Το φαγητό πριν τον ύπνο είναι ένα επίμαχο θέμα. Και αυτό γιατί μερικοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τρώμε πριν τον ύπνο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ένα μεταμεσονύκτιο σνακ έχει αρκετά οφέλη.
Εδώ είναι η αλήθεια: Όταν πρόκειται για φαγητό (ή οποιαδήποτε συνήθεια ή συμπεριφορά που σχετίζεται με το φαγητό) δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό". Η χρήση αυτών των λέξεων απλώς προωθεί την ιδέα ότι το φαγητό ντροπιάζει τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις που μπορεί να μην ταιριάζουν στην ιδέα κάποιου άλλου για το "υγιεινό". Το αν τρώτε ή όχι πριν τον ύπνο δεν σας κάνει κακό ή καλό άνθρωπο.
Το να τρώτε πριν τον ύπνο έχει κάποια μειονεκτήματα, αλλά αν αισθάνεστε καλά ή απλά δεν έχετε επιλογή λόγω του προγράμματός σας ή άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής σας, δεν πειράζει. Υπάρχουν τρόποι να το κάνετε να λειτουργήσει και για εσάς. Και η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που η διατροφή επηρεάζει το σώμα σας εξαρτάται από φυσιολογία σας.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να τρώτε πριν τον ύπνο, καθώς και συμβουλές ώστε να βρείτε ένα πλάνο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
Μειονεκτήματα του φαγητού πριν τον ύπνο
Θα μπορούσε να επηρεάσει τη μεταβολική υγεία
Το να τρώτε πολύ αργά θα μπορούσε να διαταράξει έναν καλό βραδινό ύπνο, παρεμβαίνοντας στους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς σας που ελέγχουν τον μεταβολισμό. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι ένα εσωτερικό ρολόι που ελέγχει πότε αισθάνεστε ξύπνιοι, σε εγρήγορση ή σε υπνηλία. Ρυθμίζει επίσης ορμόνες όπως η ινσουλίνη (η οποία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύχτας), έτσι ώστε το σώμα σας είναι πιο αποτελεσματικό στη χρήση και την πέψη των θρεπτικών συστατικών νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Το φαγητό πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει κάποιους δείκτες μεταβολικής υγείας όπως η ινσουλίνη, η γλυκόζη νηστείας, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ο ύπνος είναι επίσης μια περίοδος αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας νηστείας, το σώμα σας μπορεί να ολοκληρώσει κάποιες διαδικασίες που δεν μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η κυτταρική επισκευή. Το να τρώτε αργά το βράδυ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πέψη και να αφαιρέσει την ενέργεια που διαφορετικά θα χρησιμοποιούταν για διαδικασίες αποκατάστασης.
Θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον θερμίδες που δεν χρειάζεστε
Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι «χρειάζεστε» κάτι γλυκό μετά από ένα γεύμα, παρόλο που δεν πεινάτε; Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας, πράγμα που σημαίνει ότι αν έχετε συνηθίσει να τρώτε ένα μπολ με δημητριακά ακριβώς πριν τον ύπνο, πιθανότατα θα συνεχίσετε να το κάνετε ακόμα κι αν δεν πεινάτε. Απλώς είναι κάτι που έχετε συνηθίσει να κάνετε.
Το να τρώτε ποπ κορν καθώς βλέπετε μια ταινία πριν τον ύπνο κάθε τόσο δεν είναι κάτι σπουδαίο. Αλλά αν ξαφνικά βρεθείτε να πιάνετε τα ποπ κορν στις 21:30 κάθε βράδυ μόνο και μόνο επειδή έχετε συνηθίσει, τότε ίσως είναι καλό να το ξανασκεφτείτε.
Μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος
Το να ξαπλώνετε πολύ σύντομα μετά το φαγητό είναι ένα μεγάλο ερέθισμα για άτομα με παλινδρόμηση οξέος (γνωστή και ως καούρα). Όταν ξαπλώνετε, το οξύ του στομάχου μπορεί να αυξηθεί και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Επιπλέον, η πέψη επιβραδύνεται ενώ κοιμάστε και εάν είχατε ένα πλούσιο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή μπαχαρικά (που μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα παλινδρόμησης), μπορεί να αισθανθείτε διπλή ενόχληση.
Μερικά κοινά συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος περιλαμβάνουν:
- Αίσθημα καύσου στο στήθος
- Πόνος και ρέψιμο
- Φούσκωμα
- Βήχας ή ανάγκη να καθαρίσεις το λαιμό σου συνεχώς
- Οδοντικά προβλήματα (από όξινη διάβρωση)
- Αισθάνεστε σαν να υπάρχει ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας ή δυσκολία στην κατάποση
Η παλινδρόμηση οξέος πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του οισοφάγου, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκίνου. Φροντίστε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
Πιθανά οφέλη από το φαγητό πριν τον ύπνο
Τα πιθανά οφέλη από το φαγητό πριν τον ύπνο μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων για μερικούς ανθρώπους. Ας δούμε πιο προσεκτικά το καθένα.
Καλύτερος ύπνος
Προσπαθήσατε ποτέ να κοιμηθείτε πεινασμένοι; Δεν είναι εύκολο. Η πείνα μπορεί να διακόψει τον ύπνο και να δυσκολέψει τη χαλάρωση. Σίγουρα το φαγητό πριν τον ύπνο δεν θα σας βοηθήσει πάντα να κοιμηθείτε καλύτερα, αλλά το να κοιμάστε πεινασμένοι μπορεί να είναι εξίσου πρόβλημα.
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα μπορεί επίσης να προάγουν καλύτερο ύπνο. Η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ, συνδέεται με καλύτερο ύπνο. Τα κεράσια και οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (όπως τα γαλακτοκομικά και τα φυλλώδη λαχανικά) μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην παραγωγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που σας προκαλεί υπνηλία.
Σταθεροποιημένο σάκχαρο αίματος το πρωί
Η κατανάλωση ενός σνακ πριν τον ύπνο συνιστάται μερικές φορές σε άτομα με διαταραχή του σακχάρου στο αίμα, για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του το πρωί. Ανάλογα με τη διατροφή σας, το βραδινό φαγητό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των χαμηλών επίπεδων σακχάρου το πρωί και να διατηρήσει το επίπεδο ενέργειάς σας σταθερό όλη την ημέρα.
Ο τύπος του φαγητού έχει σημασία - οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και απότομη πτώση. Ένας συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιών λιπών μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, χωρίς να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα.
Πώς να τρώτε πριν τον ύπνο
Συνιστώ, όπως και οι περισσότεροι ειδικοί, να έχετε φάει τουλάχιστον δύο ώρες πριν την ώρα ύπνου. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να αφομοιώσετε και να χρησιμοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά πριν κοιμηθείτε, οπότε ο ύπνος μπορεί να είναι μια επανορθωτική περίοδος νηστείας για το σώμα σας.
Επίσης μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα μικρότερα γεύματα ή τα σνακ πριν τον ύπνο τους βοηθούν να κοιμηθούν καλύτερα και άλλοι μπορεί να τα πάνε καλά με ένα γεύμα νωρίτερα το βράδυ, και τα δύο μπορεί να είναι εντάξει. Τούτου λεχθέντος, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ωφελήσουν την ποιότητα του ύπνου και το σάκχαρό σας περισσότερο από άλλα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.