WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες την άνοιξη - 6 tips θα σε βοηθήσουν


JTeam

4 Απριλίου 2024

Πώς να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες την άνοιξη - 6 tips θα σε βοηθήσουν
Unsplash
Οι εποχικές αλλεργίες είναι ενοχλητικές, όμως μπορείς να μειώσεις την επίδρασή τους

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, που η θερμοκρασία έχει ανέβει και η διάρκεια της ημέρας έχει μεγαλώσει, μεγάλη είναι η μερίδα των ανθρώπων που ταλαιπωρείται από τις αλλεργίες της εποχής. Μπορεί η φύση να «γιορτάζει» κι όλα γύρω μας να ανθίζουν, όμως η φαγούρα και το τσούξιμο στα μάτια είναι πολύ ενοχλητικά και ιδανικά δεν θα θέλαμε να υπάρχουν.

Αυτή η «γιορτή» της φύσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γύρης, αφού όλα τα φυτά - από τα δέντρα στο πεζοδρόμιο μέχρι το γειτονικό πάρκο - ανθίζουν. Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες ή γενικότερα είναι πιο ευαίσθητοι έρθουν σε επαφή με τη γύρη, ο οργανισμός παθαίνει ένα μικρό σοκ και τα συμπτώματα δεν αργούν να εμφανιστούν.

Όπως υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Μπάρντον, καθηγητής δασοκομίας και περιβάλλοντος στο NC State, τα επίπεδα της γύρης τείνουν να είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν έχει ζέστη και υπάρχει ξηρασία, και χαμηλότερα κατά το απόγευμα ή τις ημέρες που η υγρασία είναι εντονότερη.

Η ποσότητα της γύρης που παράγεται από κάθε φυτό διαφέρει. Τα πεύκα, για παράδειγμα, παράγουν μεγάλη ποσότητα γύρης - σίγουρα θα την έχεις δει στο αυτοκίνητό σου, αν παρκάρεις κάτω από αυτά - ωστόσο δεν επηρεάζουν τόσο τις αλλεργίες, όπως άλλα δέντρα. Η ελιά, η βελανιδιά, η καρυδιά, το κυπαρίσσι, η σημύδα είναι κάποια από αυτά, καθώς η γύρη τους είναι ελαφριά και μεταφέρεται πολύ εύκολα με τον άνεμο.

Με την πάροδο των χρόνων έχει διαπιστωθεί ότι η παραγωγή γύρης έχει αυξηθεί έντονα, καθώς σε σύγκριση με το 1990 πλέον αρχίζει 20 ημέρες νωρίτερα και ολοκληρώνεται 10 ημέρες αργότερα.

Jenny.Gr
Unsplash

Πώς να διαχειριστείς τις αλλεργίες από τη γύρη

Αν, λοιπόν, έχεις κουραστεί από τα συμπτώματα από την αλλεργία στη γύρη, υπάρχουν μερικά tips που θα σε ανακουφίσουν και θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σου.

Κάνε ντους κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι

Μπορεί αυτή η συμβουλή να σου ακούγεται συνηθισμένη, ωστόσο είναι σημαντική και θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τα συμπτώματα της αλλεργίας. Δεδομένη της ποσότητας που υπάρχει εκεί έξω, η γύρη μπορεί να σταθεί στα μαλλιά, στο πρόσωπο, στα ρούχα σου με αποτέλεσμα να είσαι συνέχεια σε επαφή μαζί της. Ένα χαλαρωτικό, ζεστό μπάνιο θα σε ανακουφίσει και θα σε κάνει νιώσεις καλύτερα, απομακρύνοντάς την από επάνω σου.

Μην τοποθετείς φορεμένα ρούχα ξανά στην ντουλάπα

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο - ότι η γύρη μένει στις επιφάνειες, δηλαδή και στα ρούχα σου - δεν πρέπει να τοποθετούμε φορεμένα ρούχα μέσα στη ντουλάπα μας, καθώς έτσι θα μεταφερθεί και στα καθαρά. Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να βγεις από το ντους σου και να φορέσεις ρούχα πάνω στα οποία υπάρχει γύρη; Εμάς, όχι καλή.

Απόφυγε τις βόλτες σε περιοχές με φυτά μέσα στην ημέρα

Όσο ο ήλιος είναι ψηλά, τα επίπεδα της γύρης είναι εντονότερα και έτσι τα συμπτώματα εμφανίζονται περισσότερο. Κανόνισε, λοιπόν, να βγεις με τη φίλη σου μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να είσαι σίγουρη ότι δεν θα έχεις πρησμένα μάτια, φτέρνισμα και φαγούρα.

Κλείσε τα παράθυρα του σπιτιού σου

Το να αερίζεις το σπίτι και να αφήνεις ανοιχτά τα παράθυρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τώρα που ο καιρός είναι σχεδόν καλοκαιρινός, δεν είναι μια πρόταση που θα σου κάναμε. Προτίμησε να ανανεώνεις τον αέρα του σπιτιού σου νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η γύρη δεν «κάνει πάρτι».

Άπλωσε τα ρούχα σου το βράδυ

Άπλωσε τα ρούχα σου στο μπαλκόνι το βράδυ και μάζεψέ τα νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να αποφύγεις το ενδεχόμενο να γεμίσουν γύρη, η οποία μετά θα έρθει σε επαφή με το σώμα σου. Αν αυτό είναι ανέφικτο, είναι προτιμότερο αυτή την περίοδο να απλώνεις τα ρούχα σου μέσα στο σπίτι σου.

Πιες πολύ νερό

Το νερό είναι σημαντικό για τον οργανισμό μας γενικότερα, όμως όταν μιλάμε για τις αλλεργίες της άνοιξης η καταλάνωσή του είναι επιτακτική ανάγκη. Κρατώντας το σώμα μας ενυδατωμένο, το βοηθάμε στο να αντιμετωπίζει ευκολότερα τις αλλεργίες, καθώς όσο είμαστε αφυδατωμένοι το δέρμα μας είναι ξηρότερο και ο κνησμός εντονότερος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.