WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν βάρος και τι να κάνουν γι' αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Μαρτίου 2024

Γιατί είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν βάρος και τι να κάνουν γι' αυτό
pexels
Η γενετική, ο μεταβολισμός και οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να κάνουν την απώλεια βάρους πιο δύσκολη για τις γυναίκες.

Ένα ζευγάρι κάνει δίαιτα μαζί. Έχουν κίνητρο και οι δύο; Ναι. Μετρούν ο καθένας τις θερμίδες; Ναι. Παρόλα αυτά, ο άντρας είναι πιο πιθανό να χάσει τα ανεπιθύμητα κιλά νωρίτερα. Γιατί;

Κατηγορήστε τα γονίδιά σας, λένε ορισμένοι ειδικοί. Το ακούμε αυτό συνεχώς και μπορεί να είναι απογοητευτικό για τις γυναίκες. Αλλά δυστυχώς, είναι αλήθεια: η γενετική μας σύνθεση μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους λίγο πιο δύσκολη.

Σύσταση σώματος και μεταβολισμός

Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερους μύες από τους άντρες. Αυτό επηρεάζει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) ή το πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας ενώ βρίσκεστε σε ηρεμία.

Ο μεταβολικός ρυθμός καθορίζεται, εν μέρει, από τη μυϊκή σας μάζα και οι περισσότερες γυναίκες έχουν λιγότερους μύες και περισσότερο λίπος από τους άντρες. Είναι όμως σημαντικό να έχετε κατά νου ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άντρες. Είναι μια εξελικτική προσαρμογή: Αυτά τα περιττά κιλά μπορούν να φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σχήμα έχει σημασία. Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές δομές των οστών και τείνουν να αποθηκεύουν λίπος σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους, με την αποθήκευση λίπους στις γυναίκες να είναι συνήθως πιο απλωμένη. Αυτό σημαίνει ότι πολλές πρέπει να χάσουν περισσότερα κιλά για να δουν την ίδια αλλαγή στην εμφάνισή τους.

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες υφίστανται πολλαπλά διαφορετικά είδη ορμονικών διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτός από την εφηβεία - την οποία βιώνουν και τα δυο φύλα, αν και με διαφορετικούς τρόπους - οι γυναίκες περνούν επίσης από την εμμηνόπαυση. Πολλές γυναικείες ορμόνες παρουσιάζουν επίσης διακυμάνσεις ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης.

Ορμονικές ανισορροπίες

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να βιώνουν ορμονικές ανισορροπίες σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους. Μερικές είναι προσωρινές, αλλά άλλες, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορεί να είναι για πάντα. Μεταξύ 5% και 10% των γυναικών έχουν PCOS, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ορμονική ανισορροπία, η οποία κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους και προκαλεί διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Αλλά το PCOS δεν είναι η μόνη πάθηση που προκαλεί αύξηση βάρους και που σχετίζεται με τις ορμόνες. Το σύνδρομο Cushing , η νόσος του Hashimoto και ο υποθυρεοειδισμός είναι μερικά μόνο παραδείγματα καταστάσεων που προκαλούν ορμονική ανισορροπία, η οποία μπορεί να σας δυσκολέψει να χάσετε κιλά. Και επίσης αυτές οι καταστάσεις είναι επίσης πολύ πιο συχνές στις γυναίκες.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να ξεπεράσετε τα εμπόδια απώλειας βάρους

Παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η βιολογία για τις γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι πάντα δυνατό να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε.

Συμπεριλάβετε προπόνηση με αντίσταση και βάρη

Το χτίσιμο μυϊκής μάζας ενισχύει τον μεταβολισμό. Το να έχετε περισσότερη μυϊκή μάζα σας βοηθά να κάψετε θερμίδες , ακόμα και όταν κάθεστε ή είστε σε ηρεμία. Μπορείτε να διατηρήσετε τους μυς κάνοντας προπόνηση αντίστασης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για 20 έως 30 λεπτά

Βρείτε το διατροφικό μοτίβο που σας ταιριάζει καλύτερα

Ας πούμε ότι ένας άντρας και μια γυναίκα ενδιαφέρονται και οι δύο να χάσουν βάρος. Συνήθως οι θερμιδικές ανάγκες του άντρας (ανάλογα με το ύψος/βάρος/επίπεδο σωματικής δραστηριότητας) είναι περισσότερες από αυτές της γυναίκας.

Ωστόσο η έρευνα για την απώλεια βάρους δεν δείχνει ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό μοτίβο διατροφής που να είναι ίδιο για όλους. Το σχέδιο που επιλέγετε πρέπει να εξατομικεύεται στις ανάγκες και τις συμπεριφορές υγείας σας.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να φροντίσετε ώστε τα γεύματά σας να είναι ισορροπημένα και θρεπτικά. Αυτό σημαίνει να τρώτε:

  • Άπαχες πρωτεΐνες

  • Υγιή λιπαρά όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και αβοκάντο

  • Περιορισμένοι υπέρ-επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
  • Πολλές βιταμίνες και μέταλλα από φρούτα και λαχανικά

Εάν είστε άνω των 50 ετών, θα ήταν επίσης καλό να λαμβάνετε ασβέστιο και βιταμίνη D , είτε από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα.

Χρειάζεται υπομονή

Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, είναι πραγματικά σημαντικό να είστε υπομονετικές. Οι άντρες τείνουν να χάνουν βάρος πιο γρήγορα στην αρχή, αλλά οι γυναίκες τους προλαβαίνουν. Είναι κάτι σαν τον μύθο με τη χελώνα και τον λαγό. Θα περάσετε και οι δύο στη γραμμή τερματισμού τελικά, αλλά είναι καλύτερο να μην συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας με άλλα άτομα.

Και να θυμάστε: Η υγιής απώλεια βάρους τείνει να είναι σταδιακή. Η αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους προωθεί ευρύτερες (και πιο υγιεινές) αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.