WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το λάθος που κάνεις όταν καταναλώνεις πρωτεΐνη και μπορεί να σε αφυδατώσει


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Μαρτίου 2024

Το λάθος που κάνεις όταν καταναλώνεις πρωτεΐνη και μπορεί να σε αφυδατώσει
unsplash
Γιατί η πρωτεΐνη μπορεί να σας αφυδατώσει

Οι bodybuilders γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η πρωτεΐνη για να χτίσουν δυνατούς μύες, αλλά αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό κάνει πολύ περισσότερα... Σε κυτταρικό επίπεδο, η πρωτεΐνη βοηθά στις διαδικασίες δόμησης και επιδιόρθωσης. Χρειάζεστε πρωτεΐνη με τη μορφή ενζύμων για να βοηθήσετε την πέψη, τη συστολή των μυών, την πήξη των μυών και την παραγωγή ενέργειας. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να σχηματίσει ορμόνες για να σηματοδοτήσει πληροφορίες σε όλο το σώμα σας. Θέλετε επίσης υγιές δέρμα και μαλλιά; Θα χρειαστείτε πρωτεΐνη.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα θα σας χορτάσει μέχρι το επόμενο, γιατί μειώνει την ορμόνη της πείνας και αυξάνει την ορμόνη του κορεσμού. Αν και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ποικίλλουν, είναι καλό να τρώτε μεταξύ 0,6 και 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης, ακόμα και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να σας αφυδατώσει.

Γιατί η πρωτεΐνη μπορεί να σας αφυδατώσει

Η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων μπορεί να σας κάνει να κατακρατήσετε νερό επειδή το σώμα σας αποθηκεύει 3 γραμμάρια νερού με κάθε γραμμάριο γλυκογόνου. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πολλής πρωτεΐνης μπορεί να σας αφυδατώσει. Η αφυδάτωση προκαλείται από τους νεφρούς που εργάζονται παραπάνω για να αφαιρέσουν την περίσσεια πρωτεΐνης καθώς και τα απόβλητα αζώτου από τον μεταβολισμό της.

Jenny.Gr
pexels

Η αφυδάτωση μπορεί να σας συμβεί, ακόμα κι αν δεν νιώθετε δίψα. Αν για παράδειγμα νιώθετε μια ξαφνική λαχτάρα για ζάχαρη, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε αφυδατωθεί. Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να απελευθερώσει την αποθηκευμένη ενέργεια και όταν είστε αφυδατωμένοι, θα στραφείτε σε γρήγορες πηγές ενέργειας όπως η ζάχαρη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να εξηγήσει τους πονοκεφάλους και την ομίχλη του εγκεφάλου σας, επειδή ο εγκέφαλός σας αποθηκεύει επίσης νερό.

Η αφυδάτωση μπορεί να κρυφτεί και ως κόπωση, επειδή ο όγκος του αίματός σας μειώνεται, που σημαίνει ότι η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Η κακοσμία του στόματος και η ξηροστομία είναι εμφανή σημάδια αφυδάτωσης, αλλά θα μπορούσατε επίσης να εμφανίσετε ξηροφθαλμία επειδή οι δακρυϊκοί πόροι σας είναι αφυδατωμένοι. Τέλος, αν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί αυτά τα κιλά δεν φεύγουν, δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.