WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για την ανάπτυξη των μαλλιών


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για την ανάπτυξη των μαλλιών
pexels
Πολλά συμπληρώματα διαφημίζονται ως τα καλύτερα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Λειτουργεί όμως κάποιο από αυτά;

Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων για την ανάπτυξη των μαλλιών έχει αποφέρει ανάμεικτα αποτελέσματα. Η διατροφή στο σύνολό της είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τρίχας. Ωστόσο, τα συμπληρώματα συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Αυτό το άρθρο συζητά πόσο ψευδάργυρο χρειάζεστε καθημερινά για την ανάπτυξη των μαλλιών και εάν τα συμπληρώματα μπορεί να είναι κατάλληλα.

Ψευδάργυρος για την ανάπτυξη των μαλλιών

Η χρήση του συμπληρώματος θα πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας, όπως εγγεγραμμένο διαιτολόγο- διατροφολόγο ή γιατρό. Επίσης κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σε μικρές ποσότητες ( μικροθρεπτικά συστατικά) και βοηθάει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην ανανέωση των κυττάρων και στην επούλωση πληγών.

Ο ψευδάργυρος βοηθάει επίσης στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών υποστηρίζοντας τον κύκλο των τριχοθυλακίων. Η τριχόπτωση είναι ένα σύμπτωμα χαμηλών επιπέδων ψευδαργύρου και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπλήρωση του μπορεί να προωθήσει την αναγέννηση των μαλλιών σε άτομα με τριχόπτωση.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να μειώσουν την απώλεια μαλλιών φέρνοντας τα χαμηλά επίπεδα στο φυσιολογικό εύρος. Ωστόσο, δεν το υποστηρίζουν όλες οι έρευνες.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται 50 χιλιοστόγραμμα (mg) συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για τη μείωση της τριχόπτωσης. Για παράδειγμα μια μελέτη σε γυναίκες με τριχόπτωση διαπίστωσε ότι 50 mg ψευδάργυρου ημερησίως βελτίωσαν το πάχος των μαλλιών.

Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) παρατήρησε λιγότερη απώλεια μαλλιών σε γυναίκες που κατανάλωναν συμπλήρωμα ψευδαργύρου 50 mg καθημερινά για οκτώ εβδομάδες, σε σχέση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. (Η τριχόπτωση μπορεί να είναι παρενέργεια του PCOS.)

Η μέση ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες (συνιστώμενη διατροφική δόση ή RDA) περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • 11 mg για άνδρες
  • 8 mg για τις γυναίκες
  • 11 mg κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • 12 mg κατά τη διάρκεια της γαλουχίας

Ο ψευδάργυρος μπορεί να ληφθεί μέσω της τροφής και βρίσκεται φυσικά στο κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά και προστίθεται σε πολλά δημητριακά πρωινού. Τα τρόφιμα που περιέχουν τον περισσότερο ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:

  • Στρείδια
  • Μοσχάρι
  • Δημητριακά πρωινού και βρώμη
  • Σπόροι κολοκύθας

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε πως απορροφάτε μόνο μεταξύ 5% και 50% του ψευδαργύρου στα τρόφιμα. Αυτή η ποσότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την τροφική πηγή ψευδαργύρου και τη σύνθεση του γεύματος.

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο από τα αντίστοιχα ζωικά. Επιπλέον, ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στα φυτά επηρεάζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Έτσι, η απορρόφηση αυτού του στοιχείου σε μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Ασφάλεια

Πρέπει όμως να είστε προσεχτικοί γιατί είναι πιθανό ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά εάν παίρνετε πάρα πολύ. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα.

Επίσης ο FDA δεν ρυθμίζει τα συμπληρώματα με τον τρόπο που ρυθμίζει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να μην περιέχουν αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα.

Προφυλάξεις

Αποφύγετε τον ψευδάργυρο εάν είστε αλλεργικοί σε αυτόν ή στα συστατικά του και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση (φαγούρα, κνίδωση, δύσπνοια).

Τα άτομα με νόσο του Wilson (ηπατοφθαλμική εκφύλιση, κατάσταση περίσσειας χαλκού) θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν τα συμπληρώματα ψευδαργύρου.

Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής (FNB) στο Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM) έθεσε ως ανεκτό ανώτατο όριο πρόσληψης ψευδάργυρου τα 40 mg ημερησίως για κάθε ενήλικα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που είναι έγκυες ή θηλάζουσες

Το ανεκτό ανώτατο όριο (UL) αντικατοπτρίζει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα που μπορεί να λάβει κάποιος χωρίς τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.

Επίσης το FNB δεν συνιστά τη λήψη δόσεων 50 mg ψευδαργύρου ή περισσότερο για παρατεταμένη περίοδο. Και αυτό γιατί ο υπερβολικός ψευδάργυρος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του χαλκού και να μειώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Jenny.Gr
pexels

Παρενέργειες

Η υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις. Και ενώ είναι δύσκολο να ξεπεραστούν οι συστάσεις μόνο μέσω της διατροφής, η τοξικότητα είναι δυνατή με τα συμπληρώματα.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Ζάλη
  • Πονοκέφαλοι
  • Απώλεια όρεξης
  • Διάρροια

Μακροπρόθεσμες παρενέργειες όπως μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία είναι επίσης πιθανές.

Η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων ζωτικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός και ο σίδηρος .

Αλληλεπιδράσεις

Ο ψευδάργυρος μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ψευδαργύρου. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αντιβιοτικά : Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν ή προλαμβάνουν βακτηριακές λοιμώξεις. Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα συμπληρώματα ψευδαργύρου στην πεπτική οδό, επηρεάζοντας την απορρόφηση και των δύο φαρμάκων.

Κουπριμίνη (πενικιλλαμίνη) : Η πενικιλλαμίνη απομακρύνει τα υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων από το σώμα. Μπορεί να θεραπεύσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη νόσο του Wilson, μια κατάσταση στην οποία τα επίπεδα χαλκού στο σώμα είναι πολύ υψηλά. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση και την επίδραση της πενικιλλαμίνης. Η λήψη ψευδαργύρου και πενικιλλαμίνης με διαφορά τουλάχιστον μίας ώρας μπορεί να μειώσει αυτή την αλληλεπίδραση.

Διουρητικά : Τα διουρητικά εμποδίζουν τη συσσώρευση και βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρών από το σώμα. Συγκεκριμένοι τύποι διουρητικών μπορούν να αυξήσουν την απομάκρυνση του ψευδαργύρου μέσω των ούρων, συμβάλλοντας σε χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών.

Εάν ανησυχείτε για την τριχόπτωση, μιλήστε με έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία. Μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετά θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες παρέχει την καλύτερη υποστήριξη για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Επίσης μερικές φορές, μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μαλλιών, γι αυτό εάν έχετε χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου ή σιδήρου, η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων και στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Αλλά αν τα επίπεδα αυτών των μετάλλων είναι ήδη εντός των φυσιολογικών ορίων, τότε ένα συμπλήρωμα πιθανότατα δεν θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των μαλλιών ή θα αποτρέψει την τριχόπτωση.

Όμως η λήψη ψευδαργύρου όταν δεν χρειάζεται μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, συμβάλλοντας σε ανεπιθύμητες παρενέργειες και επηρεάζοντας την απορρόφηση άλλων μετάλλων που είναι απαραίτητα για την υγεία.

Τέλος δεν υπάρχει μαγικό συμπλήρωμα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Αντίθετα, η ισορροπημένη διατροφή είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.