WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαρτίου 2024

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις
pexels
Η καλύτερη δίαιτα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Οι πιθανότητες να γνωρίζετε κάποιον με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι αρκετά υψηλές, αφού αποτελεί τον δεύτερο πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας. Η ΡΑ στοχεύει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά η φλεγμονή σε όλο το σύστημα από τη νόσο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα σας. Εκτός από τη λήψη των φαρμάκων που έχει συνταγογραφήσει ο ρευματολόγος σας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να ρίξετε μια ματιά στη διατροφή σας για να μειώσετε τα συμπτώματα.

Τα πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη της υγιεινής διατροφής είναι σωρευτικά, επομένως ο στόχος θα πρέπει να είναι να κάνετ υγιεινές επιλογές με συνέπεια, αντί να περιμένετεε θαύματα από μία ή δύο λεγόμενες υπερτροφές.

Τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν

Ενώ συγκεκριμένες τροφές δεν μπορούν να θεραπεύσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ορισμένες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα (κάτι που είναι σχεδόν εξίσου καλό, σωστά;).

Φρούτα και λαχανικά

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ας δούμε μερικούς παρακάτω:

  • Τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C βοηθούν στην εξουδετέρωση των μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να καταστρέψουν τα κύτταρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

  • Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις των φυτικών τροφίμων που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί φλεγμονή. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Pharmacological Research – Modern Chinese Medicine ανέφερε ότι τα φλαβονοειδή (ένας τύπος πολυφαινόλης) έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και συντριπτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή ελαφρύνουν τα συμπτώματα της ΡΑ μέσω της αναστολής των αποκρίσεων τοπικής και συστηματικής φλεγμονή. Αυτό το θρεπτικό συστατικό θα το βρείτε στα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα κεράσια, αλλά είναι καλή ιδέα να καλύψετε τις διατροφικές σας βάσεις τρώγοντας ένα σωρό διαφορετικά χρώματα κάθε μέρα.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, είναι ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη τροφή για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Σε μια μελέτη του Brigham and Women's Hospital , τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έτρωγαν λιπαρά ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα της νόσου, σε σχέση με εκείνα που δεν έτρωγαν ποτέ ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια περιλαμβάνουν σολομό, τόνο, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί και πέστροφα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ΡΑ και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου. Στοχεύστε σε 21 έως 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 30 έως 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες. Καλές πηγές περιλαμβάνουν:

  • Φρούτα
  • Δημητριακά (ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μαγειρεμένο κριθάρι, νιφάδες πίτουρου)

  • Όσπρια

  • Λαχανικά

Τζίντζερ

Αυτή η ρίζα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η έρευνα έχει βρει ότι οι φλεγμονώδεις δείκτες μειώνονται μετά την κατανάλωση τζίντζερ. Μπορείτε να καταναλώσετε το τζίντζερ με διάφορους τρόπους: ωμό, μαγειρεμένο, αποξηραμένο ή σε μορφή σκόνης. Είναι επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα smoothie ή ένα μπολ πρωινού.

Jenny.Gr

Όσπρια

Αυτές οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο—όλα καλά για την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής) και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων (αυξημένο σε άτομα με ΡΑ). Είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο, το οποίο μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα εάν έχετε ΡΑ, και φυτικές ίνες, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Επιλέξτε βρώμη, σιτάρι ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κινόα ή καλαμπόκι.

Τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε όταν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα

Καλαμποκέλαιο

Αυτό το εξαιρετικά εξευγενισμένο λάδι αποτελείται κυρίως από προφλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά. Δεν έχει επίσης αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά. Αντί να χρησιμοποιείτε καλαμποκέλαιο, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, για μια υγιή δόση μονοακόρεστων λιπαρών ή ενσωματώστε έλαια με ωμέγα-3 όπως το λιναρόσπορο.

Επεξεργασμένες τροφές

Αποφύγετε τις εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, καθώς είναι πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φλεγμονής των αρθρώσεων.

Κόκκινο κρέας

Αυτό το ζουμερό μπιφτέκι περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σε περίσσεια μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αντ’ αυτού επιλέξτε άπαχα κοψίματα (10% λιπαρά ή λιγότερο) και προσπαθήστε να περιορίσετε το κόκκινο κρέας σε μία φορά την εβδομάδα.

Τέλος να θυμάστε πως ακριβώς επειδή μια δίαιτα ισχυρίζεται ότι είναι υγιεινή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ευεργετική για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι δίαιτες της μόδας έρχονται και παρέρχονται και μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθούν. Πριν επιλέξετε ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Τούτου λεχθέντος, οι παρακάτω τύποι διατροφής έχουν δείξει οφέλη για ορισμένα άτομα με ΡΑ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.