WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 διατροφικές τάσεις του TikTok που μπορεί να είναι από γελοίες μέχρι επικίνδυνες


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαρτίου 2024

3 διατροφικές τάσεις του TikTok που μπορεί να είναι από γελοίες μέχρι επικίνδυνες
unsplash
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις διατροφικές τάσεις στο TikTok

Γνωρίζετε ότι το TikTok έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Αυτή η εφαρμογή έχει γίνει ένας χώρος για πολλούς οι οποίοι μοιράζονται την καθημερινότητά τους, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού γευμάτων, των συνταγών και ακόμη και των διατροφικών τάσεων. Πόσο βιώσιμες είναι όμως αυτές οι δίαιτες; Είναι χρήσιμες ή μήπως είναι επιβλαβείς για την υγεία;

3 διατροφικές τάσεις του TikTok

Νερό με λεμόνι

Θα ξεκινήσουμε με το νερό με λεμόνι- αυτή η τάση συνιστά την προσθήκη χυμού λεμονιού στο νερό και την κατανάλωσή του το πρωί με άδειο στομάχι. Οι ισχυρισμοί υγείας, σύμφωνα με ορισμένα βίντεο στο TikTok, είναι ότι ενισχύει τον μεταβολισμό και αυξάνει την απώλεια βάρους.

Η αλήθεια: Το να πίνετε νερό κάθε πρωί μπορεί να σας ενυδατώσει, όπως κάθε άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το νερό με λεμόνι θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ωστόσο δεν είναι κακό να προσθέτετε χυμό λεμονιού στο νερό σας, αλλά δεν είναι ένα μυστικό ρόφημα αδυνατίσματος.

Δίαιτα σαρκοφάγων (Carnivore diet)

Αν και έχουμε δει πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων να γίνονται δημοφιλείς όλα αυτά τα χρόνια, αυτή η νεότερη δίαιτα με μηδενικούς υδατάνθρακες και αποκλειστικά κρέας μπορεί να είναι η πιο ακραία μέχρι τώρα. Οτιδήποτε δεν είναι κρέας, πουλερικά και ψάρι, ή προέρχεται από ένα από τα τρία, δεν επιτρέπεται στη διατροφή των σαρκοφάγων, με ισχυρισμούς υγείας που κυμαίνονται από απώλεια βάρους, αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα έως και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η αλήθεια: Όχι μόνο αυτή η δίαιτα δεν είναι βιώσιμη, αλλά δεν υπάρχουν και επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες επιστημονικά αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις δίαιτες τείνουν να έχουν φυτική βάση. Τα ζωικά προϊόντα μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, τα οποία θέλουμε να περιορίσουμε για την υγεία της καρδιάς.

Αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να είναι δυνητικά επιβλαβής, ειδικά αν γίνεται μακροπρόθεσμα. Γι αυτό είναι προτιμότερο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τορφίμων.

Jenny.Gr
unsplash

Dry scooping πριν την προπόνηση

Αυτή η δημοφιλής τάση μεταξύ των αθλητών προωθεί την κατανάλωση σκόνης πριν από την προπόνηση χωρίς την ανάμιξή της με νερό, με στόχο τη βελτιωμένη απόδοση.

Η αλήθεια: Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν βελτιωμένη απόδοση σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων πριν από την προπόνηση, επειδή μπορεί να λειτουργήσει ως εργογονικό βοήθημα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η λήψη σκόνης πριν την προπόνηση χωρίς υγρό βελτιώνει την απόδοση. Αντιθέτως μπορεί να καταστείλει τα οφέλη λόγω έλλειψης ενυδάτωσης. Κατά την αναζήτηση της τάσης στο TikTok, εμφανίζεται μια δήλωση αποποίησης ευθύνης που προειδοποιεί τους χρήστες ότι αυτή η διαδικτυακή πρόκληση μπορεί να είναι επιβλαβής και ενθαρρύνει τους χρήστες να προστατεύσουν την ευημερία τους.

Όχι μόνο η κατανάλωση σκόνης πρωτεΐνης χωρίς νερό θα μπορούσε να είναι κίνδυνος πνιγμού επειδή το σώμα δεν προορίζεται να καταπίνει σκόνη, αλλά αυτή η τάση έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών. Συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων πριν την προπόνηση σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Κατανάλωση ωμού κρέατος

Oi tiktokers προωθούν βίντεο με άψητα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των ζωικών οργάνων. Κάτι που φυσικά είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Μέρος της ιδέας ότι τα ωμά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από ό, τι τα μαγειρεμένα, προέρχεται από την πεποίθηση ότι η θέρμανση των τροφίμων καταστρέφει ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Η αλήθεια: Αυτό δεν είναι εντελώς αβάσιμο, αφού η θέρμανση καταστρέφει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο τα κύρια θρεπτικά συστατικά του κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και των βιταμινών Β, επηρεάζονται ελάχιστα από τις κανονικές θερμοκρασίες μαγειρέματος, γι' αυτό το ψήσιμο μιας μπριζόλας ή ενός στήθους κοτόπουλου δεν αλλοιώνει τη βασική θρεπτική αξία του τροφίμου.

Επίσης το πιο βασικό είναι ότι όταν καταναλώνετε ωμό κρέας υπάρχει κίνδυνος για τροφιμογενείς ασθένειες, όπως τα βακτήρια, η σαλμονέλλα, αλλά και παράσιτα. Το σχολαστικό μαγείρεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί καταστρέφει τα βακτήρια που μπορεί να υπήρχαν στο κρέας.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε υπάρχει πολλή μεγάλη διατροφική παραπληροφόρηση στο TikTok και γενικά στο διαδίκτυο, από άτομα που δεν έχουν διαπιστευτήρια. Μερικές από αυτές τις πληροφορίες δεν είναι επικίνδυνες (αν θέλετε βάλτε το μαρούλι σε ζεστό νερό δεν θα συμβεί κάτι), αλλά μερικές είναι εντελώς επικίνδυνες. Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε διατροφική τάση, κάντε την έρευνά σας ή ρωτήστε έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.