικές δίαιτες στη ΓΟΠΝ και βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και του κινδύνου ΓΟΠ.

Τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και παραμένουν στο στομάχι σας περισσότερο, ώστε να μπορούν να ωθήσουν αυτό το οξύ. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το μαγείρεμα με πολύ λιπαρά κομμάτια κρέατος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ακόμα να μαγειρέψετε τις αγαπημένες σας συνταγές, απλώς δοκιμάστε να ανταλλάξετε τα λιπαρά κομμάτια αρνιού ή μοσχαριού με άπαχο κοτόπουλο ή χορτοφαγικές πρωτεΐνες όπως το τόφου .

Χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος με χαμηλά λιπαρά

Οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο το λίπος εισέρχεται στο φαγητό και η προσαρμογή του τρόπου παρασκευής του φαγητού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση.

Το τηγάνισμα και το βαρύ σοτάρισμα προσθέτουν λίπος στα τρόφιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε γεύματα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν καούρα είναι τα ψητά, χωρίς βαριές σάλτσες. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε στον ατμό, να ψήσετε, να σοτάρετε ελαφρά. Το τηγάνισμα στον αέρα είναι επίσης υπέροχο.

Μικρότερες μερίδες

Το να μαγειρεύετε στο σπίτι σημαίνει ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στις μερίδες σας από ό,τι όταν τρώτε έξω. Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι τα μικρότερα γεύματα μειώνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης, ενώ τα μεγάλα γεύματα μπορεί να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και να αυξήσουν τον κίνδυνο παλινδρόμισης.

Προτείνω να σταματήσετε να τρώτε πριν νιώσετε χορτάτοι για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και την καούρα, εφόσον η υπερκατανάλωση τροφής είναι ένα έναυσμα για εσάς. Δοκιμάστε να σερβίρετε το φαγητό σε μικρότερα πιάτα και να τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.