WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα χωρίς ζάχαρη: Πώς λειτουργεί και γιατί δεν πρέπει να την ακολουθήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαρτίου 2024

Δίαιτα χωρίς ζάχαρη: Πώς λειτουργεί και γιατί δεν πρέπει να την ακολουθήσεις
pexels
Η δίαιτα χωρίς ζάχαρη είναι το νέο διατροφικό trend

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η δίαιτα χωρίς ζάχαρη, εξαλείφει τα πρόσθετα σάκχαρα από τα γεύματά σας. Και παρόλο που η μείωση της πρόσληψης της ζάχαρης μπορεί να είναι μια υγιεινή διατοφική αλλαγή, πιθανότατα δεν χρειάζεται να την εξαλείψετε όσο νομίζετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτή τη διατροφική τάση.

Δεδομένου ότι η ζάχαρη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος, τα φυσικά γλυκά τρόφιμα όπως τα φρούτα έχουν από καιρό προτιμηθεί. Επίσης μπορεί να λαχταράτε γλυκά τρόφιμα επειδή κάθε κύτταρο και ζωτικό όργανο στο σώμα σας βασίζεται στη γλυκόζη (μόρια ζάχαρης) για να λειτουργήσει. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, και όχι αυτή που βρίσκεται στα φρούτα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Την τελευταία δεκαετία, αρκετοί οργανισμοί υγείας έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ραφιναρισμένων και πρόσθετων σακχάρων μπορεί να επιδεινώσει την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Γι αυτό και πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων σακχάρων επιλέγοντας αντ' αυτού ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι είναι η δίαιτα χωρίς ζάχαρη

Η δίαιτα χωρίς ζάχαρη σας ενθαρρύνει να καταναλώνετε ζάχαρη μόνο από φυσικές πηγές όπως φρούτα, δημητριακά και γαλακτοκομικά χωρίς ζάχαρη. Όλα τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου πρέπει να αποφεύγονται. Αν και αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς ανθρώπους, δεν χρειάζεστε τέτοια ακραία μέτρα για να είστε υγιείς.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει κυρίως τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αφήνει όμως επίσης χώρο για κάποιες απολαύσεις.

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει διερευνηθεί ευρέως και θεωρείται ως μία από τις πιο υγιεινές δίαιτες που μπορείτε να ακολουθήσετε. Η συγκεκριμένη διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές τροφές, φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά με χα,ηλά λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινές πηγές λίπους.

Jenny.Gr
unsplash

Διατροφικές οδηγίες για τη ζάχαρη

Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές του 2020-2025 δηλώνουν ότι λιγότερο από το 10% της θερμιδικής σας πρόσληψης μπορεί να προέρχεται από γλυκαντικές πηγές. Έτσι, εάν ακολουθείτε μια δίαιτα 2000 θερμίδων, το 10% θα ήταν 200 θερμίδες από ζάχαρη, ή 12 κουταλάκια του γλυκού. Εάν είστε πιο δραστήριοι και χρειάζεστε 3000 θερμίδες ημερησίως, έχετε υψηλότερη ποσότητα ζάχαρης και θα μπορούσατε να έχετε περίπου 18 κουταλάκια του γλυκού.

Ποιο είδος ζάχαρης είναι το πιο υγιεινό;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι ανώτερα από τη λευκή ζάχαρη, επειδή είναι φυσικά. Ωστόσο, όλες οι πηγές πρόσθετων σακχάρων μεταβολίζονται με παρόμοιο τρόπο και θεωρούνται ως διατροφικά ισοδύναμες. Σε τελική ανάλυση, καλό είναι να επιλέγετε ένα προϊόν με βάση το πώς σας κάνει να νιώθετε. Είτε πρόκειται για ζάχαρη, είτε για μέλι, είτε για σιρόπι σφενδάμου, να θυμάστε πάντα ότι είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με μέτρο.

Δοκιμάστε τη μετριοπάθεια

Είναι στη φύση του σώματός σας να μεταβολίζει και να αφομοιώνει τα τρόφιμα και τη ζάχαρη. Φυσικά, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να καταπονήσει το σύστημά σας, επομένως το να στοχεύσετε στο μέτρο μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή προσέγγιση. Πολλές από τις πιο διερευνημένες δίαιτες στον κόσμο αφήνουν χώρο για λιχουδιές, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής.

Ωστόσο, εάν δυσκολεύεστε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για υποστήριξη. Παρόλο που η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να είναι δύσκολη, μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους υγείας σας με τη σωστή υποστήριξη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.