WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφική ευαισθησία στα αυγά: Τι είναι και πώς θα την καταλάβεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαρτίου 2024

Τροφική ευαισθησία στα αυγά: Τι είναι και πώς θα την καταλάβεις
pexels
Ποια είναι τα πιθανά σημάδια τροφικής ευαισθησίας στα αυγά;

Τα αυγά είναι μια από τις αγαπημένες τροφές για πρωινό και ένα κοινό συστατικό σε αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, σάλτσες και πολλά άλλα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνη, ενώ είναι πλούσια σε μια ποικιλία από ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, τα αυγά μπορεί να δημιουργήσουν πιθανά προβλήματα υγείας, όπως η τροφική ευαισθησία. Η ευαισθησία στα αυγά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και αν πιστεύετε ότι έχετε μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την τροφική ευαισθησία στα αυγά και τα σημάδια για την αναγνώρισή της.

Τι είναι η τροφική ευαισθησία;

Οι τροφικές ευαισθησίες συχνά συγχέονται με τις τροφικές αλλεργίες και τις τροφικές δυσανεξίες, αλλά υπάρχει μια σαφής διαφορά. Η διαφορά μεταξύ είναι η απόκριση του σώματος. Όταν έχετε τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί την αντίδραση. Εάν έχετε τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία, η αντίδραση πυροδοτείται από το πεπτικό σύστημα.

Σε αντίθεση με μια αλλεργία στα αυγά, η τροφική ευαισθησία δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αν και μπορεί να είναι άβολη, επώδυνη και να διαταράξει την καθημερινότητά σας. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί ενδεχομένως να είναι αρκετά σοβαρές ώστε να προκαλέσουν σοκ, κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Η τροφική ευαισθησία μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μόνο λίγες ημέρες μετά την κατανάλωση του φαγητού, ενώ οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν από λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την έκθεση.

Πολλά από τα συμπτώματα που προέρχονται από τροφικές ευαισθησίες μπορεί επίσης να μπερδευτούν με άλλες κοινές παθήσεις. Ενώ μια αλλεργική αντίδραση είναι συνήθως πιο σοβαρή από μια δυσανεξία ή ευαισθησία.

Συμπτώματα τροφικής ευαισθησίας στα αυγά

Τα συμπτώματα της τροφικής ευαισθησίας στα αυγά και γενικά η ευαισθησία στα τρόφιμα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ενώ μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν δυσανεξία ή ευαισθησία στον κρόκο του αυγού, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από τα ασπράδια ή την πρωτεΐνη του αυγού. Ανεξάρτητα από την πηγή, είναι σημαντικό να μεταβείτε σε ένα υποκατάστατο για να αποφύγετε τα συμπτώματα.

Μερικά πιθανά συμπτώματα ευαισθησίας στα αυγά περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

  • Φούσκωμα

  • Πόνος στο στομάχι

  • Γαστρεντερικό πρόβλημα
  • Προσδιορισμός τροφικής ευαισθησίας στα αυγά

Jenny.Gr
pexels

Καθώς η έρευνα για τις ευαισθησίες στα τρόφιμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ο εντοπισμός τους γενικά καταλήγει σε ένα συνδυασμό προσεκτικής παρατήρησης και δίαιτας αποβολής.

Ημερολόγιο τροφίμων

Ένα ημερολόγιο τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παρακολουθείτε τα τρόφιμα που τρώτε και τυχόν πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε. Ένα βασικό ημερολόγιο διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Όλα τα τρόφιμα που τρώτε σε κάθε γεύμα

  • Οποιαδήποτε συμπτώματα εμφανίζονται

  • Η ώρα που θα εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα

Δίαιτα αποβολής

Οι δίαιτες αποβολής δεν είναι τέλειες, αλλά μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες στον εντοπισμό των ευαισθησιών σας. Μαθαίνοντας πώς να κάνετε μια δίαιτα αποβολής , μπορείτε να αφαιρέσετε τροφές, όπως τα αυγά, από τη διατροφή σας για μια περίοδο δύο έως έξι εβδομάδων. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα, μπορεί να εξετάζετε άλλα προβλήματα υγείας, αλλά εάν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν, τα αυγά μπορεί να ήταν ο ένοχος.

Τα αυγά χρησιμοποιούνται συνήθως ως συνδετικά ή διογκωτικά μέσα. Γι αυτό και είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων, για να βεβαιωθείτε ότι τα αποφεύγετε. Επίσης εάν έχετε ανεπιθύμητες αντιδράσεις κάθε φορά που τρώτε αυγά, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε περαιτέρω εξετάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.